Główna Poczekalnia (1) Soft (7) Dodaj Obrazki Dowcipy Popularne Losowe Szukaj Ranking
Zarejestruj się Zaloguj się
👾 Zmiana domeny serwisu - ostatnia aktualizacja: 2025-07-22, 21:51
📌 Ukraina ⚔️ Rosja Tylko dla osób pełnoletnich - ostatnia aktualizacja: Dzisiaj 17:10
Absurdalna sytuacja
typo • 2013-12-19, 20:07
Z cyklu "a to Polska właśnie".

właśnie wróciłem z wywiadówki swojego 8 letniego syna i jestem załamany.

zczaicie to:

Młody nie jest ochrzczony, nie dlatego, że jestem katofobem, czy wk🤬ia mnie kościół katolicki (chociaż mnie wk🤬ia), ale dlatego, że uważam, że to osobisty wybór każdego człowieka, bądź co bądź ważny wybór i powinien być świadomy. Ja jestem ateistą, dziewczyna wierząca, ale nie praktykująca, a młody miał poznawać świat z różnych stron i zadecydować. Chciał chodzić na religię i chodził - trochę czasu mi to zajęło, bo ani katecheta, ani wychowawczyni nie mogli tego zrozumieć, a wręcz byli oburzeni, że nieochrzczone dziecko na religie ma chodzić - no k🤬a, już samo to było dla mnie trudne do przegryzienia, ale po kilku tygodniach dzwonienia i użerania się z ciałem pedagogicznym się udało. Stosunkowo trudne zadanie jak na społeczność uważającą się za "otwartą". Młodemu to przeciąganie jakoś wytłumaczyliśmy w sposób nienegatywny i gra gitara.

Spokój był dwa miesiące, katecheta się zmienił na jakąś nawiedzoną katechetkę i odesłała z lekcji młodego do świetlicy, bez tłumaczenia, mówiąc, że ma PODZIĘKOWAĆ rodzicom.

Ok. Trochę mnie wk🤬iło, weź to wytłumacz dziecku nie najeżdżając na kościół. Pytam się dzisiaj na tej j🤬ej wywiadówce dlaczego tak zrobili, na co wychowawczyni powiedziała, że lekcja religii jest dla katolików i koniec. Tak się składa, że ta katechetka też jest wychowawczynią jakiejś klasy i poprosiłem, żeby ją przyprowadzić.

Obie mnie zj🤬y przy wszystkich ludziach (co w sumie mam w dupie, ale trochę kultury nie zaszkodzi) jak to nie niszczę psychiki dziecku, jakim to nie jestem fatalnym ojcem, że poganina i dewianta (dosłownie!) wychowam. W końcu się poddałem, żadne argumenty nie działały, a już mi zaczęły wyjeżdżać z tekstami, ze nieochrzczone dzieci są wystawione na pokusy demonów...

Najlepsze zostawiły jednak na sam koniec - młody nie ma przychodzić na wigilię klasową w sobotę (organizowana niestety poza lekcjami, prywatnie przez nauczycielkę)... bo k🤬a nie. Ok, ja rozumiem, że to święto katolickie i dla katolików (chociaż nie ma ani słowa, że zwyczajowy gość musi być również tej samej wiary, mówi sie, że każdego należy przyjać, ale co ja tam bezbożnik mogę wiedzieć). Ale na litość boską to podstawówka, większość dzieciaków przychodzi na wigilię, żęby się wymienić prezentami z kolegami i koleżankami, zjeść jakieś ciasto i tak dalej. Poza tym mógłby byc właśnie wigilijnym gościem, ale niestety. Panie są nieugięte.

Krzywda niestety dzieje się tylko dziecku, a nikt na tym nie zyska. Może nawet stracić, bo już nie mam pomysłu jak to obiektywnie wytłumaczyć młodemu. Może przez noc wymyślę.
Zgłoś
Witaj użytkowniku Sadol.pl,

Lubisz oglądać nasze filmy z dobrą prędkością i bez męczących reklam? Wspomóż nas aby tak zostało!

Dalsze istnienie serwisu jest możliwe jedynie dzięki niewielkim, dobrowolnym wpłatom od użytkowników. Prosimy Cię zatem o rozważenie wsparcia nas poprzez serwis Zrzutka.pl abyś miał gdzie oglądać swoje ulubione filmy ;) Zarejestrowani użytkownicy strony mogą również wsprzeć nas kupując usługę Premium (więcej informacji).

Wesprzyj serwis poprzez Zrzutkę
 już wpłaciłem / nie jestem zainteresowany
Gonczor 2013-12-20, 0:58 8
Ten komentarz został automatycznie oznaczony jako potencjalnie niewłaściwy dla osób niepełnoletnich. Zaloguj się aby go wyświetlić.
Zgłoś
typo 2013-12-20, 1:15 1
Ten komentarz został automatycznie oznaczony jako potencjalnie niewłaściwy dla osób niepełnoletnich. Zaloguj się aby go wyświetlić.
Zgłoś
dashadow 2013-12-20, 8:26 4
Zgłoś
gustav665 2013-12-20, 9:47
Konstytucja RP z dnia 02 kwietnia 1997 r. (Dz. U. Nr 78, poz. 483 z późn. zm.) zakazuje (...) nikt nie może być dyskryminowany w życiu politycznym, społecznym lub gospodarczym z jakiejkolwiek przyczyny.

Ustawa z dnia 7 września 1991 r. o systemie oświaty (Dz. U. z 2004, Nr 256, poz. 2572 z późn. zm.) stanowiąca, że szkoły i placówki publiczne umożliwią uczniom podtrzymywanie poczucia tożsamości narodowej, etnicznej, językowej i religijnej, a w szczególności naukę języka i w języku ojczystym oraz naukę własnej historii i kultury.

Zniszcz tą sukę!
Zgłoś
konto usunięte 2013-12-20, 9:50
Zgłoś
Shaggy93 2013-12-20, 10:14 9
Zgłoś
mackk84 2013-12-20, 10:44
I to jest właśnie podejście Katoli, po co zachęcić dzieciaka do religii (bo w końcu to że do tej pory nie przyjął chrztu nie znaczy że nie może tego zrobić w każdej chwili), skoro można go zniszczyć i zrobić mu problemy... Czy to jest właśnie to całe miłosierdzie ?
Zgłoś
konto usunięte 2013-12-20, 12:17
Zgłoś
BiszkoptWE 2013-12-20, 13:01
Mialem podobna sytuacje jak chodzilem do podstawówki. Moja koleżanka nieochrzczona zostala wyproszona z religi... Skonczyla sie ta historia wizytą rodzicow u proboszcza zwolnieniem katechetki i przeprosinami. Najzabawniejsze jest to ze ówdziewczyna wylądowała w zakonie. Tobie tez radze wybrać sie do proboszcza jak jest normalny to pomoże.
Zgłoś
konto usunięte 2013-12-20, 14:10
Zgłoś
konto usunięte 2013-12-20, 14:15 2
Zgłoś
harinezumi 2013-12-20, 16:06 2
Przekleństw mi zabrakło aby wyrazić szok po przeczytaniu wszystkich komentarzy..........
Jak już ktoś tu wspomniał BOŻE NARODZENIE 24.12 to nie jest właściwe chrześcijańskie święto
Barszczyk??? Gdzie ja się pytam , gdzie ?? W Biblii?? W którym miejscu jest wzmianka o BARSZCZU???
Choinka?? Mikołaj??? Gdzie ja się pytam, gdzie jest to napisane że to jest częścią RELIGII????
To wszystko to wchłonięte obrządki ( nie święta ) słowiańskie i germańskie - czyli to WY SUPER CHRZEŚCIJANIE żerujecie na nie swoich tradycjach i do tego macie jeszcze czelność dyktować kto może w tym uczestniczyć!!!!
Popieram powrót do korzeni Polskości - wiarę w Trygława i Swaroga!!!!!
.
.
.
.
Co ciekawe szybciej w życiu pomoże Ci ateista lub mniej wierny katolik niż Ci co są Super Katosayanami!!!!
Ból dupy ciąg dalszy
Zgłoś
konto usunięte 2013-12-20, 17:19 2
Sprawa prosta. Napisz do Kurii mniejwiecej w takim tonie ze twoje dziecko jest przez postawe katechetki odstraszane od wiary i jej zachowanie stanowi ujme dla kosciola (ewentualnie niech twoja kobieta jako wierzaca napisze). Pojedz po katechetce jak po burej suce, caly czas pijac do tego jak zniecheca mlody umysl od wiary.
Dodatkowo na OBIE france napisz skarge do kuratorium zadajac przeprowadzenia dochodzenia w tej sprawie. Wbrew pozorom kuratoria maja sporo ludzi ktorym sie nudzi i jedno-dwa pisma oznaczaja bardzo niewygodna dla szkoly kontrole.
Do proboszcza tez mozecie sie wybrac. Jesli ladnie to wszystko przedstawicie to katechetka moze stracic blogoslawienstwo do bycia katechetka. Swoja droga - co to kur.. za szkola gdzie katecheta jest wychowawca?
Zgłoś
mugen8 2013-12-20, 17:36 1
"Ale na litość boską..." rzekł nasz "ateista"
Zgłoś
rew123321 2013-12-21, 10:11
lilmuzynio napisał/a:

Idź do radcy prawnego i wytocz tym ciotom sprawę odyskryminację. Szkoła jest miejscem publicznym, niezależnym od kościoła, te biurwy żyją z twoich pieniędzy m. in. .Jak nie podoba im się praca - mogą iść do kościoła sprzątać po mszy.

i widzimy się na tefałen wiara 24
te panie staną się gwiazdami szół-bizu!
Zgłoś
Przejdź to ostatniego posta w temacie  

Oznaczenia wiekowe materiałów są zgodne z wytycznymi Krajowej Rady Radiofonii i Telewizji

Oświadczam iż jestem osobą pełnoletnią i wyrażam zgodę na ukrycie oznaczeń wiekowych materiałów zamieszczonych na stronie
Funkcja pobierania filmów jest dostępna w opcji Premium
Usługa Premium wspiera nasz serwis oraz daje dodatkowe benefity m.in.:
- całkowite wyłączenie reklam
- możliwość pobierania filmów z poziomu odtwarzacza
- możliwość pokolorowania nazwy użytkownika
... i wiele innnych!
Zostań użytkownikiem Premium już od 5,00 PLN miesięcznie* * przy zakupie konta Premium na 3 miesiące. 6,00 PLN przy zakupie na jeden miesiąc.
* wymaga posiadania zarejestrowanego konta w serwisie
 Nie dziękuję, może innym razem