Cytat:
Mężczyzna, podczas robienia porządków odkrył zakurzoną skrzynię. W środku były dwa szklane pojemniki o średnicy sześciu i długości trzydziestu centymetrów, kształtem przypominające czubki pocisków. Jędrzejowianin nie miał pojęcia jaka substancja mogła być w środku, ale intuicja podpowiedziała mu, że lepiej oddać ją w ręce policji.
"Nie widział, co to jest i bardzo rozsądnie powiadomił służby ratunkowe" - mówi w rozmowie z "Wyborczą" Michał Kowalczyk, oficer prasowy Komendy Powiatowej Policji w Jędrzejowie. Na miejsce przyjechał policyjny pirotechnik, który ocenił, że pojemniki mogą mieć przeznaczenie bojowe. Nie był pewny, więc następnie wezwano pracowników jednostek ratownictwa chemicznego. Jednak oni również nie potrafili stwierdzić, co to za substancja
Sprawa zaczęła robić się poważna. Wojewoda zwrócił się do Ministerstwa Obrony Narodowej. "Liczymy na stanowisko ich eksperta w tym zakresie" - powiedział Jerzy Szeląg, dyżurny Wojewódzkiego Centrum Zarządzania Kryzysowego. Policja od czwartku czas pilnuje miejsca, w którym je znaleziono.
Żródło
Pomijając mocz dziadka i babki w ramach perwersyjnej pamiątki może jakiś ekspert zabierze głos?
Udostępnij na Facebooku
Skopiuj link
konto usunięte
2018-02-04, 23:26
wygląda jak czopek na bóle dupy lewactwa,
jest kilku niezależnych polityków którzy czekają na ten lek
Stymulant germańskich dziewcząt
elfis napisał/a:
wygląda jak czopek na bóle dupy lewactwa,
Kształt może tak, ale rozmiar raczej odpowiada upodobaniom kucy.
konto usunięte
2018-02-05, 3:09
konto usunięte
2018-02-05, 5:02
Niemcy nawet wódę w pastylkach mieli,więc można wszystkiego się spodziewać
MaszAyahuaskę napisał/a:
Na tyle mnie to zaciekawiło, że pozwoliłem sobie poszukać odpowiedzi...
Zajęło mi to max 10 minut. To co widzimy, to środek bojowy z I Wojny Światowej najprawdopodobniej fosgen.
Obrazek
Po lewej czysty, po prawej mieszanka najprawdopodobniej z chlorem...
Moc internetu jest wielka.. Przekonaliscie mnie. Ide sprawdzic co Pradziad schowal w piwnicy i na strychu
@up@up@up@foto: niekoniecznie to musi być to. Może takie ampulki były popularne do przechowywania czegokolwiek?
Piszę właśnie inżynierskie o tematyce broni chemicznej i biologicznej. Pół komputera zawalone materiałami dydaktycznymi, reportażami, schematami itp. w grudniu moja dziewczyna własnoręcznie robiła świeczki ozdobne. Parafina, knoty i barwniki itp. cała kuchnia w tym - garnki, foremki.
Jakby ktoś postanowił się zainteresować komputerem po IP i mnie odwiedził to myślę że bym się długo tłumaczył
A ja pozwoliłem sobie sprawdzić co to jest ten fosgen.
"W reakcji z alkoholami daje estry (chloromrówczany i węglany), zaś z amoniakiem – mocznik"
Czyli dodać amoniaku i mamy szczyny.
@krasnal_hałabała jak już lecimy w offtopy to zgadzam się z tym co napisałeś za wyjątkiem APAPu - no chyba, że znudziła ci się wątroba. PAracetamol nie ma działania przeciwzapalnego. Ibuprofen - zniszczysz sobie nerki

ale przynajmniej się wyleczysz z przeziębienia:)