
👾
Zmiana domeny serwisu
- ostatnia aktualizacja:
2025-07-22, 21:51
📌
Ukraina ⚔️ Rosja
- ostatnia aktualizacja:
Dzisiaj 1:05

Witaj użytkowniku Sadol.pl,
Lubisz oglądać nasze filmy z dobrą prędkością i bez męczących reklam? Wspomóż nas aby tak zostało!
Dalsze istnienie serwisu jest możliwe jedynie dzięki niewielkim, dobrowolnym wpłatom od użytkowników. Prosimy Cię zatem o rozważenie wsparcia nas poprzez serwis Zrzutka.pl abyś miał gdzie oglądać swoje ulubione filmy ;) Zarejestrowani użytkownicy strony mogą również wsprzeć nas kupując usługę Premium (więcej informacji).
Wesprzyj serwis poprzez Zrzutkę już wpłaciłem / nie jestem zainteresowany
Lubisz oglądać nasze filmy z dobrą prędkością i bez męczących reklam? Wspomóż nas aby tak zostało!
Dalsze istnienie serwisu jest możliwe jedynie dzięki niewielkim, dobrowolnym wpłatom od użytkowników. Prosimy Cię zatem o rozważenie wsparcia nas poprzez serwis Zrzutka.pl abyś miał gdzie oglądać swoje ulubione filmy ;) Zarejestrowani użytkownicy strony mogą również wsprzeć nas kupując usługę Premium (więcej informacji).
Wesprzyj serwis poprzez Zrzutkę już wpłaciłem / nie jestem zainteresowany


matteo_19 napisał/a:
Tatara spożywa się na surowo więc na pewno go nie smażył![]()
usmażył go, żeby pokazać co się dzieje z ich mięsem po usmażeniu (nie zmienia koloru i jest giętke jak guma) tatatatatatatatatatatatatar


No cóż, zarząd Sokołowa nie wykazał się błyskotliwością. Każdy szarak z Polski doskonale wie, że publiczna nagonka na lubianego vlogera skończy się finansową klęską firmy. Nawet jeśli wygrają sprawę w sądzie, to nic im nie zrekompensuje strat pieniężnych na jakie się narazili. Można było to załatwić na tysiące innych sposobów. Sami zepsuli imię swojej firmy. Zarzucają mu że test był nierzetelny, na szczęście był on jak najbardziej rzetelny. Mięso porównywał do mięsa, a skoro oni napisali że to dwa różne produkty to domniemam, że ten ich produkt to nie mięso.
1r0n napisał/a:
NIE KUPUJCIE NIC Z SOKOŁOWA!
![]()
Żeby Cię czasem do sądu nie pozwali za ten wpis


Ogólnie śmieszy mnie ta cała akcja z bojkotem sokołowa.
Ogólnie nie będę się zagłębiaj ile chemii jest w produktach mięsnych, nie tylko sokołowa. Fakt, firma popełniła błąd pozywając youtubera, ale postawcie się na miejscu producenta. paei100 ma w tej chwili 180k subskrybentów, do tego dochodzi rozprzestrzenianie się filmiku drogą wirusową. Największa grupa wiekowa subskrybentów to 13-17(statystycznie najczęstsza dla największych polskich kanałow youtube), więc wiadomo, ślepe przekonanie że sokołów be, już nigdy nie zjem jego żadnej parówki. Tak więc po krótkim filmiku negatywnie przedstawiającego produkt firmy(wychodząc z założenia że nierzetelny), sokołow narażony jest na duże straty finansowe. Sokołow argumentuje też swój pozew korzyściami majątkowymi jakie otrzymywał Ogiński z wyświetleń i reklam.
Tak jak wspomniałem, pozew to dla sokołowa strzał w stope, ale z perspektywy producenta, miał do tego prawo.
Ogólnie nie będę się zagłębiaj ile chemii jest w produktach mięsnych, nie tylko sokołowa. Fakt, firma popełniła błąd pozywając youtubera, ale postawcie się na miejscu producenta. paei100 ma w tej chwili 180k subskrybentów, do tego dochodzi rozprzestrzenianie się filmiku drogą wirusową. Największa grupa wiekowa subskrybentów to 13-17(statystycznie najczęstsza dla największych polskich kanałow youtube), więc wiadomo, ślepe przekonanie że sokołów be, już nigdy nie zjem jego żadnej parówki. Tak więc po krótkim filmiku negatywnie przedstawiającego produkt firmy(wychodząc z założenia że nierzetelny), sokołow narażony jest na duże straty finansowe. Sokołow argumentuje też swój pozew korzyściami majątkowymi jakie otrzymywał Ogiński z wyświetleń i reklam.
Tak jak wspomniałem, pozew to dla sokołowa strzał w stope, ale z perspektywy producenta, miał do tego prawo.
Myślicie że tylko ci z sokołowa na r🤬ają na jakości,ale jak na górze burdel to i dół rozpasany biega.Ciekawe gdzie ci od kontroli jakości spędzają wakacje



A ja, jako przyszły "truciciel" społeczeństwa, czyli technolog żywności powiem tak:
1. Tatar jest daniem. Jego pierwotna wersja faktycznie była samym mięsem wołowym, ale nie można postawić znaku równości między tatarem a mięsem wołowym. Tatar jako danie ma prawo zawierać dodatki.
2. Nietypowa barwa po usmażeniu wynika z dodatku do mięsa azotanów, które mają za zadanie zapewnić tzw. bezpieczeństwo botulinowe. Toksyna botulinowa czyli inaczej jad kiełbasiany, jest najostrzejszą toksyną pochodzenia spożywczego, wytwarzaną przez Clostridium botulinum. Zatrucie często prowadzi do śmierci. Ubocznym efektem dodania azotanów jest wpływanie na barwę. Poprzez szereg przemian, tlenek azotu łączy się z mioglobiną tworząc tzw. nitrozomioglobinę, która potocznie jest nazywana czerwienią peklowniczą. Powoduje to bardziej intensywną barwę mięsa surowego i zachowanie różowego odcieniu po obróbce termicznej. Dodatek azotanów nie jest niczym nowym, bo peklowanie to proces znany od wielu lat.
3. Struktura mięsa po usmażeniu, określona przez tego kucharzynę jako mortadella, wynika z bardzo wysokiego stopnia rozdrobnienia mięsa w tatarze firmy Sokołów. Tego typu produkty są kutrowane, czyli bardzo drobno "rozcierane", aby zapewnić odpowiednią smarowność. Podczas procesu kutrowania (tworzenie homogenicznej masy) dochodzi do uszkodzenia struktur komórkowych i dokładnego rozprowadzenia białek tkanki łącznej w masie mięsnej. Powoduje to uzyskany efekt gumowatości, ponieważ rozpad białek kolagenowych następuje w środowisku wodnym podczas długiego obgotowywania i nie można pozbyć się takiej struktury przy krótkotrwałym smażeniu.
Nie bronię firmy Sokołów, ponieważ sam z wielu powodów niezbyt chętnie kupuję jej produkty. Jednak irytuje mnie gdy takie buraki jak Pan Piotruś rozpowiadają nieprawdę i ogłupiają społeczeństwo nastawiając je przeciwko. Jeśli byłby osobą obiektywną to postarałby się przeanalizować skład tego tatara i spróbował wytłumaczyć skąd wziął się nieporządany efekt, zwłaszcza że produkt nie był przeznaczony do smażenia.
Wydaje mi się że firma Sokołów zareagowała nieco zbyt ostro na krytykę jej produktu, jednak wydaje mi się że za własną niewiedzę i wynikającą z tego "zniewagę" Sokołowa, vloger powinien odpowiedzieć - 150 tys. zł to jednak za duża kwota.
1. Tatar jest daniem. Jego pierwotna wersja faktycznie była samym mięsem wołowym, ale nie można postawić znaku równości między tatarem a mięsem wołowym. Tatar jako danie ma prawo zawierać dodatki.
2. Nietypowa barwa po usmażeniu wynika z dodatku do mięsa azotanów, które mają za zadanie zapewnić tzw. bezpieczeństwo botulinowe. Toksyna botulinowa czyli inaczej jad kiełbasiany, jest najostrzejszą toksyną pochodzenia spożywczego, wytwarzaną przez Clostridium botulinum. Zatrucie często prowadzi do śmierci. Ubocznym efektem dodania azotanów jest wpływanie na barwę. Poprzez szereg przemian, tlenek azotu łączy się z mioglobiną tworząc tzw. nitrozomioglobinę, która potocznie jest nazywana czerwienią peklowniczą. Powoduje to bardziej intensywną barwę mięsa surowego i zachowanie różowego odcieniu po obróbce termicznej. Dodatek azotanów nie jest niczym nowym, bo peklowanie to proces znany od wielu lat.
3. Struktura mięsa po usmażeniu, określona przez tego kucharzynę jako mortadella, wynika z bardzo wysokiego stopnia rozdrobnienia mięsa w tatarze firmy Sokołów. Tego typu produkty są kutrowane, czyli bardzo drobno "rozcierane", aby zapewnić odpowiednią smarowność. Podczas procesu kutrowania (tworzenie homogenicznej masy) dochodzi do uszkodzenia struktur komórkowych i dokładnego rozprowadzenia białek tkanki łącznej w masie mięsnej. Powoduje to uzyskany efekt gumowatości, ponieważ rozpad białek kolagenowych następuje w środowisku wodnym podczas długiego obgotowywania i nie można pozbyć się takiej struktury przy krótkotrwałym smażeniu.
Nie bronię firmy Sokołów, ponieważ sam z wielu powodów niezbyt chętnie kupuję jej produkty. Jednak irytuje mnie gdy takie buraki jak Pan Piotruś rozpowiadają nieprawdę i ogłupiają społeczeństwo nastawiając je przeciwko. Jeśli byłby osobą obiektywną to postarałby się przeanalizować skład tego tatara i spróbował wytłumaczyć skąd wziął się nieporządany efekt, zwłaszcza że produkt nie był przeznaczony do smażenia.
Wydaje mi się że firma Sokołów zareagowała nieco zbyt ostro na krytykę jej produktu, jednak wydaje mi się że za własną niewiedzę i wynikającą z tego "zniewagę" Sokołowa, vloger powinien odpowiedzieć - 150 tys. zł to jednak za duża kwota.



Oświadczam iż jestem osobą pełnoletnią i wyrażam zgodę na ukrycie oznaczeń wiekowych materiałów zamieszczonych na stronie