Główna Poczekalnia (2) Soft Dodaj Obrazki Dowcipy Popularne Losowe Szukaj Ranking
Zarejestruj się Zaloguj się
📌 Ukraina ⚔️ Rosja Tylko dla osób pełnoletnich - ostatnia aktualizacja: 43 minuty temu
Tasak_PL 2013-01-26, 20:56
Dobrze gada polać mu
Zgłoś
Bartors 2013-01-26, 20:57 1
1. Alkohole o mocy powyżej ileś tam procent musisz kupić od legalnych sprzedawców czyli i vat i akcyza jest wliczona, do tego państwo ma pełną kontrolę nad tym co kto może sprzedawać i może zniszczyć tych których nie lubi.

3. Państwo może ładować w szpitale tyle ile im się podoba bo mają możliwość inflacji jak i opodatkowania ludzi. Prywatny przedsiębiorca nie może zmusić kogoś kto nie chce do płacenia mu kasy już nie mówiąc o dodrukowaniu sobie kasy. Do tego państwo wymaga określonego kapitału na starcie co uniemożliwi wejście na rynek mniejszym bankom jednocześnie ograniczając wybór.

4.Aby prowadzić bank trzeba mieć koncesje więc państwo reguluje to i może nie wygodnych użytkowników wykopać, narzuca honorowaną walutę, zmusza banki do oddawania ileś tam procent do Banku Centralnego.

5. Patrz 2 jak i narzuca szkołom program nauczania i decyduje o czym mają się uczyć nasze dzieci.

Broń? Patrz Szwajcaria, USA nie ma zjednoczonych praw dotyczących broni chciałbym jednak zwrócić uwagę iż w Teksasie nie trzeba rejestrować broni i jakoś się ludzie nie mordują na ulicach. Po drugie miasteczko Kennesaw ma prawo według którego każda głowa rodziny ma obowiązek posiadać broń, z 5 tysięcznego miasteczka pełnego przestępstw stało się prawie 30 000 miastem i oazą spokoju, dla porównania w Mone Grove (czy jakoś tak) gdzie był zakaz posiadania broni przestępczość wzrosła.

Bankowość może spowodować burdel ale jeśli wymieniłeś Austriaków to pewnie wiesz o wolnym rynku walut, myślisz że wtedy ludzie dawaliby Ci coś za byle świstek papieru? A nawet jeśli to ich ryzyko i nic nam do tego.

Mówisz manipulacje tz jakie? Utrzymywanie wysokiej ceny? To wchodzi konkurent i zabiera im rynek, utrzymywanie ceny poniżej ceny kosztów? Jest dobrze tak długa jak robią a później wchodzi konkurent i zabiera im rynek.

Co do szkoły to co nas obchodzi że ktoś uczy się tego a ktoś tamtego, to w ich interesie leży nauczenie się dobrego fachu, mi nawet lepiej będzie jeśli będą idioci na świecie bo łatwiej o pracę.
Zgłoś
BDrummer 2013-01-26, 21:10
Ten komentarz został automatycznie oznaczony jako potencjalnie niewłaściwy dla osób niepełnoletnich. Zaloguj się aby go wyświetlić.
Zgłoś
CichaWoda 2013-01-26, 21:12
nie chcą zalegalizować narkotyków bo wszystkie głupki pozdychają i już nie będą mieli elektoratu .......zrozumcie!
Zgłoś
Bartors 2013-01-26, 21:14
Ten komentarz został automatycznie oznaczony jako potencjalnie niewłaściwy dla osób niepełnoletnich. Zaloguj się aby go wyświetlić.
Zgłoś
konto usunięte 2013-01-26, 21:18
Zgłoś
Bartors 2013-01-26, 21:32
Po pierwsze błędnie zakładasz że podaje prawdziwe info na pierwszym lepszym forum internetowym.

3. Nadal państwo ma monopol bo gra na nierównych zasadach.

4. Chodziło mi oczywiście o istnienie przymusy przyjmowania określonej waluty jako środka płatniczego, czyli jak zauważyłeś zwykłego świstka papieru. Tak chodziło mi o depozyt w NBP, teraz pewnie powiesz że trzeba mieć jakieś zabezpieczenie, ale co jeśli ludzie wolą żyć bez zabezpieczenia? Zmusisz ich do tego? Czy to moralne?

5.Dlatego jako rodzic będę sprawdzał szkołę jak i kadrę nauczycielską zanim poślę moje dziecko do szkoły. To jest moja odpowiedzialność a nie państwa.

Nie, wszyscy będą maksymalizować zyski jak się da dlatego też będą dawali coraz lepsze oferty bo jak nie będą tego robili to ktoś im sprzątnie klientów sprzed nosa, spójrz na rynek elektroniki który jak na razie nie jest aż tak kontrolowany.

To niech będzie tysiące nieuków, wtedy będzie popyt na specjalistów czyli ludzie zaczną do nas migrować za pracą. A nieuki albo zaczną się rozwijać, zaczną pracować albo zaczną zdychać.
Zgłoś
konto usunięte 2013-01-26, 21:54
W takim układzie nie mam wyrzutów sumienia

3. Państw, państw, państw, państwo... W jaki sposób ma przewagę? Jest multum przedsiębiorstw, które tak działają (odnosi się do obligacji). A jeśli oferta jest przeprowadzona, to jedyny problem polega na tym, żeby znaleźć inwestorów, ale tych możesz zachęcić np: większym oprocentowaniem, albo przejrzystym i uczciwym prospektem.

4. No i dobrze. Czyli logiczne jest, że skoro zakładam bank w Polsce operuję naszą walutą. Co do NBP i depozytów, no to chyba wynika z tego, że jeśli bank upada, z Twoimi milionami na koncie, to mimo bankructwa wypłaci Ci część pieniędzy. Do pewnej kwoty nie pamiętam już jakiej. To miłe, ponieważ daje to pewność, tylko jednej formy ryzyka - ryzyka inflacyjnego. Jeśli lubisz ryzyko to zacznij inwestować pieniądze, w akcje, instrumenty pochodne śmiało. Ale nie zmuszaj do tego innych. Są ludzie, który się tego (z różnych przyczyn), boją więc wpłacają pieniądze na ROR'y, lokaty itd. Ale dzięki temu nie stracą WSZYSTKIEGO! A państwo w cale nie zabrania Ci inwestowania.

5. Oi... Nic tylko ręce opadają po przeczytaniu tej części Twojej wypowiedzi. Szkoła to nie spółka giełdowa, w której możesz przejrzeć kompetencje członków zarządu. I co w chwili gdy Twoje dziecko nie będzie umiało rachunku prawdopodobieństwa bo po prostu nie potrafi się tego nauczysz zmienisz mu szkołę bo to wina nauczyciela?

Przepraszam, ale nie znam się na rynku elektronicznym, ale znam się nieco na rynku bankowym. Oferty banków różnią się niewiele. Każdy bank zarzyna się o każdego klienta. I powiedz jak może klientowi opłacać się migrowanie między Bankiem1 a Bankiem2, dla zaoszczędzenia 10zł w skali miesiąca. Jak!? Skoro chcesz stworzyć konkurencje musiałbyś zrezygnować z na prawdę wielkiej części zysków!

Powiem tak... Gdyby wszyscy gimnazjaliści śledzili rynek pracy i mięli w minimalnym stopniu pojęcie o prognozowaniu, to tak dopasowaliby swoje ścieżki kariery, że dziś nie mięlibyśmy nadmiaru politologów, psychologów i socjologów oraz nie produkowalibysmy ich nadal. Niestety nieuków będzie dużo, drenaż mózgu w Polsce jest niemożliwy, a do nas może napływać tylko tania siła robocza z Chin.
Zgłoś
Bartors 2013-01-26, 22:17
3.Ano ma przewagę bo może obciążyć wszystkich podatkami jak i inflacją a przedsiębiorca musi walczyć o te pieniądze. Do tego państwowe spółki nie muszą przynosić zysku bo państwo może pompować nieograniczoną rzekę kasy w te przedsiębiorstwa a prywatny inwestor nie ma już takiej możliwości.

4. Ty chyba nadal nie rozumiesz że ja mówię o zlikwidowaniu waluty narodowej? Nie powiedziałem tego wprost bo jako że wymieniłeś Austriaków to myślałem że jesteś zapoznany z ich filozofią jak i myślami ekonomicznymi.
Ja nie mówię o zakazaniu depozytów w jakimś banku czy innych form ubezpieczenia, ja mówię o tym żeby nie zmuszać banków do oddawania kasy jakiejś organizacji. Jeśliby nie było przymusu oddawania kasy jako depozytum to miałbyś banki z parytetem złota, srebra, miedzi, sera żółtego, banki z ubezpieczeniami czy bez niczego i wtedy to klient ma wolność wyboru i wybiera ten który mu najbardziej pasuje. To Ty zmuszasz wszystkich do trzymania pieniędzy w banku z ubezpieczeniem.

Jak myślisz dlaczego odeszliśmy od standardu złota? Bo złota od tak nie wydrukujesz i wtedy państwa musiały ograniczać swoje wydatki.

5.Możliwe że zmienię na taką gdzie nauczyciel poświęci mu więcej czasu lub wynajmę prywatnego nauczyciela. Jest multum możliwości do wyboru.

Oj nie wystarczy się interesować elektronikom, wystarczy spojrzeć na wojny cenowo-jakościowe pomiędzy Apple jak i Samsungiem czy jak Microsoft stracił miliony klientów na rzecz Apple a potem na odwrót. W bankowości jest mała konkurencja bo państwo wszystko reguluje.

Gimnazjaliści mają rodziców którym zależy na tym żeby ich dzieci stać było na utrzymanie swoich "starych" w późnych latach. A do tego, masz coś do taniej i wykwalifikowanej siły roboczej z Chin? Bo ja nic.
Zgłoś
konto usunięte 2013-01-26, 22:43
Zgłoś
Bartors 2013-01-26, 23:07
Zgłoś
konto usunięte 2013-01-26, 23:35
Zgłoś
konto usunięte 2013-01-26, 23:44
Zgłoś
Bartors 2013-01-26, 23:52
Zgłoś
konto usunięte 2013-01-27, 0:05
Tak zatrudniam ludzi, ale nie z zewnątrz

Temat zmieniłeś już kilka postów więcej, sygnalizowałem, ale olałeś sprawę.

Ok. To kup złot, srebro, miedź albo co kol wiek innego, nikt Ci tego nie zabrania, albo zgodnie z Twoją zasadą trzymaj je w przysłowiowej skarpecie, może tam będą bezpieczniejsze

"wolę dostać zapłatę w czymś o stałej wartości." czyli w czym? W złocie?

Do tego jeśli mogę coś wyprodukować tańszym kosztem to będę to robił gdyż to nie pieniądze mają realną wartość a usługi i przedmioty. Pieniądze są tylko kartą zamienną." no tak to jest chyba dość logiczne i to jedno z niewielu logicznych zdań, które Ci się udało. Każdy producent dąży do tego, żeby kupić surowiec, wyprodukować go, magazynować i w ogóle dystrybuować jak najtaniej. Ja też dążę do tego, żeby maksymalizować zysk, ale robię to z głową.

Dzięki za wytłumaczenie. No ale tutaj ergo brzmi manipulacja stopami procentowymi
Zgłoś
Przejdź to ostatniego posta w temacie  

Oznaczenia wiekowe materiałów są zgodne z wytycznymi Krajowej Rady Radiofonii i Telewizji

Oświadczam iż jestem osobą pełnoletnią i wyrażam zgodę na ukrycie oznaczeń wiekowych materiałów zamieszczonych na stronie
Funkcja pobierania filmów jest dostępna w opcji Premium
Usługa Premium wspiera nasz serwis oraz daje dodatkowe benefity m.in.:
- całkowite wyłączenie reklam
- możliwość pobierania filmów z poziomu odtwarzacza
- możliwość pokolorowania nazwy użytkownika
... i wiele innnych!
Zostań użytkownikiem Premium już od 4,17 PLN miesięcznie* * przy zakupie konta Premium na 6 miesięcy. 6,00 PLN przy zakupie na jeden miesiąc.
* wymaga posiadania zarejestrowanego konta w serwisie
 Nie dziękuję, może innym razem