Główna Poczekalnia (4) Soft (1) Dodaj Obrazki Dowcipy Popularne Losowe Szukaj Ranking
Zarejestruj się Zaloguj się
👾 Zmiana domeny serwisu - ostatnia aktualizacja: 2025-07-22, 21:51
📌 Wojna na Ukrainie Tylko dla osób pełnoletnich - ostatnia aktualizacja: Dzisiaj 11:42
3 zasady dla władców
konto usunięte • 2016-10-28, 0:15
Zastanawialiście się kiedyś dlaczego politycy obiecują cuda na kiju, a potem się nie wywiązują?

A może sami chcecie sięgnąć po władzę i zrobić porządek? Świetnie się składa.

Ten króciutki materiał nauczy was więcej o zdobywaniu i utrzymywaniu władzy, niż lata wgryzania się w politykę.

Z tego miejsca prosiłbym moderację o niewyp🤬alanie materiału do polityki. Jakby się dało oczywiście. Myślę że w odróżnieniu od wielu materiałów quasi politycznych - ten jest pożyteczny a do tego w bardzo zjadliwej formie.

Język trzesidzidy niestety wymagany
Zgłoś
Witaj użytkowniku Sadol.pl,

Lubisz oglądać nasze filmy z dobrą prędkością i bez męczących reklam? Wspomóż nas aby tak zostało!

Dalsze istnienie serwisu jest możliwe jedynie dzięki niewielkim, dobrowolnym wpłatom od użytkowników. Prosimy Cię zatem o rozważenie wsparcia nas poprzez serwis Zrzutka.pl abyś miał gdzie oglądać swoje ulubione filmy ;) Zarejestrowani użytkownicy strony mogą również wsprzeć nas kupując usługę Premium (więcej informacji).

Wesprzyj serwis poprzez Zrzutkę
 już wpłaciłem / nie jestem zainteresowany
Avalanger 2016-10-28, 1:40 10
Ten komentarz został automatycznie oznaczony jako potencjalnie niewłaściwy dla osób niepełnoletnich. Zaloguj się aby go wyświetlić.
Zgłoś
konto usunięte 2016-10-28, 2:01 5
Ten komentarz został automatycznie oznaczony jako potencjalnie niewłaściwy dla osób niepełnoletnich. Zaloguj się aby go wyświetlić.
Zgłoś
konto usunięte 2016-10-28, 8:44 1
Warto było poświęcić kawusię (wystygła).
Zgłoś
wujekbaniu 2016-10-28, 12:15 4
Warto to by było po naszemu napisy zrobić.
Zgłoś
Avalanger 2016-10-28, 12:42 16
Zgłoś
konto usunięte 2016-10-28, 13:08 3
Zgłoś
konto usunięte 2016-10-28, 13:09 4
Zgłoś
AgentGrzesiek 2016-10-28, 14:54 3
dobry materiał
Ja dodałbym jeszcze jedną bardzo ważną zasadę dla dyktatorów:
-Pamiętaj robić laskę Amerykanom
Zgłoś
konto usunięte 2016-10-28, 16:06 2
@up

To się ładnie nazywa zawiązywaniem sojuszy
Zgłoś
Henboh 2016-10-29, 0:04 2
AgentGrzesiek napisał/a:

dobry materiał
Ja dodałbym jeszcze jedną bardzo ważną zasadę dla dyktatorów:
-Pamiętaj robić laskę Amerykanom

Oj czasy się nieco zmieniają, teraz opłaca się robić laskę Chińczykom.
Filipiny ostatnio przyjęły tą metodę.
Zgłoś
konto usunięte 2016-10-29, 0:43
Materiał dobrze pokazuje mechanizmy zbiegania o grupy społeczne wyborców, ale za mało mówi o zamożnych grupach wpływu na władzę, kompletnie pomija temat finansowania i wspierania przez obce rządy czy to puczów wojskowych czy różnych grup w państwie, a "teoria" rewolucji w tym filmiku to jest jakieś zwulgaryzowane uproszczenie, to lepiej pominąć milczeniem. Poza tym jest tu masa typowo neoliberalnych uproszczeń (np. doskonale racjonalne jednostki).
W ogóle wpływanie na władze przez lobbystów to jest jeden z głównych powodów dla których kapitalizm jest do bani i mam nadzieję, że ten filmik dobrze obrazuje jak niekompatybilny jest kapitalizm z prawdziwą demokracją.
Zgłoś
konto usunięte 2016-10-29, 1:59 2
Black-Sheep napisał/a:

Materiał dobrze pokazuje mechanizmy zbiegania o grupy społeczne wyborców, ale za mało mówi o zamożnych grupach wpływu na władzę, kompletnie pomija temat finansowania i wspierania przez obce rządy czy to puczów wojskowych czy różnych grup w państwie, a "teoria" rewolucji w tym filmiku to jest jakieś zwulgaryzowane uproszczenie, to lepiej pominąć milczeniem.

Raczej mówi dokładnie o tym. Zabieganie o grupy społeczne, jest omówione zdawkowo - dużo lepiej jest to opisane w książce o której wspominałem.

Kupowanie poparcia ludu jest nieefektywne w długiej perspektywie. I zresztą będziemy mogli to przetestować w praktyce z 500+.

Black-Sheep napisał/a:

Poza tym jest tu masa typowo neoliberalnych uproszczeń (np. doskonale racjonalne jednostki).

Nic takiego nie widziałem.

Black-Sheep napisał/a:

W ogóle wpływanie na władze przez lobbystów to jest jeden z głównych powodów dla których kapitalizm jest do bani i mam nadzieję, że ten filmik dobrze obrazuje jak niekompatybilny jest kapitalizm z prawdziwą demokracją.

Możesz zawsze coś zaproponować
Zgłoś
konto usunięte 2016-10-29, 17:10
Cytat:

Kupowanie poparcia ludu jest nieefektywne w długiej perspektywie. I zresztą będziemy mogli to przetestować w praktyce z 500+.

Niby dlaczego? Na zachodzie zbudowano państwo dobrobytu, które wg różnej maści Korwinów ma upadać w ciągu 2-3 lat od jakichś 50 lat, a nic takiego się nie dzieje. 500+ to w gruncie rzeczy bardzo ubogi i skromny program, ale oczywiście nawet najlepszy socjal nie zastąpi zmiany stosunków produkcji i uspołecznienia gospodarki. Szwecja i Norwegia są wciąż tak samo krajami kapitalistycznymi tylko z innymi modelami redystrybucji niż Polska czy USA i mają swoje braki.

Cytat:

Nic takiego nie widziałem.

Obczaj sobie "homo oeconomicus", choćby na wikipedii, a najlepiej jakieś krytyczne strony.
Zgłoś
konto usunięte 2016-10-29, 18:06 6
Zgłoś
Przejdź to ostatniego posta w temacie  

Oznaczenia wiekowe materiałów są zgodne z wytycznymi Krajowej Rady Radiofonii i Telewizji

Oświadczam iż jestem osobą pełnoletnią i wyrażam zgodę na ukrycie oznaczeń wiekowych materiałów zamieszczonych na stronie
Funkcja pobierania filmów jest dostępna w opcji Premium
Usługa Premium wspiera nasz serwis oraz daje dodatkowe benefity m.in.:
- całkowite wyłączenie reklam
- możliwość pobierania filmów z poziomu odtwarzacza
- możliwość pokolorowania nazwy użytkownika
... i wiele innnych!
Zostań użytkownikiem Premium już od 5,00 PLN miesięcznie* * przy zakupie konta Premium na 3 miesiące. 6,00 PLN przy zakupie na jeden miesiąc.
* wymaga posiadania zarejestrowanego konta w serwisie
 Nie dziękuję, może innym razem