Strona wykorzystuje mechanizm ciasteczek - małych plików zapisywanych w przeglądarce internetowej - w celu identyfikacji użytkownika. Więcej o ciasteczkach dowiesz się tutaj.
Obsługa sesji użytkownika / odtwarzanie filmów:

Zabezpiecznie Google ReCaptcha przed botami:

Zanonimizowane statystyki odwiedzin strony Google Analytics:
Brak zgody
Dostarczanie i prezentowanie treści reklamowych:
Reklamy w witrynie dostarczane są przez podmiot zewnętrzny.
Kliknij ikonkę znajdującą się w lewm dolnym rogu na końcu tej strony aby otworzyć widget ustawień reklam.
Jeżeli w tym miejscu nie wyświetił się widget ustawień ciasteczek i prywatności wyłącz wszystkie skrypty blokujące elementy na stronie, na przykład AdBlocka lub kliknij ikonkę lwa w przeglądarce Brave i wyłącz tarcze
Główna Poczekalnia Dodaj Obrazki Dowcipy Soft Szukaj Ranking
Zarejestruj się Zaloguj się
"Kolejny fake news, czyli nieprawdziwa wiadomość, wyprodukowany przez rosyjskie media miał wzbudzić nienawiść Ukraińców wobec Polaków. Rosyjska propaganda przedstawiła pobicie polskiej nastolatki w Gdańsku jako atak na… Ukrainkę.

O bulwersującym zdarzeniu w Gdańsku jest głośno od kilku dni – w miniony czwartek przed gimnazjum na gdańskim Chełmie pobita została 14-letnia uczennica. Napastniczkami były jej koleżanki.

Jednak w poniedziałek na rosyjskim portalu Federal Press został umieszczony materiał, który opatrzono tytułem: „Polskie uczennice publicznie pobiły i poniżyły 14-letnią Ukrainkę”. Kolejne tytuły, które we wtorek pojawiły się w rosyjskich mediach, podgrzewały ksenofobiczne nastroje: „W polskiej szkole tłum nastolatków okrutnie pobił Ukrainkę: »masz, banderowska k...!«”. Do części materiałów był dołączony pochodzący z Facebooka film, który pokazuje zdarzenie, ale opatrzone fałszywym komentarzem, sugerującym ukraińskie pochodzenie ofiary.

Historię o „pobitej Ukraince” podchwyciły inne media rosyjskie (w tym portal jednej z dużych rosyjskich telewizji REN TV) oraz portale prorosyjskich separatystów na Donbasie. W fake news uwierzyły niektóre media ukraińskie, w tym portal ZIK i 112 Ukraina.

Na publikację w ukraińskich mediach zareagowała Marta Kowal – Ukrainka, prof. Uniwersytetu Gdańskiego, która napisała na Facebooku: „W materiale ZIK u prawdzie odpowiada tylko jedno: nastoletnie dziewczyny pobiły koleżankę. Niestety, to jeden z wielu przykładów agresji wśród nastolatków. Ofiara rzekomo znieważyła mamę jednej z napastniczek. […] Wypadek smutny i straszny, ale ofiara pobicia nie jest Ukrainką! To polska uczennica […] Napastniczki zostały zatrzymane przez policję (były to trzy dziewczyny, a nie tłum) i wczoraj stanęły przed sądem ds. nieletnich”. Na koniec Marta Kowal poprosiła swoich pracujących w mediach przyjaciół z Ukrainy o przekazywanie dalej tej informacji i prostowanie rosyjskich fejków.

Akcja odniosła skutek i już we wtorek wieczorem materiały o rosyjskiej dezinformacji zamieściły ukraińskie media, w tym agencja informacyjna Unian.

Sytuacji przyjrzał się ukraiński dziennikarz Denis Kazanskij. Zauważył on we wpisie na swoim blogu autorskim, że napięcia w stosunkach polsko ukraińskich są na rękę Rosji. Dlatego nic dziwnego, że podobne nieprawdziwe wiadomości publikują portale rosyjskie czy separatystyczne. „Każdą informację, która pochodzi z takich źródeł, trzeba wielokrotnie sprawdzać. A jeszcze lepiej w ogóle ich nie rozpowszechniać” – napisał.

Rosyjskie media niejednokrotnie produkowały fałszywe newsy dotyczące Ukraińców, mające wzbudzić emocje odbiorców. Najbardziej znane produkty kremlowskiej propagandy to historia o trzyletnim rosyjskim chłopczyku, rzekomo ukrzyżowanym przez Ukraińców w mieście Słowiańsk na Donbasie czy informacja o 13-letniej dziewczynce, córce przesiedleńców z Rosji rzekomo zgw🤬conej w Niemczech przez uchodźców. Rosyjska kampania propagandowa doprowadziła wówczas do demonstracji w Berlinie".

Źródło: facebook.com/studiowschod/

podpis użytkownika

Pedicabo ego vos et irrumabo
Zgłoś
P................m 2017-05-22, 0:16 9
Jestem świeżo po powrocie z wycieczki do Odessy - w sumie sporo zmieniła ona moje podejście do Ukraińców (na plus), chociaż miałem raczej niezbyt przyjemne kontakty z tą nacją. Za to propaganda pro-rosyjska jest w tej chwili wszechobecna, także na portalach nie mających nic wspólnego z polityką (np. dopreprogramy) i mam jej serdecznie dość.

Piwo.
Zgłoś
człowiek_zły 2017-05-22, 2:03 4
Kacapy to zwykłe c🤬jozy. Gardzę tymi podludźmi. Bieda, syf i gnój ale bomby atomowe mają. Komuniści zaj🤬i ich kilkadziesiąt milionów a oni od 100 lat ich wielbią. Zwykła banda c🤬ja, nie naród.
Zgłoś
s................s 2017-05-22, 2:08 12
Jabłonowski i jego kolega kiedys stwierdzili że zsyłki polaków na Sybir nie były takie złe bo Syberia jest piękna i ten jego kolega z rosji stwierdził że wolał by mieszkać na Syberii niż np w USA bo wiadomo SUa wywołało 50 wojen a rosja tylko się broni i wyzwala ..... a większość łepków sie na to łapie , W Polsce ruska agentura jest tak głupia że wyłapuje najmniej wartoscowe jednostki
Zgłoś
natking 2017-05-22, 3:03 8
Jakkolwiek by nie wyglądała nasza wspólna historia, to każdy konflikt między nami dzisiaj jest na rękę Rosji.

podpis użytkownika

Zgłoś
b0r000 2017-05-22, 3:33 1
Nie jestem w stanie potwierdzić czy do gw🤬tu na tej 13-letniej dziewczynce z Berlina doszło (choć poczta pantoflowa z tamtych dzielnic to potwierdza) ale mogę potwierdzić, że ruscy byli ostro wk🤬ieni i zrobili niezły rozp🤬ol w pobliskim ośrodku dla tych "biednych" uchodźców.
Zgłoś
Fukuoka 2017-05-22, 6:40 1
nie powielaj kolejnego fake newsa. Patola na max
Zgłoś
c................i 2017-05-22, 7:10 1
Jak to czytam przypomina mi ze sytuacja chyba z ubiegłego roku w mojej okolicy dwóch Ukraińców zarąbali siekierą gościa bo ten nie zapłacił im za wykonana prace. Ukraińcy zwinęli żagle i zwiali a w wiadomościach cisza...
Zgłoś
e................s 2017-05-22, 8:16 2
niemal każdy wpis o ,,ukrach, banderowcach,, jest na rękę ruskim trollom którzy non stop piszą o tym na portalach, zaraz ktoś napisze że to prawda itd. , owszem , do wyjaśnienia ale nie w czasie okupacji części Ukrainy
Zgłoś
nowynick 2017-05-22, 9:59 2
Ciekawe ile Ruscy żołnierze zgw🤬cili/zabili ukraińskich 14 latek w takim Donbasie w ostatnich trzech latach... To pytanie pozostawiam Ukraińcom jakby się przejmowali zbytnio niegroźnym pobiciem gimnazjalistki (nota bene Polki) przez inne gimnazjalistki.
Zgłoś
sezamkowyRozpierdol 2017-05-22, 11:48 3
Jakby to k🤬a miało znaczenie, czy pobita została Polka, Ukrainka, Niemka czy Żydówka
Takie debilne myślenie doprowadziło do sytuacji, w której to Żydów uważa się za największe ofiary IIWŚ pomijając resztę świata oraz fakt, że największe straty wojenne poniósł ZSRR, stąd macie sytuację, w której Żydów traktuje się jak nadludzi a innych jak podludzi i za antysemityzm w krajach zachodu można siedzieć a za obrazę Chińczyka, Greka czy Polaka już nie.
Jedyne co jest na rękę w tej sytuacji to rządowi w Kijowie gadka-szmatka i tłumaczenie zarażania Ukrainy szowinistycznym wirusem banderyzmu a każdego kto zwróci uwagę na szerzenie na Ukrainie umysłowego nacjololo-sp🤬olenia nazywa się ruskim trollem czy tam agentem.

Gniję z sp🤬olin sugerujących, że blok Polska-Ukraina, kraje Bałtyckie, Białoruś + V4 mają stanowić "przeszkodę dla Rosji".
Rosja to 2 armia tej kulki, liczy się tylko z USA i Chinami, ewentualnie Francją i UK, dla Rosji jesteśmy tylko hałaśliwie szczekającą Yorką szarpającą nogawkę Putina.
Zgłoś
natking 2017-05-22, 12:17
chili-chili napisał/a:

Jak to czytam przypomina mi ze sytuacja chyba z ubiegłego roku w mojej okolicy dwóch Ukraińców zarąbali siekierą gościa bo ten nie zapłacił im za wykonana prace. Ukraińcy zwinęli żagle i zwiali a w wiadomościach cisza...

Prawidłowa reakcja! Jakbym mógł, tobym jeszcze im piwko postawił Wyobraź sobie, jakby to Twój mąż, ojciec albo dziadek wyjeżdżał do Niemiec po to, aby wyżywić rodzinę, a taki Niemiec stwierdziłby w pewnym momencie, że zrobi go w c🤬ja tylko dlatego, że jest w jego oczach nic niewartym Polakiem.

sezamkowyRozp🤬ol napisał/a:

Gniję z sp🤬olin sugerujących, że blok Polska-Ukraina, kraje Bałtyckie, Białoruś + V4 mają stanowić "przeszkodę dla Rosji".
Rosja to 2 armia tej kulki, liczy się tylko z USA i Chinami, ewentualnie Francją i UK, dla Rosji jesteśmy tylko hałaśliwie szczekającą Yorką szarpającą nogawkę Putina.

Pewnie, że masz rację, że Rosja liczy się w ewentualnym konflikcie tylko z kilkoma krajami, ale sam wywiad i propaganda jest bardzo rozbudowana i działa wszędzie tam, gdzie tylko może dotrzeć. To się zawsze opłaca.

podpis użytkownika

Zgłoś
sezamkowyRozpierdol 2017-05-22, 12:41
natking napisał/a:

ale sam wywiad i propaganda jest bardzo rozbudowana i działa wszędzie tam, gdzie tylko może dotrzeć. To się zawsze opłaca.

Pytanie tylko co ja z tego będę miał jako obywatel RP, czy mój portfel urośnie?
To są rozgrywki między właścicielami poszczególnych państw na poszczególnych kawałkach tej kulki, a nie rozgrywki między szarymi ludźmi, którzy się na oczy nie widzieli nigdy
Zgłoś
natking 2017-05-22, 12:56 1
sezamkowyRozp🤬ol napisał/a:

Pytanie tylko co ja z tego będę miał jako obywatel RP, czy mój portfel urośnie?
To są rozgrywki między właścicielami poszczególnych państw na poszczególnych kawałkach tej kulki, a nie rozgrywki między szarymi ludźmi, którzy się na oczy nie widzieli nigdy

Gaz Ci na chacie podrożeje

podpis użytkownika

Zgłoś
sezamkowyRozpierdol 2017-05-22, 13:05
@natking

Bo jak Yorka hałaśliwie szczeka
Zgłoś
Przejdź to ostatniego posta w temacie