Główna Poczekalnia (1) Soft Dodaj Obrazki Dowcipy Popularne Losowe Szukaj Ranking
Zarejestruj się Zaloguj się
👾 Zmiana domeny serwisu - ostatnia aktualizacja: 2025-07-22, 21:51
📌 Wojna na Ukrainie Tylko dla osób pełnoletnich - ostatnia aktualizacja: Wczoraj 20:09
Ateistyczne billboardy pojawią się w Lublinie
konto usunięte • 2012-09-11, 13:12
Lublin będzie pierwszym miastem w Polsce, w którym staną billboardy propagujące ateizm. Pierwszego października pojawią się przy ulicach: Bernardyńskiej, Ruskiej, Kunickiego i Lubelskiego Lipca 80.

Na czterech billboardach pojawi się hasło: "Nie zabijam. Nie kradnę. Nie wierzę" lub "Nie wierzysz w Boga? Nie jesteś sam".

Organizatorem ateistycznej kampanii jest lubelska fundacja "Wolność od Religii", we współpracy z Polskim Stowarzyszeniem Racjonalistów, Stowarzyszeniem Ateistycznym oraz przy wsparciu portali o tematyce racjonalistycznej i ateistycznej. - Kampania to początek dyskusji o tej części polskiego społeczeństwa, która wyznaje pogląd ateistyczny, racjonalny, ale nie jest dopuszczona do głosu - tłumaczy Dorota Wójcik, prezes "Wolność od Religii".

To także protest przeciwko finansowaniu z budżetu państwa i obecności religii katolickiej w publicznych przedszkolach i szkołach.

Sfinansowane z darowizn billboardy będą wisieć przez miesiąc. Nie tylko w Lublinie: w listopadzie dwa takie billboardy pojawią się w Częstochowie i po jednym w Świebodzinie i Krakowie. Niewykluczone, że także w innych miastach.
Dlaczego pierwszy będzie Lublin? Ponieważ, jak pisze w informacji o kampanii fundacja “Wolność od religii", Lublin "postrzegany jest jako ostoja polityki kształtowanej przez PiS, symboliczna stolica Polski B".

Kampania ateistyczna nie jest polskim wynalazkiem. Trzy lata temu w Anglii na autobusach pojawiło się hasło "Bóg prawdopodobnie nie istnieje. Przestań się martwić i ciesz się życiem", w Nowym Jorku ateiści wykupili billboardy o treści: "Wiecie, że to mit… i macie wybór". W Australii na autobusach umieszczono hasło: “Ateizm jest pochwałą rozsądku", a w Szwecji : “Bóg prawdopodobnie nie istnieje". Zrodlo
Zgłoś
Witaj użytkowniku Sadol.pl,

Lubisz oglądać nasze filmy z dobrą prędkością i bez męczących reklam? Wspomóż nas aby tak zostało!

Dalsze istnienie serwisu jest możliwe jedynie dzięki niewielkim, dobrowolnym wpłatom od użytkowników. Prosimy Cię zatem o rozważenie wsparcia nas poprzez serwis Zrzutka.pl abyś miał gdzie oglądać swoje ulubione filmy ;) Zarejestrowani użytkownicy strony mogą również wsprzeć nas kupując usługę Premium (więcej informacji).

Wesprzyj serwis poprzez Zrzutkę
 już wpłaciłem / nie jestem zainteresowany
konto usunięte 2012-09-11, 13:13
No to mohery złapią za grabie....
Zgłoś
konto usunięte 2012-09-11, 13:15 68
Kolejny sposób na robienie kasy na naiwniakach...wierzący i tak to oleją, prawdziwi ateiści tym bardziej. Zostaje tylko szary motłoch, lecący na wszystko co w TV i reklamie...
Zgłoś
konto usunięte 2012-09-11, 13:20 5
Ten komentarz został automatycznie oznaczony jako potencjalnie niewłaściwy dla osób niepełnoletnich. Zaloguj się aby go wyświetlić.
Zgłoś
konto usunięte 2012-09-11, 13:20 2
Klasyka. Ktoś teraz pewnie uwierzy w wielki przełom w walce z katolami i moherami. Nareszcie się uda wypędzić religię ze szkół i krzyż z sejmu. Osoby pozbawione zdrowego rozsądku i zwyczajnie głupie zaczną się fascynować. Moim zdaniem jest to nowy pomysł na "robienie" pieniędzy. Podobnie jak Wszystkie partie zielonych i greenpeace etc. Spłynie to po ludziach jak po szybie. Jestem osobą wierzącą i pozostaje mi się tylko zaśmiać. Natomiast niech hejterzy religijni nadal plują żółcią.
Zgłoś
konto usunięte 2012-09-11, 13:22 21
El3ctro napisał/a:

Jestem osobą wierzącą i pozostaje mi się tylko zaśmiać.

I co mnie to obchodzi?
Zgłoś
konto usunięte 2012-09-11, 13:26 2
Ten komentarz został automatycznie oznaczony jako potencjalnie niewłaściwy dla osób niepełnoletnich. Zaloguj się aby go wyświetlić.
Zgłoś
konto usunięte 2012-09-11, 14:54 49
Zgłoś
konto usunięte 2012-09-11, 15:27 6
Polska jest krajem katolickim, ale też wolnym i takich reklam jednak nie powinno być, można reklamować wolną wolę i przypominać o niej ale taki bilbord to typowe nawoływanie ludzi do przejścia na stornę ateistyczną.
Zgłoś
konto usunięte 2012-09-11, 15:52 11
Zgłoś
konto usunięte 2012-09-11, 15:55 3
straatveger napisał/a:

Polska jest krajem katolickim, ale też wolnym i takich reklam jednak nie powinno być, można reklamować wolną wolę i przypominać o niej ale taki bilbord to typowe nawoływanie ludzi do przejścia na stornę ateistyczną.

Ten tekst, w porównaniu z tymi z innych krajów, w cale nie jest nawoływaniem czy jakąś propagandą. To raczej ma zmienić postrzeganie samego ateizmu i ateistów przez, jak sam określiłeś większość, polskiego (pomijając kwestię, czy szczerze, czy nie - katolickiego) społeczeństwa stawiając obok siebie normy moralne ogólnie uznawane przez całe społeczeństwo. Innymi słowy: przekaz bardziej dla wierzących, przed którymi ateizm czasem jest może i nawet demonizowany, brzmi - do tego, że nie należy np. kraść i mordować można dojść nie tylko czytając mądre bądź nie (wedle uznania) księgi.
Zgłoś
konto usunięte 2012-09-11, 16:20 2
Zgłoś
konto usunięte 2012-09-11, 16:58 11
coen7 napisał/a:

straatveger napisał/a:

Ten tekst, w porównaniu z tymi z innych krajów, w cale nie jest nawoływaniem czy jakąś propagandą. To raczej ma zmienić postrzeganie samego ateizmu i ateistów przez, jak sam określiłeś większość, polskiego (pomijając kwestię, czy szczerze, czy nie - katolickiego) społeczeństwa stawiając obok siebie normy moralne ogólnie uznawane przez całe społeczeństwo. Innymi słowy: przekaz bardziej dla wierzących, przed którymi ateizm czasem jest może i nawet demonizowany, brzmi - do tego, że nie należy np. kraść i mordować można dojść nie tylko czytając mądre bądź nie (wedle uznania) księgi.

Nie ma bilbordów "nie zabijam, nie kradnę, UWIERZ W BOGA "
więc nie chce też widzieć takich typu :
" nie zabijam, nie kradnę nie wierzę"
To moja sprawa, kto chce niech wierzy kto nie chce niech nie wierzy
TO nie podlega reklamie
jestem tolerancyjny i mam też znajomych ateistów, ale żaden kulturalny człowiek nie będzie dyskutował o wierze czy jej braku.
Zgłoś
Suguru 2012-09-11, 16:59 5
Zgłoś
Stajgerski 2012-09-11, 17:02 2
W Londynie napisali "Boga prawdopodobnie niema". Do ludzi dotarł najmocniej wyraz... prawdopodobnie, akcja przyniosła odwrotny skutek.
Zgłoś
Przejdź to ostatniego posta w temacie  

Oznaczenia wiekowe materiałów są zgodne z wytycznymi Krajowej Rady Radiofonii i Telewizji

Oświadczam iż jestem osobą pełnoletnią i wyrażam zgodę na ukrycie oznaczeń wiekowych materiałów zamieszczonych na stronie
Funkcja pobierania filmów jest dostępna w opcji Premium
Usługa Premium wspiera nasz serwis oraz daje dodatkowe benefity m.in.:
- całkowite wyłączenie reklam
- możliwość pobierania filmów z poziomu odtwarzacza
- możliwość pokolorowania nazwy użytkownika
... i wiele innnych!
Zostań użytkownikiem Premium już od 5,00 PLN miesięcznie* * przy zakupie konta Premium na 3 miesiące. 6,00 PLN przy zakupie na jeden miesiąc.
* wymaga posiadania zarejestrowanego konta w serwisie
 Nie dziękuję, może innym razem