Główna Poczekalnia (3) Soft (1) Dodaj Obrazki Dowcipy Popularne Losowe Szukaj Ranking
Zarejestruj się Zaloguj się
👾 Zmiana domeny serwisu - ostatnia aktualizacja: 2025-07-22, 21:51
📌 Ukraina ⚔️ Rosja Tylko dla osób pełnoletnich - ostatnia aktualizacja: Dzisiaj 1:05
Witaj użytkowniku Sadol.pl,

Lubisz oglądać nasze filmy z dobrą prędkością i bez męczących reklam? Wspomóż nas aby tak zostało!

Dalsze istnienie serwisu jest możliwe jedynie dzięki niewielkim, dobrowolnym wpłatom od użytkowników. Prosimy Cię zatem o rozważenie wsparcia nas poprzez serwis Zrzutka.pl abyś miał gdzie oglądać swoje ulubione filmy ;) Zarejestrowani użytkownicy strony mogą również wsprzeć nas kupując usługę Premium (więcej informacji).

Wesprzyj serwis poprzez Zrzutkę
 już wpłaciłem / nie jestem zainteresowany
Avatar
samaelpl 2013-08-26, 23:09
Przychodzi Baba do sklepu
-Poproszę tatara
-Z Sokołowa?
-Nie, z mięsa
Zgłoś
Avatar
eirelim 2013-08-26, 23:11
własnie ogłaszam ze bede omijal produkty SOKOŁOWA ludzie dolaczcie sie niech sie chamskia fabryka dowie ze klijemta trzeba szanowac
Zgłoś
Avatar
KANIBAL22 2013-08-26, 23:29
Ten komentarz został automatycznie oznaczony jako potencjalnie niewłaściwy dla osób niepełnoletnich. Zaloguj się aby go wyświetlić.
Zgłoś
Avatar
konto usunięte 2013-08-27, 2:40
Ten komentarz został automatycznie oznaczony jako potencjalnie niewłaściwy dla osób niepełnoletnich. Zaloguj się aby go wyświetlić.
Zgłoś
Avatar
furak151 2013-08-27, 9:47
No przecież każdy producent wyrobów mięsnych leci w bambuko. Kiedyś jadąc autobusem siłą rzeczy podsłuchałem rozmowę dwóch kolesi siedzących przede mną. Jeden z nich chwalił się jak to w pracy z jednego kilograma mięsa robi trzy kilo szynki. Smacznego.
Zgłoś
Avatar
konto usunięte 2013-08-27, 15:27
Cytat:

Same azotany rakotwórcze nie są. Są one jedynie związkami potencjalnie rakotwórczymi, co oznacza że rakotwórcze są ich pochodne, takie jak nitrozoaminy, które powstają podczas np. smażenia produktów peklowanych, czyli kucharzyna przez swoją niewiedzę sam sobie stworzył trutkę. Nitrozoaminy mogą też powstawać w żołądku dlatego aby wyeliminować negatywny wpływ azotanów, przy peklowaniu dodaje się także witaminy C która ma za zadanie eliminowanie tzw. azotu resztkowego (niewykorzystany w procesie peklowania) oraz hamowanie powstawania nitrozoamin.



żadna reakcja nie przebiega w 100% i żadna nie jest hamowana w 100%, zwłaszcza w przypadku tej witaminy C, badania medyczne pokazują, że jedzenie przetworzonego mięsa znacznie zwiększa ryzyko występowania raka żołądka, wiąże się to z syfem, jaki powstaje w takim leżakującym mięsie i własnie azotanami

galaxy.ngc napisał/a:

Bzdury kolego opowiadasz. Przypadki dodawania odpadów typu racice itp są sporadyczne i nie dotyczą dużych firm. Są to dla nich nieopłacalne przekręty. A smarowność jest po to, że wiele osób spożywa tatara rozsmarowanego na pieczywie... Nie każdy spożywa go jako befsztyk tatarski...



To wtedy nie jest tatar tylko jakaś surowa metka.

"Tatar- potrawa (zazwyczaj jako przystawka) przyrządzana ze skrobanego lub drobno siekanego mięsa[1] wołowego, żółtek jaj, cebuli, oleju i przypraw (soli, pieprzu). Nieobowiązkowymi dodatkami są grzyby marynowane, ogórki (kiszone lub konserwowe)"

A rozdrobnienie do konsystencji błota to nic innego jak próba ukrycia składu tego produktu
Zgłoś
Avatar
konto usunięte 2013-08-27, 21:05 1
ostatni napisał/a:


żadna reakcja nie przebiega w 100% i żadna nie jest hamowana w 100%, zwłaszcza w przypadku tej witaminy C, badania medyczne pokazują, że jedzenie przetworzonego mięsa znacznie zwiększa ryzyko występowania raka żołądka, wiąże się to z syfem, jaki powstaje w takim leżakującym mięsie i własnie azotanami


Owszem, żadna reakcja nie zachodzi w 100% tylko zawsze ustala się tzw. poziom równowagowy pomiędzy substratami a produktami reakcji. Jednak różne dodatki do żywności mają na celu eliminowanie właśnie tych negatywnych związków wybierając tzw. mniejsze zło. Ale jeśli chcesz tak drobnostkowo patrzeć to najpierw przeanalizuj dokładnie co na codzień wpieprzasz i mogę się założyć, że rozkoszujesz się o wiele gorszym syfem tylko jeszcze Ci nikt o tym nie powiedział. Bo raczej mało prawdopodobne jest że konsumujesz tylko produkty z bio-upraw i spożywasz bio-soki.

ostatni napisał/a:


To wtedy nie jest tatar tylko jakaś surowa metka.

A rozdrobnienie do konsystencji błota to nic innego jak próba ukrycia składu tego produktu



A przyszło Ci do głowy że homogeniczną masę łatwiej się pakuje niż kawałki mięsa, bo się nie zapychają dysze i przewody?
Zgłoś
Avatar
konto usunięte 2013-08-27, 21:30
Ten komentarz został automatycznie oznaczony jako potencjalnie niewłaściwy dla osób niepełnoletnich. Zaloguj się aby go wyświetlić.
Zgłoś
Avatar
konto usunięte 2013-08-27, 22:29
Ten komentarz został automatycznie oznaczony jako potencjalnie niewłaściwy dla osób niepełnoletnich. Zaloguj się aby go wyświetlić.
Zgłoś
Avatar
konto usunięte 2013-08-27, 23:17
ostatni napisał/a:


no popatrz nie, bo zakłady mięsne sprzedają również mięso mielone i przy jego pakowaniu jakoś im się dysze nie zapychają, twój argument jest inwalidą



A zauważyłeś może że mięso mielone jest inaczej pakowane?
Łatwiej pakuje się hermetycznie homogenat, ponieważ w opakowaniu nie zostają puste przestrzenie w których pozostaje tlen, który prowadzi do psucia się produktu (ogólnie rzecz ujmując). Pakowanie hermetyczne homogenatów jest tańsze niż pakowanie w modyfikowanej atmosferze, a daje identyczne efekty. Poza tym modyfikowanie atmosfery, mimo iż jest to jeden z najbardziej neutralnych sposobów przedłużania trwałości produktu, powinieneś również uznać za dodawanie syfu, ponieważ w modyfikowanej atmosferze jest więcej gazów obojętnych a nie ma tlenu...
Poza tym tatar jako produkt ładnie się prezentuje w takim hermetycznym skinpack'u, a mięso mielone jest podawane prosto z maszyny mielącej w postaci "wstęgi" i nie wygląda zbyt dobrze gdy stworzymy z tego zbitą masę w hermetycznym opakowaniu.
Ale np mielone drobiowe jest już pakowane jako homogenat w opakowaniach hermetycznych typu skinpack, ze względu na rzadszą konsystencję tłuszczu, który po samym zmieleniu powodowałby nieapetyczny wygląd. Zresztą mielone drobiowe i tak wygląda nieapetycznie.
Dodatkowo kutrowanie farszu pozwala na bardziej równomierne rozprowadzenie składników smakowo-zapachowych. Gdy mieszasz z przyprawami kilogram mięsa to nie problem, ale gdy masz do wymieszania 10t mięsa z 500 kg peklosoli to już jest nieco trudniej rozprowadzić dobrze składniki, a konsument chce aby każda porcja smakowała tak samo.
Zgłoś
Avatar
konto usunięte 2013-08-27, 23:37
Ten komentarz został automatycznie oznaczony jako potencjalnie niewłaściwy dla osób niepełnoletnich. Zaloguj się aby go wyświetlić.
Zgłoś
Avatar
konto usunięte 2013-08-28, 0:08
Ten komentarz został automatycznie oznaczony jako potencjalnie niewłaściwy dla osób niepełnoletnich. Zaloguj się aby go wyświetlić.
Zgłoś
Avatar
konto usunięte 2013-08-28, 2:34 1
galaxy.ngc napisał/a:

Szczerze mówiąc, to Twoje wywody również nie są wiele warte, bo Twoim koronnym argumentem jest to że jest tam "zmielona krowa z kopytami", ale nie potrafisz przedstawić na to dowodów. Twoje argumenty bazują na plotkach i domysłach.



Plotkach i domysłach? Przejdź się po dobrych sklepach i zobaczysz, że można kupić tatara dobrej jakości i jakoś jego producenci nie mają tak wielkich technologicznych problemów jak piszesz usprawiedliwiając firmę S. Co do dowodów na ładowanie gówna w przetwory mięsne to wystarczy kupić pierwszą lepszą wcale nie najtańszą kiełbasę by podczas jej jedzenia trafić na chrząstki, kości ścięgna, błony i masę innych obrzydliwych rzeczy. Jeśli producenci przetworów mięsnych nie kryją się w przypadku takiej kiełbasy to strach pomyśleć co ładują w tak zachwalane przez ciebie homogenaty, a na portalach i w czasopismach rolniczych nagminne są ogłoszenia typu "kupię uszkodzone bydło", co w środowisku producentów mięsa i przetworów mięsnych znaczy padnięte. Sam najchętniej jem wędliny od zaprzyjaźnionych rolników i myśliwych i nie rozumiem jak ich szynka w trakcie przygotowania i wędzenia kurczy się prawie o połowę, a w sklepach na ladach spoczywają szynki które musiałyby być zrobione z 500-kg świni żeby ich objętość się zgadzała. O samych walorach smakowych i zdrowotnych tych wędlin szkoda gadać. Kiedyś dostałem kilka kilo kiełbasek z jeleniny robionych na podobieństwo kabanosów i zjadłem ich przez jeden dzień z 2 kilogramy nie czując żadnych dolegliwości. Tymczasem bywa, ze jak kupisz sobie kabanosy i to na pewno nie te poniżej 30 zł/kg, bo na tych tańszych można sobie połamać zęby kawałkami kości i po zjedzeniu kawałka jest ci niedobrze. Tych napompowanych szynek nawet nie tykam. Taka jest prawda o naszym przemyśle mięsnym, kupują świnię po 5 złotych, sprzedają wędliny za 20 do nawet 50 zł a i tak ładują gówno do środka by zwiększyć zyski jakby im było jeszcze mało 400% przebitki. Czasy PRL-u średnio pamiętam, ale spytaj się rodziców i powiedzą ci, że szynka na kartki 30 lat temu to była szynka, a nie budyń jak dzisiaj, a co lepsze statystyczny Polak zjadał 30 lat temu więcej mięsa niż dzisiaj. Raz, ze społeczeństwo może i biedniejsze, a 2, że dzisiaj kiełbasy zawierają 50% mięsa i wszyscy to mają w dupie, naczelna weterynaria i minister rolnictwa przymykają oko wiadomo czemu, a młode pokolenia w miastach nie mogą wiedzieć jak smakuje prawdziwa kiełbasa czy szynka, no bo skąd.
Zgłoś
Avatar
konto usunięte 2013-09-10, 11:44
@up koleś masz zerowe pojęcie o czym piszesz tak jak Ci napisał kolega wcześniej azotyny muszą być dodawane, to jest nawet unormowane przepisami sanitarnymi.A co do Ogińskiego i jego stanu wiedzy na ten radarowy i inny temat niech będzie związek chemiczny który sobie ubzdurał "kaspicyna" - chemia i ja takiego nie znamy. Znam kapsaicyne ale to zupełnie inna bajka i mało ma wspólnego z tym sokołowskim tatarem. Sprawa się skończyła, ale trochę szkoda bo proces jest potrzebny z dwóch najważniejszych spraw, uświadomienia społeczeństwu, że niektóre konserwanty muszą być stosowane - normy sanitarne, dwa pojęcie wolności słowa, która nie jest tylko wolnością badania bzdur i pojawiania - kij ma dwa końce. Szkoda, żedo procesu nie doszło.
Zgłoś

Oznaczenia wiekowe materiałów są zgodne z wytycznymi Krajowej Rady Radiofonii i Telewizji

 Oświadczam iż jestem osobą pełnoletnią i wyrażam zgodę na ukrycie oznaczeń wiekowych materiałów zamieszczonych na stronie
Funkcja pobierania filmów jest dostępna w opcji Premium
Usługa Premium wspiera nasz serwis oraz daje dodatkowe benefity m.in.:
- całkowite wyłączenie reklam
- możliwość pobierania filmów z poziomu odtwarzacza
- możliwość pokolorowania nazwy użytkownika
... i wiele innnych!
Zostań użytkownikiem Premium już od 5,00 PLN miesięcznie* * przy zakupie konta Premium na 3 miesiące. 6,00 PLN przy zakupie na jeden miesiąc.
* wymaga posiadania zarejestrowanego konta w serwisie
 Nie dziękuję, może innym razem