Główna Poczekalnia Dodaj Obrazki Dowcipy Soft Szukaj Ranking
Zarejestruj się Zaloguj się
Amdusjasi 2025-06-24, 7:28 20
Chciałbym zobaczyć jak to się wykoleja i te szpule ruszają na miasto hehe
Zgłoś
JoSeed 2025-06-24, 8:08 8
To bylo jedno z moich dziecięcych pytań - czy pociąg się może porozczepiać...

Sadol dał odpowiedź 💪
Zgłoś
Janko 2025-06-24, 8:08 2
Wygląda na to że skład odj🤬 focha
Zgłoś
smc 2025-06-24, 8:24
W życiu bym nie pojechał pociągiem! Teraz widzicie, jakie to niebezpieczne...
Zgłoś
birddog102 2025-06-24, 8:35 1
Zerwał skład ale jeszcze o tym nie wiem
Zgłoś
seeed71 2025-06-24, 8:57 3
Zauważyliście że skład wychamowal sam?
Raz czytałem artykuł że w Polsce odłączony wagon jechał całą noc bo wjeżdżał delikatnie pod górkę i z górki. Tak długo aż siła pędu się skończyła. Widać w Polsce jeszcze nie ma takiej technologii jak w usa
Zgłoś
M883 2025-06-24, 8:57 12
Kamerzysta złapał rzadką sytuację. Po wypięciu skład zaczyna hamować, więc nagranie go podczas jazdy, to duża rzadkość.
Zgłoś
deenes 2025-06-24, 9:03 3
U nas tez hamuje sam - hamulec zespolony
Zgłoś
shoe5maker 2025-06-24, 9:06 11
seeed71 napisał/a:

Raz czytałem artykuł że w Polsce odłączony wagon jechał całą noc bo wjeżdżał delikatnie pod górkę i z górki. Tak długo aż siła pędu się skończyła. Widać w Polsce jeszcze nie ma takiej technologii jak w usa

Przecież tak jest to zaprojektowane, że w razie rozerwania składu wszystkie wagony hamują.
Zgłoś
jjzz26 2025-06-24, 9:08 13
seeed71 napisał/a:

Po pierwsze wtedy chodziło o lokomotywę nie o wagon. Po drugie nawet przy tej technologii zdarzały się cuda polegające na zaklinowaniu się wyczepionego przewodu powietrznego w taki sposób że nie nastąpi spadek ciśnienia powodujący hamowanie.
Po trzecie bycie idiotą nie jest szkodliwe dopóki nie zaczyna się rozpowszechniać fałszywych informacji.
Zgłoś
IcoJaRobieTu 2025-06-24, 9:45
Wszystko fajnie, ale gdzie pokazany jest drugi początek/koniec składu? Przecież tam może być jeszcze jedna lokomotywa, nie raz widziałem coś takiego na kolei.
Zgłoś
potwor_z_gowna 2025-06-24, 9:52 1
po rozłączeniu lokomotywy spadło cisnienie w układzie powietrza tym samym hamowanie?
Zgłoś
TrzeciaPyraNaTaczce 2025-06-24, 10:06 14
JoSeed napisał/a:

To bylo jedno z moich dziecięcych pytań - czy pociąg się może porozczepiać...
Sadol dał odpowiedź 💪

Hamulce w pociągu działają na odwrotnej zasadzie niż w samochodzie. W samochodzie gdy naciśniesz pedał hamulca podniesiesz ciśnienie płynu w układzie i dociśniesz klocki do tarczy. W pociągu w układzie jest powietrze pod ciśnieniem które trzyma klocek odsunięty od powierzchni koła. (Tak samo działa jeden z systemów hamowania stosowanych w ciężarówkach). Gdy przekręcasz wajhę hamulca obniża się ciśnienie i klocek zaczyna się dociskać do koła. Układ jest przewodem idącym przez całą długość składu więc rozłączenie składu gdzieś w połowie spowoduje natychmiastowe zejście powietrza i samoczynne hamowanie każdego wagonu, natomiast lokomotywy to już inna bajka, bo nawet najlepsze hamulce zwyczajnie nie mają szans z takim silnikiem

podpis użytkownika

Życie ma też swoje plusy, a największym jest to że się kiedyś kończy
Zgłoś
JoSeed 2025-06-24, 10:12 3
Kurde, ile tu się można dowiedzieć ciekawych rzeczy... 🤔
Zgłoś
Przejdź to ostatniego posta w temacie