Główna Poczekalnia (1) Soft Dodaj Obrazki Dowcipy Popularne Losowe Szukaj Ranking
Zarejestruj się Zaloguj się
👾 Zmiana domeny serwisu - ostatnia aktualizacja: 2025-07-22, 21:51
📌 Wojna na Ukrainie Tylko dla osób pełnoletnich - ostatnia aktualizacja: 28 minut temu
Bunt aktorów teatru starego przeciwko prowokacji
konto usunięte • 2013-11-22, 12:27
Aktorzy Teatru starego buntują się i nie chcą występować w sztuce "Nie boska komedia",która jest zwykłą obrazą polaków. pod spodem jest zarys fabuły tego spektaklu. Reżyserem jest Oliver Frljić

Cytat:

W jednej ze scen młody aktor mówi: "Zygmunt Krasiński napisał »Nie-Boską komedię«, która jest straszliwym paszkwilem na Ż__ów, to sztuka antysemicka". Następnie każdy z tej grupy przedstawia się z imienia i nazwiska i mówi: "W związku z tym, że »Nie-Boska komedia« jest tekstem antysemickim, nie chcę być Polakiem, chcę być Ż__em". Tylko jedna aktorka się wyłamuje: "Jestem Polką, to reżyser kazał mi mówić, że jestem Ż__ówką, ale ja tego nie zrobię". Po czym grupa młodych rozbiera się i pisze sobie na piersiach "Holocaust = towar". Następnie sięga po mydło (z tłuszczu Ż__ów) i zmywa napis.

Brzmi i hymn Polski. "Mazurek Dąbrowskiego" śpiewany jest po rosyjsku, ale i po polsku, na melodię "Deutschland, Deutschland über alles", co poprzedza scenę gw🤬tu zbiorowego na jednej z młodych. Następnie bierze ona ślub w obrządku katolickim (w tragedii Krasińskiego jest to ślub hrabiego Henryka z Marią), po czym uczestnicy obrzędu plują na młodą parę, by następnie przebrać kobietę w welon ikonograficznie upodabniający ją do Maryi Niepokalanej.
Potem zgw🤬cona rodzi dziecko, co sugeruje scena z charakterystycznym zawiniątkiem. Tyle że wysypują się z niego ciasteczka w kształcie Gwiazdy Dawida. W tym momencie grupa młodych przemienia się w czworonogi, które ciasteczka wyjadają, po czym krążąc na czworakach wokół ni to stołu, ni to ołtarza, gdzie owa Maria siedzi, kładą jej kolejno głowy na kolanach w akcie spowiedzi. Muczą przy tym głośno, co na próbach bawiło reżysera i jego ekipę. Aż zwierzęta padają, a Maria kładzie na nich karteczki z nazwiskami: Miłosz, Szymborska, Wojtyła.

W kolejnej sekwencji grupa starszych. "Nazywam się (tu aktor miał podawać swoje imię i nazwisko) - grałem w przedstawieniu Konrada Swinarskiego »Nie-Boska komedia«".

Link do całego artykułu jakby ktoś był ciekawy: klik
Zgłoś
Witaj użytkowniku Sadol.pl,

Lubisz oglądać nasze filmy z dobrą prędkością i bez męczących reklam? Wspomóż nas aby tak zostało!

Dalsze istnienie serwisu jest możliwe jedynie dzięki niewielkim, dobrowolnym wpłatom od użytkowników. Prosimy Cię zatem o rozważenie wsparcia nas poprzez serwis Zrzutka.pl abyś miał gdzie oglądać swoje ulubione filmy ;) Zarejestrowani użytkownicy strony mogą również wsprzeć nas kupując usługę Premium (więcej informacji).

Wesprzyj serwis poprzez Zrzutkę
 już wpłaciłem / nie jestem zainteresowany
konto usunięte 2013-11-23, 14:05 4
Na zachodzie nastała moda na "zrównoważony patriotyzm" czyli ok, fajnie jest lubić swój kraj, ale jeszcze lepiej jest się z niego pośmiać i podejść do tego "z dystansem" - mieszkam w Danii, gdzie swoimi flagami uwielbiają przystrajać WSZYSTKO: torty urodzinowe, werandy domów, gdy ktoś urządza imprezę, jubileusze sklepów obchodzone są również z flagami. I nie, to nie jest sztandar wiszący sobie spokojnie, oni do tego używają malutkich chorągiewek jakie np. dzieciom w McDonaldzie rozdają. Te chorągiewki lądują później na ziemi i każdy je depcze albo wyrzuca do kosza po zakończonej imprezie. A w ramach "podejścia z dystansem" do tego niektórzy wciskają te chorągiewki w psie kupy na chodniku lub podpalają zapalniczką dla zabawy. Dlaczego o tym mówię? Bo te zachodnie ścierwa przeważnie śmieją się z Polaków i ich "chorego szacunku do symboli narodowych" - sama zostałam wyśmiana, gdy kiedyś w ramach zaspokojenia ich ciekawości puściłam im Mazurka Dąbrowskiego i nie usiadłam, póki melodia się nie skończyła. Wkurzają mnie ludzie z innych krajów, którzy sami mają w dupie swoją historię i symbole narodowe, ale za to śmieją się gdy ktoś inny śmie być ze swojego kraju dumny. Mam nadzieję, że reżysera tego śmiesznego spektaklu kopnie ktoś w dupę za takie "dystansowe" prowokacje...
Zgłoś
!Timon 2013-11-23, 14:32
Ten komentarz został automatycznie oznaczony jako potencjalnie niewłaściwy dla osób niepełnoletnich. Zaloguj się aby go wyświetlić.
Zgłoś
Blezzer 2013-11-23, 16:15 1
Ten komentarz został automatycznie oznaczony jako potencjalnie niewłaściwy dla osób niepełnoletnich. Zaloguj się aby go wyświetlić.
Zgłoś
konto usunięte 2013-11-23, 17:51
Zgłoś
ellsworth 2013-11-23, 18:17 1
Zgłoś
Iperyt669 2013-11-23, 18:51
Nagle naszła mnie ochota żeby iść do teatru, nie wiedziałem że odbywają się tam takie performance
Zgłoś
konto usunięte 2013-11-23, 21:03 1
Zgłoś
konto usunięte 2013-11-23, 22:24
Zgłoś
Camel_06 2013-11-26, 0:04
Zgłoś

Oznaczenia wiekowe materiałów są zgodne z wytycznymi Krajowej Rady Radiofonii i Telewizji

Oświadczam iż jestem osobą pełnoletnią i wyrażam zgodę na ukrycie oznaczeń wiekowych materiałów zamieszczonych na stronie
Funkcja pobierania filmów jest dostępna w opcji Premium
Usługa Premium wspiera nasz serwis oraz daje dodatkowe benefity m.in.:
- całkowite wyłączenie reklam
- możliwość pobierania filmów z poziomu odtwarzacza
- możliwość pokolorowania nazwy użytkownika
... i wiele innnych!
Zostań użytkownikiem Premium już od 5,00 PLN miesięcznie* * przy zakupie konta Premium na 3 miesiące. 6,00 PLN przy zakupie na jeden miesiąc.
* wymaga posiadania zarejestrowanego konta w serwisie
 Nie dziękuję, może innym razem