Mam dziwne wrażenie, że takich gilmikow będzie coraz więcej.
Będzie, bo coraz więcej elektryków na drogach.
W Chinach, w ubiegłym roku, elektryki stanowiły 47% sprzedanych samochodów, a w tym roku, sprzedawcy zamierzają przekroczyć poziom 50%.
Zresztą, nic dziwnego, skoro w kilkunastu największych miastach, zarejestrujesz elektryka od ręki, ale żeby zarejestrować auto spalinowe, musisz wygrać tablice w loterii lub aukcji (są organizowane kilka razy w roku).
Najbardziej interesujące jest to, że w Europie, gdzie jeździ już ponad 10 mln samochodów elektrycznych i hybryd (na 296 milionów wszystkich samochodów), ich pożary stanowią 0,6% ogółu pożarów samochodów.
Natomiast w Chinach, gdzie elektryków i hybryd jest już ok. 43 mln (na 392 miliony wszystkich samochodów), ich pożary stanowią zaledwie 0,14%.
Wygląda na to, że na chińskim rynku, samochodowe "bateryjki" i ładowarki, są jednak lepszej jakości.
Najwyraźniej, również w tej dziedzinie, europejscy producenci zostają w tyle i wciskają ludziom szmelc.
Jeszcze ciekawostka: podobno hybrydy, palą się sto razy częściej, niż pełne elektryki.
Czekam na Xiaomi SU7 max aż się oficjalnie pojawi w PL. Jeździłem 2 miesiące Teslą 3 performance i o ile sama jazda jest git to wnętrze strasznie mi się nie podoba, a jako 3 samochód obok Lexa GS450h i GR Yaris chce elektryka
Szkoda będzie jak spłonął trzy jednocześnie
Szkoda będzie jak spłonął trzy jednocześnie
I dom się zajmie gdy śpi 🫠
Ty jesteś upośledzony czy nigdy nie widziałeś jak płonie samochód spalinowy?
A ty normalny jesteś, że tak na ludzi naskakujesz? Lecz się.
[ Dodano: 2025-10-26, 10:03 ]
Najbardziej interesujące jest to, że w Europie, gdzie jeździ już ponad 10 mln samochodów elektrycznych i hybryd (na 296 milionów wszystkich samochodów), ich pożary stanowią 0,6% ogółu pożarów samochodów.
Natomiast w Chinach, gdzie elektryków i hybryd jest już ok. 43 mln (na 392 miliony wszystkich samochodów), ich pożary stanowią zaledwie 0,14%.
Z chińskimi statystykami bym uważał, tam za bardzo we wszystko wtyka łapy państwo.
A mnie bardziej interesuje ile jest ofiar śmiertelnych takich pożarów i jak to wygląda w porównaniu do pożarów spalinówek. Nigdzie nie mogę znaleźć takich danych. A to bardzo ważne, bo elektryki palą się jak na filmie, w parę sekund masz piekło i na ucieczkę może kolejne kilka sekund.
Inne statystyki, których szukam, to ilość kolizji, które kończą się pożarem, czy całkowitym zniszczeniem auta w wyniku pożaru. Też nigdzie nie ma, a mogłyby być bardzo ciekawe.
Ktoś musiał przytulić srogą łapówkę, że dopuścił do homologacji elektryków. Wszystkich!!!
Wyobraźcie sobie, że na tylnym siedzeniu jedzie osoba niedołężna, stara, albo niemowlę/dziecko.
a gdzie tu masz elektryka dzbanie?
Nikt nie napisze, źe to niemiecka propaganda? Dziwne.
Z chińskimi statystykami bym uważał, tam za bardzo we wszystko wtyka łapy państwo.
A mnie bardziej interesuje ile jest ofiar śmiertelnych takich pożarów i jak to wygląda w porównaniu do pożarów spalinówek. Nigdzie nie mogę znaleźć takich danych. A to bardzo ważne, bo elektryki palą się jak na filmie, w parę sekund masz piekło i na ucieczkę może kolejne kilka sekund.
Inne statystyki, których szukam, to ilość kolizji, które kończą się pożarem, czy całkowitym zniszczeniem auta w wyniku pożaru. Też nigdzie nie ma, a mogłyby być bardzo ciekawe.
Może nie ma danych konkretnie na temat pożaru jednak są dane ile kolizji konczy się szkodą całkowitą w porównaniu do spalinowych co w zestawieniu że statystykami straży pożarnej może dać dosyć niezły pogląd na tą sprawę. Wychodzi na to że spalinowe palą się częściej i częściej kończą na złomie po kolizjach. Koszty ubezpieczenia również potwierdzają że ubezpieczyciele mniej ryzykują ubezpieczając elektryka, co akurat wiem też po sobie.
thisismoney.co.uk/money/electriccars/article-13868267/EVs-written-FAR-...
Co do tego jak palą się elektryki, to zapłon baterii jest bardzo rzadki, a obecnych lfp to już w ogóle. Zazwyczaj pali się instalacja 12v. Poza tym jak słusznie ktoś też zauważył, ten filmik to prawdopodobnie fejk. Firmy olejowe robią co mogą żeby ci od dizelka byli nadal przekonani że dokonują słusznego wyboru i ich propaganda jest wszędzie.
Oświadczam iż jestem osobą pełnoletnią i wyrażam zgodę na ukrycie oznaczeń wiekowych materiałów zamieszczonych na stronie