Główna Poczekalnia (1) Soft (7) Dodaj Obrazki Dowcipy Popularne Losowe Szukaj Ranking
Zarejestruj się Zaloguj się
👾 Zmiana domeny serwisu - ostatnia aktualizacja: 2025-07-22, 21:51
📌 Ukraina ⚔️ Rosja Tylko dla osób pełnoletnich - ostatnia aktualizacja: Dzisiaj 17:10
Choroba szalonych diesli w samochodach BMW

Co jest przyczyną?
Awaria jest skutkiem uszkodzenia uszczelnienia turbosprężarki. Olej wydobywający się z obiegu przedostaje się do kolektora dolotowego i dalej do cylindrów. Tam (tak samo jak "zwykły" olej napędowy) ulega samozapłonowi i spaleniu. Głównym czynnikiem sprzyjającym kataklizmowi jest tu skłonność do rozbiegania silnika z zapłonem samoczynnym. Jest ona naturalna dla tego typu silników, ale gdy spalane jest paliwo podawane przez układ paliwowy to jego ilość jest ograniczana przez regulator obrotów (lub elektronikę).
W przypadku wycieku z turbosprężarki, gdy prędkość obrotowa silnika rośnie to również wyciek się zwiększa. A dalej, większy wyciek to więcej "paliwa" a więc jeszcze większe obroty - i tak się tworzy błędne koło...
Zgłoś
Witaj użytkowniku Sadol.pl,

Lubisz oglądać nasze filmy z dobrą prędkością i bez męczących reklam? Wspomóż nas aby tak zostało!

Dalsze istnienie serwisu jest możliwe jedynie dzięki niewielkim, dobrowolnym wpłatom od użytkowników. Prosimy Cię zatem o rozważenie wsparcia nas poprzez serwis Zrzutka.pl abyś miał gdzie oglądać swoje ulubione filmy ;) Zarejestrowani użytkownicy strony mogą również wsprzeć nas kupując usługę Premium (więcej informacji).

Wesprzyj serwis poprzez Zrzutkę
 już wpłaciłem / nie jestem zainteresowany
konto usunięte 2013-04-07, 22:33 2
Witam wszystkich teoretyków, gimbazy i tych co się znają.
Miałem takie zdarzenie i duże szczęście, że przewód smarowania turbiny był na wierzchu. Rozje...ałem kluczem do koła. Silnik przeżył )
Zgłoś
kurwiduplo 2013-04-07, 22:39 1
Ten komentarz został automatycznie oznaczony jako potencjalnie niewłaściwy dla osób niepełnoletnich. Zaloguj się aby go wyświetlić.
Zgłoś
konto usunięte 2013-04-07, 22:44 2
Ten komentarz został automatycznie oznaczony jako potencjalnie niewłaściwy dla osób niepełnoletnich. Zaloguj się aby go wyświetlić.
Zgłoś
konto usunięte 2013-04-07, 22:50 1
szkoda że w pierwszym filmie nie dostali korbowodami po kolanach...
Zgłoś
GranD 2013-04-07, 22:51 9
Zgłoś
GranatPL 2013-04-07, 22:52 4
Zgłoś
vestar 2013-04-07, 22:57 1
jezeli masz manual to 5 puszczasz sprzeglo i dopiero hamulec, nie odwrotnie dekle
Zgłoś
ChlebowyKról 2013-04-07, 23:00 1
Zgłoś
konto usunięte 2013-04-07, 23:06 1
Zgłoś
konto usunięte 2013-04-07, 23:15 4
miałem taki przypadek w Passacie B5 TDI 115KM przy dużej prędkości auto zaczęło tracić moc i obroty dziwnie się zaczęły zachowywać, zadusiłem go biegami do zera.

Turbina wyssała cały olej z silnika, poszło wszystko w wydech, urwała się półośka łącząca dwa wirniki

Foto turbiny -> wrzutnik.net/dafota.2.zrg1365369097s.jpg.dsc00182kw.jpg

Po wymianie turbiny, oleju, filtrów i wycięciu kata auto odżyło. Trochę było dymu z początku ale z czasem olej z wydechu się wypalił. Obecnie jest ok!
Zgłoś
Pan_Doktur 2013-04-07, 23:22 4

podpis użytkownika

Garbate nosy w atmosferę
Zgłoś
konto usunięte 2013-04-07, 23:29 1
zdusić na 5 biegu z hamulcem? pozdrawiam jak to pewnie automaty były :p
Zgłoś
mihaueeek 2013-04-07, 23:32 1
Mam pytanie, czy po wyjęciu kluczyka nie odcina pradu do pompy paliwowej ? No chyba że jest mechaniczna. Nie wiem nie znam się prosze o normalną odpowiedz.
Zgłoś
konto usunięte 2013-04-07, 23:36 1
mihaueeek - zasilanie paliwowe w takiej chili nie ma już nic do rzeczy, tu samozapłonu dostaje olej! Odcinanie zasilania itp nic nie da. Trzeba silnik zadusić mechanicznie albo czekać aż sam olej się wypali. Lecz to zwykle skutkuje uszkodzeniem motoru bo obroty jak na diesla są nienaturalnie duże przez długi okres czasu. Zdarza się też że "korba wychodzi bokiem" i wtedy trzeba nowy silnik
Zgłoś
GranD 2013-04-07, 23:37 1
Cytat:

Mam pytanie, czy po wyjęciu kluczyka nie odcina pradu do pompy paliwowej ? No chyba że jest mechaniczna. Nie wiem nie znam się prosze o normalną odpowiedz.

Pompa w tym wypadku niema nic wspólnego, ponieważ paliwo nie jest pobierane ze zbiornika rozchodowego i transportowane przez pompę paliwa a na końcu wtryskiwane do komory poprzez pompo-wtryskiwacze tylko olej dostaje się z nieszczelności turbiny do komory spalania.
Zgłoś
Przejdź to ostatniego posta w temacie  

Oznaczenia wiekowe materiałów są zgodne z wytycznymi Krajowej Rady Radiofonii i Telewizji

Oświadczam iż jestem osobą pełnoletnią i wyrażam zgodę na ukrycie oznaczeń wiekowych materiałów zamieszczonych na stronie
Funkcja pobierania filmów jest dostępna w opcji Premium
Usługa Premium wspiera nasz serwis oraz daje dodatkowe benefity m.in.:
- całkowite wyłączenie reklam
- możliwość pobierania filmów z poziomu odtwarzacza
- możliwość pokolorowania nazwy użytkownika
... i wiele innnych!
Zostań użytkownikiem Premium już od 5,00 PLN miesięcznie* * przy zakupie konta Premium na 3 miesiące. 6,00 PLN przy zakupie na jeden miesiąc.
* wymaga posiadania zarejestrowanego konta w serwisie
 Nie dziękuję, może innym razem