📌
Ukraina ⚔️ Rosja
- ostatnia aktualizacja:
Wczoraj 21:08
Czyli w realnym świecie też ping mamy, bo jak patrze na kogoś to go widzę z jakimś tam opóźnieniem, jest młodszy o miliardową sekundy !
Czyli jak byśmy potrafili wyprzedzić światło to zobaczyli byśmy to co działo się kiedyś hehe fajnie popróbuje w domu
dobra, dobra. Wszystko fajnie, ale nawet gdyby móc zerknąć z takiej odległości na ziemię, to pojawia się problem przesunięcia ku podczerwieni.
ciała wcale nie trzeba oświetlić.... każde ciało emituje przecież promieniowanie. Na tej zasadzie działają przecież noktowizory pasywne
przyjmijmy że teleskop ma takie przybliżenie że mogę zobaczyć golą laskę opalającą się na plaży.
i teraz nasuwa się pytanie jaki świat widzę ten z przed 100mln lat św. czy ten obecny na żywo ?
fejzez napisał/a:
Obrazek
przyjmijmy że teleskop ma takie przybliżenie że mogę zobaczyć golą laskę opalającą się na plaży.
i teraz nasuwa się pytanie jaki świat widzę ten z przed 100mln lat św. czy ten obecny na żywo ?![]()
Tym rysunkiem sam sobie odpowiedziałeś. Chyba, że kompletnie nie zrozumiałeś o czym ten koleś nawijał.
tak mniej więcej bada się jak powstał wszechświat - po prostu patrzymy na galaktyki sprzed 13.7 miliardów lat
a jak ktoś nie rozumie co ma światło do obrazu to tłumaczę, że wszystko co widzimy to światło odbite od przedmiotów
a jak ktoś nie rozumie co ma światło do obrazu to tłumaczę, że wszystko co widzimy to światło odbite od przedmiotów
Oświadczam iż jestem osobą pełnoletnią i wyrażam zgodę na ukrycie oznaczeń wiekowych materiałów zamieszczonych na stronie