Główna Poczekalnia Soft (1) Dodaj Obrazki Dowcipy Popularne Losowe Szukaj Ranking
Zarejestruj się Zaloguj się
👾 Zmiana domeny serwisu - ostatnia aktualizacja: 2025-07-22, 21:51
📌 Ukraina ⚔️ Rosja Tylko dla osób pełnoletnich - ostatnia aktualizacja: 57 minut temu
🔥 Sosnowiec,31.07.2025 - teraz popularne
Baca - drewno
not_NULL • 2010-08-26, 1:40
Siedzi baca w domku i nagle słyszy jak ktoś woła:
- Baco, potrzebujecie drewna?
- Nie, panocku.
Następnego dnia baca wychodzi przed chatkę i zdziwiony:
- O k🤬a, gdzie moje drewno!
Zgłoś
Witaj użytkowniku Sadol.pl,

Lubisz oglądać nasze filmy z dobrą prędkością i bez męczących reklam? Wspomóż nas aby tak zostało!

Dalsze istnienie serwisu jest możliwe jedynie dzięki niewielkim, dobrowolnym wpłatom od użytkowników. Prosimy Cię zatem o rozważenie wsparcia nas poprzez serwis Zrzutka.pl abyś miał gdzie oglądać swoje ulubione filmy ;) Zarejestrowani użytkownicy strony mogą również wsprzeć nas kupując usługę Premium (więcej informacji).

Wesprzyj serwis poprzez Zrzutkę
 już wpłaciłem / nie jestem zainteresowany
Avatar
konto usunięte 2010-08-26, 10:12
Hahaha , normalnie PĘKAM ! ze śmiechu , HAHAHA no niemoge...
Zgłoś
Avatar
konto usunięte 2010-08-26, 12:30 1
Zgłoś
Avatar
Carisma 2010-08-26, 23:53
Ten komentarz został automatycznie oznaczony jako potencjalnie niewłaściwy dla osób niepełnoletnich. Zaloguj się aby go wyświetlić.
Zgłoś
Avatar
konto usunięte 2010-08-27, 0:00 5
Przekazuję Wam 2 przepisy. Jeden pochodzi z końca XIX w. W sposób jasny i klarowny opisuje przygotowanie bigosu. Drugijest podstawą do zrobienia bigosu w moim domu. Jest modyfikowany w zależności
od aktualnej zasobności spiżarni, nastroju i czasu gotowania.

Składniki:
- 2 kg kapusty kiszonej,
- 1/2 kg kapusty słodkiej,
- 30 dkg boczku wędzonego,
- 1/4 kg kiełbasy,
- 1 garść śliwek,
- 1 garść grzybów suszonych,
- 3/4 kg mięsa różnego rodzaju, w tym kawałki pieczeni,
- liść laurowy, sól, pieprz czarny, ziele angielskie,
- 3 cebule,
- smalec lub słonina.

Jak przyrządzić?
1) Kapustę kiszoną płuczemy w zimnej wodzie, a następnie kroimy na krótsze pasma. Kolejne porcje obsmażamy na patelni na smalcu lub słoninie i składamy do dużego garnka.

2) Kapustę słodką szatkujemy i wkładamy do garnka z wrzącą wodą, gotujemy do miękkości.

3) Kroimy dość drobno boczek i kiełbasę. Obsmażamy na patelni i wkładamy do garnka z kiszoną kapustą. Dokładamy przyprawy wg własnego uznania oraz śliwki i grzyby - bez namaczania w wodzie. Wkrawamy mięsa pieczone. Mięso surowe wkładamy w całości. Smażymy pokrojoną cebulę i dokładamy do bigosu.

4) Gdy słodka kapusta zmięknie, łaczymy obie w całość i dalej gotujemy na małym ogniu. Dbamy, by nie wyparował sos. Mieszamy co jakiś czas dogłębnie. Następnie odstawiamy z ognia do następnego dnia.

5) Następnego dnia odgrzewamy całość powoli aż do zagotowania i trzymamy czas jakiś na ogniu. Zaczynamy próbować smak. Dodajemy to, czego zabrakło do pełnego wyrazu potrawy. Znowu odstawiamy garnek - najlepiej na mróz. Następnego dnia potrawa powinna być już gotowa do jedzenia.

Jak podawać?
W głębszym talerzu typu miseczka. Z kawałkiem chleba i kieliszkiem zimnej wódki - jeśli okoliczności na to pozwalają.

Uwagi:
Przepis 1 (XIX w., pisownia oryginalna)

Bigos z kapusty - Uszatkować kilka główek kapusty świeżej, albo wziąść kwaśnej, wycisnąć z sosu, włożyć w rądel, zalać mocnym rosołem, włożyć kawał świeżego, przerastałego, wieprzowego mięsa i gotować razem. Gdy mięso miękie, wyjąć, pokrajać w kostkę dodać tak samo pokrajanej pieczeni wołowej, wieprzowej, lub ze zwierzyny, cokolwiek się znajduje w spiżarni, ugotowaną kiełbase pokrajać na kawałki, zmieszać wszystko z kapustą, dodać soli, pieprzu, zapalić słoniną z mąką i cebulą, dusić jeszcze razem, póki się nie wysadzi i nie nabierze ciemniejszego koloru, mięszając ciągle żeby się nie przypaliło. Podaje się na śniadania lub na obiad przed zupą. Odgrzewany bigos jest jeszcze smaczniejszy, dla tego lepiej jest odrazu większą ilość zrobić i zachować w glinianym garnku, w śpiżarni.
Zgłoś
Avatar
Dalione 2010-08-27, 0:02 6
@trolzxcvbnm
Dzięki za info bo zapomniałem już jak się robi :/
Zgłoś
Avatar
konto usunięte 2010-08-27, 0:04
Proszę no, waćpan!
Zgłoś
Avatar
GęsiorSB 2010-08-27, 0:22
błagam, wklejcie zdjęcie tego suchego chlebka, który się je jak się jest chorym bo nigdzie nie mogę znaleźć ...
Zgłoś
Avatar
sensi 2010-08-27, 1:06
mnie się podobo
Zgłoś
Avatar
think666 2010-08-27, 1:32 1
GęsiorSB napisał/a:

błagam, wklejcie zdjęcie tego suchego chlebka, który się je jak się jest chorym bo nigdzie nie mogę znaleźć ...




Proszę.
Zgłoś
Avatar
konto usunięte 2010-08-27, 1:41 3
Tak mi sie przypomnialo

Zgłoś
Avatar
konto usunięte 2010-08-27, 2:29 4
Ten komentarz został automatycznie oznaczony jako potencjalnie niewłaściwy dla osób niepełnoletnich. Zaloguj się aby go wyświetlić.
Zgłoś
Avatar
konto usunięte 2010-08-27, 2:36
Ten komentarz został automatycznie oznaczony jako potencjalnie niewłaściwy dla osób niepełnoletnich. Zaloguj się aby go wyświetlić.
Zgłoś
Avatar
konto usunięte 2010-08-27, 7:22
Ten komentarz został automatycznie oznaczony jako potencjalnie niewłaściwy dla osób niepełnoletnich. Zaloguj się aby go wyświetlić.
Zgłoś
Avatar
think666 2010-08-27, 12:06
Ten komentarz został automatycznie oznaczony jako potencjalnie niewłaściwy dla osób niepełnoletnich. Zaloguj się aby go wyświetlić.
Zgłoś
Przejdź to ostatniego posta w temacie  

Oznaczenia wiekowe materiałów są zgodne z wytycznymi Krajowej Rady Radiofonii i Telewizji

 Oświadczam iż jestem osobą pełnoletnią i wyrażam zgodę na ukrycie oznaczeń wiekowych materiałów zamieszczonych na stronie
Funkcja pobierania filmów jest dostępna w opcji Premium
Usługa Premium wspiera nasz serwis oraz daje dodatkowe benefity m.in.:
- całkowite wyłączenie reklam
- możliwość pobierania filmów z poziomu odtwarzacza
- możliwość pokolorowania nazwy użytkownika
... i wiele innnych!
Zostań użytkownikiem Premium już od 5,00 PLN miesięcznie* * przy zakupie konta Premium na 3 miesiące. 6,00 PLN przy zakupie na jeden miesiąc.
* wymaga posiadania zarejestrowanego konta w serwisie
 Nie dziękuję, może innym razem