Główna Poczekalnia (1) Soft (7) Dodaj Obrazki Dowcipy Popularne Losowe Szukaj Ranking
Zarejestruj się Zaloguj się
👾 Zmiana domeny serwisu - ostatnia aktualizacja: 2025-07-22, 21:51
📌 Ukraina ⚔️ Rosja Tylko dla osób pełnoletnich - ostatnia aktualizacja: 5 minut temu
Atak na Polską bazę
Mannerheim1610 • 2013-08-28, 18:00
Z komunikatu Dowództwa Operacyjnego:
„W dniu dzisiejszym we wczesnych godzinach popołudniowych grupa rebeliantów usiłowała wedrzeć się do polskiej bazy w Ghazni, dokonując jednocześnie ostrzału terenu wojskowego. Wszyscy rebelianci zostali wyeliminowani. Sytuacja w bazie jest opanowana.
W wyniku ataku rannych zostało siedmiu polskich żołnierzy. Ranni zostali przetransportowani do polskiego szpitala polowego w bazie Ghazni, gdzie udzielono im natychmiastowej pomocy medycznej”.
Kilka minut temu informacja na temat rannych została uszczegółowiona – okazuje się, że rannych jest siedmiu, ale trzech kolejnych żołnierzy zostało poszkodowanych (co zwykle oznacza niegroźne urazy).
Do tematu jeszcze wrócę. A tytułem komentarza:
Bezpośredni atak na bazę dowodzi niezwykłej zuchwałości rebelianckiego komanda, które jakimś cudem musiało pokonać otaczające ją posterunki afgańskiej armii i policji.
Ale nie tylko.
- Albo ich dojedziemy w terenie, albo nam wejdą na mury – tak filozofię patroli i operacji ofensywnych wyłuszczył mi swego czasu jeden z oficerów służących w Afganistanie. To było na jednej z wcześniejszych, letnich zmian – jeszcze w czasach, kiedy tak zwane transition było hasłem znanym co najwyżej pośród sztabowców.
Dziś jest to proza życia – odpowiedzialność za prowincję już od kilku miesięcy spoczywa na ANA i ANP. Tymczasem Afgańczycy – tak jest również w innych regionach kraju – nie radzą obie z zapewnieniem bezpieczeństwa. Dowodem na ich bezradność są m.in. coraz częstsze ostrzały rakietowe i moździerzowe bazy w Ghazni: o ile wcześniej zdarzało się to stosunkowo rzadko – raz, dwa razy na miesiąc – to teraz tego typu ataki mają miejsce niemal codziennie. Nie dalej, jak kilka dni temu, w takich okolicznościach zginął pracownik cywilnej firmy logistycznej, a kilku innych zostało rannych.
Dziś, na szczęście dla koalicjantów, obyło się bez zabitych. Co nie zmienia faktu, że w “Gazowni” pełna mobilizacja.

Cieszmy się, że żaden Polak nie zginął a rannym żołnierzom życzmy szybkiego powrotu do zdrowia.
Zgłoś
Witaj użytkowniku Sadol.pl,

Lubisz oglądać nasze filmy z dobrą prędkością i bez męczących reklam? Wspomóż nas aby tak zostało!

Dalsze istnienie serwisu jest możliwe jedynie dzięki niewielkim, dobrowolnym wpłatom od użytkowników. Prosimy Cię zatem o rozważenie wsparcia nas poprzez serwis Zrzutka.pl abyś miał gdzie oglądać swoje ulubione filmy ;) Zarejestrowani użytkownicy strony mogą również wsprzeć nas kupując usługę Premium (więcej informacji).

Wesprzyj serwis poprzez Zrzutkę
 już wpłaciłem / nie jestem zainteresowany
konto usunięte 2013-08-29, 15:08 5
Ten komentarz został automatycznie oznaczony jako potencjalnie niewłaściwy dla osób niepełnoletnich. Zaloguj się aby go wyświetlić.
Zgłoś
konto usunięte 2013-08-29, 15:12 1
Ten komentarz został automatycznie oznaczony jako potencjalnie niewłaściwy dla osób niepełnoletnich. Zaloguj się aby go wyświetlić.
Zgłoś
konto usunięte 2013-08-29, 15:14 1
Zgłoś
konto usunięte 2013-08-29, 15:20 3
Zgłoś
konto usunięte 2013-08-29, 15:25 7
Zgłoś
Mannerheim1610 2013-08-29, 15:25 4
Mój wuj był dwa razy w Afganistanie. I wiele razy opowiadał mi, że teoretycznie jeżdżą ochotnicy. Ale mogą Cię do wyjazdu zmusić " delikatną" perswazją.
Zgłoś
KrisCFC 2013-08-29, 15:31 5
Ło matko... ŻOŁNIERZE zostali ZAATAKOWANI... SZOK !
Zgłoś
konto usunięte 2013-08-29, 15:31 4
Zgłoś
konto usunięte 2013-08-29, 15:39 8
Zgłoś
konto usunięte 2013-08-29, 15:49 2
Zgłoś
konto usunięte 2013-08-29, 16:00 5
Poczytałem trochę komentarze i widzę że jest spina o żołnieży. Szacunek - owszem zarówno dla żołnierza, nauczyciela, lekarza, księdza, polaka.

A co do misji, mam znajomego żołnierza i doczekać sie nie może żeby trzeci raz sie tam wyrwac, bo musi meble w domu zmienic. Żona tylko piszczy bo mają trójkę dzieci i mieszkają w wojskowym bloku ona nie pracuje, kasy im wystarcza ledwo od pierwszego do ostatniego. Za ostatnią misję samochód sobie kupił (używany ale fajny).

Nie wiem o co ta spina wyżej, jeśli tam jakiś żołnież się spina że ma taki ciężki żywot, to sorki nie obraź się ale jak się komuś w wolnym kraju nie podoba to zawsze może zmienić pracę a nie narzeka.
Zgłoś
Hazel666 2013-08-29, 16:13 1
To nie są żołnierze tylko najemnicy... Żołnierzem są Ci którzy są w kraju, którzy jadę walczyć za ojczyznę bądź zostają tam wysłani przez państwo. Ci którzy pojechali mieli wybór czy jechać czy zostać, pojechali tam dla pieniędzy i szybciej emerytury bo czas na misji liczy sie x3 jak w kraju na służbie, więc w mojej ocenie są najemnikami, bo tacy tylko myślą o hajsie
Zgłoś
wLq 2013-08-29, 16:18
@MacGregor
Czyli chcesz nam wytłumaczyć, że do wojska ktoś ich porwał z domu i zmusił żeby zostać żołnierzami?
Chcieli być żołnierzami to są i o co chodzi, chyba nie myśleli, że będą siedzieć na dupie?
Zgłoś
jacek44 2013-08-29, 16:29 4
Zgłoś
MateuszMmz 2013-08-29, 16:34 1
Tak jak pisał MacGregor wyżej, to nie są najemnicy tylko żołnierze, bo "ochotnicy" to tylko nazwa. Mówił mi to mój ojciec, który był wojskowym. W wojsku dają ultimatum - jedziesz na misje albo zostajesz na tym samym stopniu do końca służby, ewentualnie wylatujesz.
Zgłoś
Przejdź to ostatniego posta w temacie  

Oznaczenia wiekowe materiałów są zgodne z wytycznymi Krajowej Rady Radiofonii i Telewizji

Oświadczam iż jestem osobą pełnoletnią i wyrażam zgodę na ukrycie oznaczeń wiekowych materiałów zamieszczonych na stronie
Funkcja pobierania filmów jest dostępna w opcji Premium
Usługa Premium wspiera nasz serwis oraz daje dodatkowe benefity m.in.:
- całkowite wyłączenie reklam
- możliwość pobierania filmów z poziomu odtwarzacza
- możliwość pokolorowania nazwy użytkownika
... i wiele innnych!
Zostań użytkownikiem Premium już od 5,00 PLN miesięcznie* * przy zakupie konta Premium na 3 miesiące. 6,00 PLN przy zakupie na jeden miesiąc.
* wymaga posiadania zarejestrowanego konta w serwisie
 Nie dziękuję, może innym razem