Główna Poczekalnia Dodaj Obrazki Dowcipy Soft Szukaj Ranking
Zarejestruj się Zaloguj się
Codzienność ratowników medycznych
Konto usunięte • 2017-06-21, 17:03
Spot promujący Protest Ratowników Medycznych 2017.
Ratownicy, żeby utrzymać siebie i rodziny, pracują po 300-400 godzin miesięcznie. Są przemęczeni, to stwarza zagrożenie dla pacjentów - mówią poznańscy ratownicy, wielu z nich odchodzi z zawodu.

autor: Piotr Skibiński, produkcja: BQStudio.pl

komentarz autora zamieszczony na portalu joemonster
ukryta treść
DJ_Skibi napisał/a:

Dzień dobry wszystkim
Przede wszystkim, jestem zaszczycony, że ten film, który (nieskromnie przyznając) jest moją fanaberią i wizją, a którą koledzy z BQStudio.pl zechcieli nagrać i pozwolili mi nawet ze sobą siedzieć i montować, znajduje uznanie u bojowników JoeMonstera

Po wczorajszej premierze wiele czytam: za słaby film, za bogate mieszkania, pije piwo po dyżurze, puenta: spóźniają się z pracy, lalka zamiast noworodka...
Cóż... liczę, że wśród Was są osoby, które spojrzą na ten film tak, jak ja, kiedy tworzyła mi się jego wizja. Chcieliśmy przede wszystkim przedstawić siebie - nie jako bohaterów, hirołsów, którzy ratują dzielnie życia, babrają się w krwi, biją z pospólstwem, tylko jako ludzi. Ludzi, którzy mają rodziny, mieszkania i samochody na kredyt, telefony na raty. Ludzi, którzy przyjmując porody, pozostają samotni. Ludzi, którzy posiadając rodziny, mimo wszystko stawiają ponad życie osobiste - życie zawodowe. Żaden z nas nie może nagle rzucić roboty i wyjść do domu...

I tylko tyle...
Gdyby tylko film znalazł się na stronie głównej, prosiłbym o umieszczenie notatki, że twórcą scenariusza jest Piotr Skibiński, a produkcją zajęło się BQStudio.pl.
Z góry dzięki

i za oglądanie też dzięki
To znaczy, że wam się chciało stracić 4 minuty na oglądanie moich wypocin

Zgłoś
Konto usunięte 2017-06-21, 20:56 2
znam jednego ratownika medycznego, więc
gdyby ten prostak miał mnie ratować, od razu deklaruję oddaję za darmo wszystkie funkcjonujące narządy,
niech się przydadzą nawet bezdomnym, oby tylko ten z🤬b ich wcześniej nie sprzedał
Zgłoś
Konto usunięte 2017-06-21, 21:00
Ile zarabia ratownik medyczny?
Zgłoś
Konto usunięte 2017-06-21, 21:54 1
Mnie ciekawi fakt, że skoro wiedzą, że w Polsce służba zdrowia jest beznadziejna i będą robić te nadgodziny za marne grosze to po co w ogóle wybierają sobie taką ścieżkę zawodową. Nie ma innych zawodów w Polsce? To samo górnicy są świadomi, że to praca w ciężkich warunkach, wysokie ryzyko i mała pensja, a jednak decydują się na ten zawód, a potem płaczą jak źle.
Zgłoś
RedRose1986 2017-06-21, 22:00
Z tymi godzinami przesadzone. Moja ciotka pracuje w miesiącu 15-16 dni po 12 godzin co daje jakieś 192 godz. Do ręki na czysto dostaje jakieś 3 tys
Zgłoś
Konto usunięte 2017-06-21, 22:02 4
dex223 napisał/a:

Mnie ciekawi fakt, że skoro wiedzą, że w Polsce służba zdrowia jest beznadziejna i będą robić te nadgodziny za marne grosze to po co w ogóle wybierają sobie taką ścieżkę zawodową. Nie ma innych zawodów w Polsce? To samo górnicy są świadomi, że to praca w ciężkich warunkach, wysokie ryzyko i mała pensja, a jednak decydują się na ten zawód, a potem płaczą jak źle.

Powołanie – potocznie: posiadanie określonego daru do wykonywania danej czynności przez większą część życia. Czynność tę wykonuje się bardziej z pobudek altruistycznych niż finansowych, choć te drugie mogą mieć również znaczenie.
Zgłoś
petru23 2017-06-21, 22:16 1
pomijając przesłanie produkcji mam pytanie.
Kto, za co i pod jakim przymusem zmontował te najc🤬jowsze z możliwych ledy pod szafkami?
Zgłoś
Kelmans 2017-06-21, 22:19
300-400 godz pracy ? Na innych stronach podają, że nawet do 600 godz i 2 etaty.

Sprawdzając statystyki

Miesięczne wynagrodzenie całkowite (mediana*) na tym stanowisku wynosi 3 032 PLN brutto. Co drugi ratownik medyczny otrzymuje pensję od 2 335 PLN do 3 801 PLN. 25% najgorzej wynagradzanych ratowników medycznych zarabia poniżej 2 335 PLN brutto. Na zarobki powyżej 3 801 PLN brutto może liczyć grupa 25% najlepiej opłacanych ratowników medycznych .

Minimalna płaca to 13 brutto, np ochroniarz siedzący na dupie przez 240 godz w miesiącu ma 3120 brutto.

Więc kto tutaj jest sobie winien ? Chyba wiedzieli co podpisują w umowie o prace.
Zgłoś
jazeck 2017-06-21, 22:21
Nie widzę problemu - należy zatrudnić się na pełny etat w bule kołchozie.
Wtedy nie ma sił na dwa etaty i mamy czas dla rodziny. No i ok. 160h/m-c.
Zgłoś
gomez1308 2017-06-21, 22:25
Komorowski powiedziałby:

"Weź kredyt i zmień prace"
Zgłoś
Dorik 2017-06-21, 23:46 17
Valsorim napisał/a:

Aby zostać ratownikiem wystarczy średnie + roczna zaoczna a co do filmu to raczej nikogo nie przekona widząc odj🤬e mieszkanie, ajfoniki itp...

nectovelius napisał/a:

Chałupy mają fajne... ile za godzinę Gdzie zapisy
A na poważnie... nie ma lekkiej pracy... każdy zap🤬la, czy to murarz co wybuduje dom dla takiego ratownika, czy ratownik co uratuje murarza jak się z rusztowania sp🤬oli... każdy ma swoją rolę w życiu.

jak widzę wypociny takich pał na sadolu, tylko żeby trolować to mnie krew zalewa...
Macie zwisy wydruki z tego roku ze strony ratownictwa medycznego:

Btw na obecną chwilę trzeba ukończyć studia wyższe(lic) żeby być ratownikiem medycznym
Walczą o taką stawkę też przez j🤬y system który narzuca doszkalanie się tak zwane zbieranie punktów edukacyjnych 200/5lat , gdzie też trzeba na to wyj🤬 pare tysiączków.
Obecnie to jest chore że ratownicy medyczni jeszcze nie są służbą mundurową i musza robić na własnej działalności bo p🤬dy z NFZ chca zaoszczędzić.
Co do nadgodzin - tak ratownicy jebią na 2 etaty po 500h zeby jakoś wyżyć, a ludzie narzekają że personel c🤬jowy bo ludzie są zmęczeni zap🤬laniem. Gdyby ratownicy byli należycie wynagradzani nikt by nie brał 2 etatów i by było wiecej miejsc dla następnych ratowników, którzy by do pracy przychodzili odświeżeni i wypoczęci. Nie wspominając o idiotach(pacjentach) którzy zapychają SORy i przychodzą z byle gównem zamiast iść do rodzinnego/ POZ.
Niektórzy dobrze mówią , kazdy do innej pracy jest stworzony, ale wiekszosc z nich robi to z pasji (tak wiem ciezko to pojąć niektórym sadolowym "twardzielom" )Odpowiedzielność jaka spoczywa na barkach ratownika jest obecnie w c🤬j nieadekwatna do zarobków. Jedynie forma prostestu / strajku może przynieść jakieś efekty bo płace uzależnione są od NFZtu, a ten sp🤬olony twór chce na nich zaoszczędzić jak najwięcej.
Zgłoś
alforns21 2017-06-21, 23:54
@Dorik jest dokładnie jak napisałeś.
Zgłoś
Dexterous 2017-06-21, 23:54
@Dorik to sobie zmień robotę jak tak tragicznie jest. Albo zostań policjantem, dopiero k🤬a zobaczysz jak w mundurówce życie mlekiem i miodem płynie

podpis użytkownika

Слава Україні! Героям слава!
Zgłoś
Dorik 2017-06-22, 0:02
Dexterous, nie pracuje jako ratownik , tylko robię szkolenia z PP i chodzę na tak zwane zabezpieczenia. Tak się składa że moj szwagier i ojciec robią w wojsku i Ci powiem najgorzej nie maja
Ja obecnie celuje w straż pożarną bo mam dodatkowe "punkty" za te studia i czuje powołanie .... A o policji mi nie mów bo tam imbecyle idą :p
Zgłoś
RYJ23 2017-06-22, 0:25
no i c🤬j to niech zmienia prace ja p🤬le czlowiek jebie k🤬a dzien do nocy a za ci k🤬a meczennicy sie sraja jak te gorniki co to k🤬a krzyz panski niosa jako jedynie
Zgłoś
Dorik 2017-06-22, 0:35 1
@up nie zesraj się bo niektórzy już to robią, a wtedy "stara" będzie Cię pompować jak ich zabraknie jarocinska.pl/artykuly/ratownicy-zlozyli-wypowiedzenia-z-pracy,71598.htm
Zgłoś
Przejdź to ostatniego posta w temacie