miskolabor napisał/a:
@Samon
Tylko przypuszczam
1. Prędkość wznoszenia przez atmo i tarcie zrobi swoje tj. nagromadzenie ładunków
2. Wejście w silnie zjonizowaną warstwę i efekt mamy.
Bawiłem się kiedyś nie wielkim magnesem neodymowym (takim jak z słuchawki) niech to będzie a'la ładunek i puscilem go tak wzdłuż metrowej linijki aluminiowej efekt taki sam prawie pełne zahamowanie. Biorąc pod uwagę (filmik) to że nie nie działała już siła ciążenia (znikoma na tej wysokości) może faktycznie EC mają tam prawo istnieć. Ileś takich naładowanych ( dodatnio ujemnych bo zjonizowanych) cząsteczek na PPM (magnesiki
) w kontakcie z powierzchnią rakietki i efekt. To tylko przypuszczenie pracuję z EC na co dzień i tak mi przyszło do głowy. A może faktycznie zwykłe silniczki do hamowania bo jak tu nagrywać jak się kręci :]. Ale taka siła hamowania pasuje mi do Eddy Current - podobny efekt (natychmiastowy)
Czytałem dużo wypowiedzi na temat tego filmiku... to nie ma co tyle pokazać, że w coś uderza tylko, że jest pewna bariera której nie można pokonać, po prostu nie ma czegoś takiego jak loty w kosmos, a przynajmniej nie jesteśmy w stanie stworzyć takich silników które adekwatnie do masy promu będą w stanie je wynieść "dalej". Skoro ta rakieta nie daje rady, to jak ją powiększymy 50 razy to też nie da rady. A co za tym idzie ze strony religijnej, że jest to po prostu firnament, pokazany ładnie w tej reklamie:
youtube.com/watch?v=iDvToZlj8ZU
Swoją drogą sprawdźcie co ów naukowiec z tego filmiku powiedział jak go zapytali co widział kiedy wrócił
Tu koleżka z NASA mówi, że dopiero konstruują kapsułę dzięki której uda im się pokonać pole radioaktywne żeby móc polecieć dalej... ciekawe jak to się ma do lotu na księżyć dawno daaawno temu nie mieli z tym problemu a teraz maja?
youtube.com/watch?v=NlXG0REiVzE
Wbij na stronę nasa, archiwalia, znajdziesz tam informację, że wszystkie zdjęcia i filmy w oryginałach ze wszystkich lotów Apollo zaginęły.
Podobno to zdjęcie ziemi z księżyca z Apollo 8
odkrywcy.pl/kat,1037751,title,Jak-wykonano-najslynniejsze-zdjecie-Ziem...
A tu całkiem niedawno pokazali ciemną stronę księżyca:
wiadomosci.onet.pl/nauka/nasa-pokazuje-niezwykle-ujecia-ciemnej-strony...
Nie wydaje Ci się, że się chyba nie zgadali za bardzo bo coś jest nie tak z proporcjami ziemi do księżyca i na odwrót? Z za księżyca ziemia ogromna ale z jego powierzchni malutka?
Przyznaj, że coś tu się kupy nie trzyma