Chciałbym zobaczyć jak to się wykoleja i te szpule ruszają na miasto hehe
To bylo jedno z moich dziecięcych pytań - czy pociąg się może porozczepiać...
Sadol dał odpowiedź 💪
Sadol dał odpowiedź 💪
W życiu bym nie pojechał pociągiem! Teraz widzicie, jakie to niebezpieczne...
Zauważyliście że skład wychamowal sam?
Raz czytałem artykuł że w Polsce odłączony wagon jechał całą noc bo wjeżdżał delikatnie pod górkę i z górki. Tak długo aż siła pędu się skończyła. Widać w Polsce jeszcze nie ma takiej technologii jak w usa
Raz czytałem artykuł że w Polsce odłączony wagon jechał całą noc bo wjeżdżał delikatnie pod górkę i z górki. Tak długo aż siła pędu się skończyła. Widać w Polsce jeszcze nie ma takiej technologii jak w usa
Kamerzysta złapał rzadką sytuację. Po wypięciu skład zaczyna hamować, więc nagranie go podczas jazdy, to duża rzadkość.
seeed71 napisał/a:
Przecież tak jest to zaprojektowane, że w razie rozerwania składu wszystkie wagony hamują.
seeed71 napisał/a:
Po pierwsze wtedy chodziło o lokomotywę nie o wagon. Po drugie nawet przy tej technologii zdarzały się cuda polegające na zaklinowaniu się wyczepionego przewodu powietrznego w taki sposób że nie nastąpi spadek ciśnienia powodujący hamowanie.
Po trzecie bycie idiotą nie jest szkodliwe dopóki nie zaczyna się rozpowszechniać fałszywych informacji.
Wszystko fajnie, ale gdzie pokazany jest drugi początek/koniec składu? Przecież tam może być jeszcze jedna lokomotywa, nie raz widziałem coś takiego na kolei.
po rozłączeniu lokomotywy spadło cisnienie w układzie powietrza tym samym hamowanie?
JoSeed napisał/a:
To bylo jedno z moich dziecięcych pytań - czy pociąg się może porozczepiać...
Sadol dał odpowiedź 💪
Hamulce w pociągu działają na odwrotnej zasadzie niż w samochodzie. W samochodzie gdy naciśniesz pedał hamulca podniesiesz ciśnienie płynu w układzie i dociśniesz klocki do tarczy. W pociągu w układzie jest powietrze pod ciśnieniem które trzyma klocek odsunięty od powierzchni koła. (Tak samo działa jeden z systemów hamowania stosowanych w ciężarówkach). Gdy przekręcasz wajhę hamulca obniża się ciśnienie i klocek zaczyna się dociskać do koła. Układ jest przewodem idącym przez całą długość składu więc rozłączenie składu gdzieś w połowie spowoduje natychmiastowe zejście powietrza i samoczynne hamowanie każdego wagonu, natomiast lokomotywy to już inna bajka, bo nawet najlepsze hamulce zwyczajnie nie mają szans z takim silnikiem
podpis użytkownika
Życie ma też swoje plusy, a największym jest to że się kiedyś kończy