Strona wykorzystuje mechanizm ciasteczek - małych plików zapisywanych w przeglądarce internetowej - w celu identyfikacji użytkownika. Więcej o ciasteczkach dowiesz się tutaj.
Obsługa sesji użytkownika / odtwarzanie filmów:

Zabezpiecznie Google ReCaptcha przed botami:

Zanonimizowane statystyki odwiedzin strony Google Analytics:
Brak zgody
Dostarczanie i prezentowanie treści reklamowych:
Reklamy w witrynie dostarczane są przez podmiot zewnętrzny.
Kliknij ikonkę znajdującą się w lewm dolnym rogu na końcu tej strony aby otworzyć widget ustawień reklam.
Jeżeli w tym miejscu nie wyświetił się widget ustawień ciasteczek i prywatności wyłącz wszystkie skrypty blokujące elementy na stronie, na przykład AdBlocka lub kliknij ikonkę lwa w przeglądarce Brave i wyłącz tarcze
Główna Poczekalnia Dodaj Obrazki Dowcipy Soft Szukaj Ranking
Zarejestruj się Zaloguj się
Codzienność ratowników medycznych
b................z • 2017-06-21, 17:03
Spot promujący Protest Ratowników Medycznych 2017.
Ratownicy, żeby utrzymać siebie i rodziny, pracują po 300-400 godzin miesięcznie. Są przemęczeni, to stwarza zagrożenie dla pacjentów - mówią poznańscy ratownicy, wielu z nich odchodzi z zawodu.

autor: Piotr Skibiński, produkcja: BQStudio.pl

komentarz autora zamieszczony na portalu joemonster
ukryta treść
DJ_Skibi napisał/a:

Dzień dobry wszystkim
Przede wszystkim, jestem zaszczycony, że ten film, który (nieskromnie przyznając) jest moją fanaberią i wizją, a którą koledzy z BQStudio.pl zechcieli nagrać i pozwolili mi nawet ze sobą siedzieć i montować, znajduje uznanie u bojowników JoeMonstera

Po wczorajszej premierze wiele czytam: za słaby film, za bogate mieszkania, pije piwo po dyżurze, puenta: spóźniają się z pracy, lalka zamiast noworodka...
Cóż... liczę, że wśród Was są osoby, które spojrzą na ten film tak, jak ja, kiedy tworzyła mi się jego wizja. Chcieliśmy przede wszystkim przedstawić siebie - nie jako bohaterów, hirołsów, którzy ratują dzielnie życia, babrają się w krwi, biją z pospólstwem, tylko jako ludzi. Ludzi, którzy mają rodziny, mieszkania i samochody na kredyt, telefony na raty. Ludzi, którzy przyjmując porody, pozostają samotni. Ludzi, którzy posiadając rodziny, mimo wszystko stawiają ponad życie osobiste - życie zawodowe. Żaden z nas nie może nagle rzucić roboty i wyjść do domu...

I tylko tyle...
Gdyby tylko film znalazł się na stronie głównej, prosiłbym o umieszczenie notatki, że twórcą scenariusza jest Piotr Skibiński, a produkcją zajęło się BQStudio.pl.
Z góry dzięki

i za oglądanie też dzięki
To znaczy, że wam się chciało stracić 4 minuty na oglądanie moich wypocin

Zgłoś
Dexterous 2017-06-22, 0:44
@Dorik wojsko to zupełnie co innego. Tam można zarobić gdzieniegdzie. Mówisz, że do Policji imbecyle idą... No jak dla mnie większym imbecylem jest ktoś, kto zostaje ratownikiem znając realia, a potem protestuje, bo mu mało, a przecież jako BOHATER powinien mieć wincyj.

Jeszcze co do imbecyli, osobiście spotkałem ich znacznie więcej w RM niż w Policji

podpis użytkownika

Слава Україні! Героям слава!
Zgłoś
Dorik 2017-06-22, 0:50 4
Dexterous, to co twierdzisz że ludzie nie powinni się kształcić teraz w tym kierunku bo jak to powiedziałeś znaja realia? Ja osobiscie zrobilem ten kierunek bo potrzebny mi do straży, a protestować nie protestuje bo nie mam o co. Uświadamiam ciemnote sadola jakie sa realia. Co do policji to byle Sebixa spod monopolowego wezmą tylko żeby zdał badania, a sprawnościówka to jest k🤬a kpina.Nie wspomnę o wiedzy jaką oni mają , a przez jaki syf 3letni trzeba przejsc na ratownictwie (od fizjologi, chirurgie, farmacje , choroby wewnętrzne, anatomie, patofizjologie, medycyne sądową, po zupełnie nie potrzebną filozofie ale to już c🤬j)
I powiedz mi że takiemu Sebixowi należy się wiecej bo stoi i świeci oczkami w komisariacie ( bo rzadko kiedy dochodzi do groźnych zdarzeń z ich udziałem- ludzie się boją że jak jednego zaatakują to wzywają watahe i do paki). Nie ukrywajmy jest bardzo dużo przypadków użycia sily wobec ratowników medycznych którzy miedzy innymi też nie mają broni i nie mogą atakować napastnika bo nie są w świetle prawa mundurówką, a żeby było śmieszniej zabrali 1 ratownika z karetki i jest ich 2... Nie wspomnę o znoszeniu nieprzytomnej krowy 120kg z któregoś piętra (pod presją czasu)
I jak tu się nie nabawić zespołu PTSD.
Zgłoś
Dexterous 2017-06-22, 1:21
Dorik napisał/a:

Dexterous, to co twierdzisz że ludzie nie powinni się kształcić teraz w tym kierunku bo jak to powiedziałeś znaja realia? Ja osobiscie zrobilem ten kierunek bo potrzebny mi do straży, a protestować nie protestuje bo nie mam o co. Uświadamiam ciemnote sadola jakie sa realia. Co do policji to byle Sebixa spod monopolowego wezmą tylko żeby zdał badania, a sprawnościówka to jest k🤬a kpina.Nie wspomnę o wiedzy jaką oni mają , a przez jaki syf 3letni trzeba przejsc na ratownictwie (od fizjologi, chirurgie, farmacje , choroby wewnętrzne, anatomie, patofizjologie, medycyne sądową, po zupełnie nie potrzebną filozofie ale to już c🤬j)
I powiedz mi że takiemu Sebixowi należy się wiecej bo stoi i świeci oczkami w komisariacie ( bo rzadko kiedy dochodzi do groźnych zdarzeń z ich udziałem- ludzie się boją że jak jednego zaatakują to wzywają watahe i do paki). Nie ukrywajmy jest bardzo dużo przypadków użycia sily wobec ratowników medycznych którzy miedzy innymi też nie mają broni i nie mogą atakować napastnika bo nie są w świetle prawa mundurówką, a żeby było śmieszniej zabrali 1 ratownika z karetki i jest ich 2... Nie wspomnę o znoszeniu nieprzytomnej krowy 120kg z któregoś piętra (pod presją czasu)
I jak tu się nie nabawić zespołu PTSD.

A p🤬lisz jak potłuczony. Byle Sebixa wezmą do Policji, no chyba nie Za dużo seriali się naoglądałeś. Jeśli masz na myśli plecaków, to tacy wszędzie są i owszem, mogą wtedy być nawet i Sebixami .

"Nieprzytomna krowa 120 kg" no właśnie pokazałeś swoje "powołanie" i stosunek do pacjentów. Co do obrony koniecznej, ratownik ma takie samo prawo jak każdy inny obywatel. Nie ukrywajmy, jest jednak chyba NIECO więcej przypadków, kiedy policjant naraża swoje życie . Więc skończ synku p🤬lić farmazony. Jak Ci tak źle - jedź do UK. Tam zarobisz, będziesz szanowany i ogólnie będzie cacy

podpis użytkownika

Zgłoś
CrazyD 2017-06-22, 1:55
Bo w innych służbach to jest lepiej?
Wojsko, policja... wszędzie płacą śmieszne pieniądze za ryzyko jakie podejmujesz, warunki w jakich pracujesz i jak to wszystko przez lata ryje beret.
Zgłoś
S................k 2017-06-22, 8:24 1
@Dexterous

Tak, byle Sebixów biorą do Policji. Znam paru co w szkole średniej ledwo zdawali z klasy do klasy, a dzisiaj są sierżantami w Policji. W Wojsku jakoś mniej głąbów spotykam, owszem są ale w ograniczonej ilości i zazwyczaj przyszli do MON za "dawnych czasów".

Wracając do tematu służb mundurowych, w Wojsku wcale różowo nie jest, szczególnie w "dupie" jest korpus szeregowych bo w wielu jednostkach (szczególnie małych) ciężko przebić się wyżej przez to, że dowódcy mają swoich "faworytów" (czytaj członków rodziny, znajomych, przydupasów). Wnioski o podoficerkę znikają i nigdy nie docierają do Warszawy (a zgodnie z prawem powinny trafić do DK nawet bez poparcia wszystkich przełożonych). O przeniesienie też nie jest tak łatwo, a ciekawsze etaty dla szeregowych też są zazwyczaj obsadzone nie względem umiejętności, ale względem stopnia znajomości.

Fakt faktem, o skończeniu ratownictwa medycznego myślałbym jedynie w sytuacji, gdy byłoby mi to potrzebne do pracy w służbach mundurowych, ratownik w cywilu to mało interesująca perspektywa.
Zgłoś
Dexterous 2017-06-22, 8:57
@Szwejk widać, że bladego pojęcia nie macie o procesie rekrutacji do Policji. No ale nic, nie każdy musi wszystko wiedzieć. Chociaż jak już nie wie, to mógłby z łaski swej nie p🤬lić głupot.

podpis użytkownika

Zgłoś
Wiewór 2017-06-22, 9:27
Za każdym razem jak czytam o służbie zdrowia to się zastanawiam jakim prawem coś takiego może w ogóle działać. Nasze rządy od lat robią reformy pozorowane, które robią tylko tyle, że przekłada się pieniądze na służbę zdrowia z jednej kieszeni do drugiej co w polskich realiach oznacza, że w czasie przekładania tych pieniędzy po drodze jeszcze część ginie w niewyjaśnionych okolicznościach.
Teraz arcymędrzec radziwił dobije służbę zdrowia do końca swoją ustawą, która przywraca ją do najmroczniejszych czasów komuny. Jak myśleliście, że było źle to k🤬a zobaczycie co będzie teraz.

podpis użytkownika

Każdy myślący człowiek jest ateistą.
-Ernest Hemingway

Zgłoś
k................x 2017-06-22, 9:29
c🤬ja mnie to obchodzi, sami wybraliscie zawod - sami jestescie sobie winni, jak sie nie podoba to won na kase do supermarketu
Zgłoś
S................k 2017-06-22, 9:29
Dexterous napisał/a:

@Szwejk widać, że bladego pojęcia nie macie o procesie rekrutacji do Policji. No ale nic, nie każdy musi wszystko wiedzieć. Chociaż jak już nie wie, to mógłby z łaski swej nie p🤬lić głupot.

Nie interesuje mnie proces rekrutacji do Policji sam w sobie. Z pewnością biorą pod uwagę profil psychologiczny na multiselekcie, ale nie szukają raczej ludzi "bystrych". No sorry kolego, ale widzę kto u mnie w KPP służy i znam tych ludzi osobiście. Nie przekonasz mnie, że idzie tam sama inteligencja bo razem z tymi ludźmi się uczyłem!!!
Zgłoś
natking 2017-06-22, 9:44 1
No kurde ludzie, co jest z Wami. Ratuję temat

podpis użytkownika

Pedicabo ego vos et irrumabo
Zgłoś
vandamme1 2017-06-22, 9:44
Ale tez bez przesady ze pracuja po 200h i ciągle w biegu... podejrzewam ze wiekszosc czasu siedza na dyżurce, piją kawe, bajerują pielęgniarki i czekają na zgłoszenie
Zgłoś
Dexterous 2017-06-22, 10:26
@Szwejk nie mówię, że idzie sama inteligencja, ale trzeba mieć pewne predyspozycje. Nie będę się rozwodził nad szczegółami, w każdym razie wbrew pozorom, nie każdy może się dostać.

A już najbardziej mnie rozśmieszyło jak kilka postów wyżej Dorik płacze, jaki to 3-letni syf musiał przejść kształcąc się. No k🤬a, biedactwo wrażliwe i delikatne, 3 lata musiał się takich brzydkich rzeczy uczyć To ja nawet nie pytam, jaką traumę ten chłopak musi mieć po szkole podstawowej, w końcu tyle lat...

podpis użytkownika

Zgłoś
eaz 2017-06-22, 11:13
Prawda zawsze leży po środku. Po pierwsze to pracuje w fabryce. Pracuje z nami też kolega który był ratownikiem i bardzo cieszymy się, że go mamy bo lepiej od nas ogarnia pierwszą pomoc, a wypadki się już zdarzały. Po drugie. 300 godzin pracy? Spróbuj tyle przepracować na moim stanowisku. Hahahaha. Uśmiałem się jak nigdy. To Ci będą ratownicy potrzebni bo padniesz k🤬a jak śledź i umrzesz w h🤬j. Po za tym masz coś takiego jak kodeks pracy którego i tak nikt nie przestrzega, ale i tak nie wierze, że to co widać na tych kwitach które tu jakiś kolo wyżej zamieścił to są wynagrodzenia za 300- 400 godzin. Jeśli faktycznie wy pracujecie k🤬a po 12 godzin cały k🤬a miesiąc. J🤬e 30 dni. Od poniedziałku do niedzieli za k🤬a 2000 tysiące. To ja nie chce waszego k🤬a ratunku bo wy upośledzeni prawdopodobnie jesteście i mi jeszcze krzywdę zrobicie.
Zgłoś
Dorik 2017-06-22, 11:18
Dexterous, nie wiem czy nie potrafisz interpretować/nie wiesz co to przenośnia czy rzeczywiście jesteś pso-Sebixem z powołania. Szkoda szczempić ryja.
@eaz to wynagrodzenia z 1etatu, czyli okolo 200h
Zgłoś
eaz 2017-06-22, 11:31 2
Dorik. Przyjrzałem się tym kwitom i masz rację. Tylko nie zaokrąglajmy. przykładowo 174 to nie 200. 36 różnicy to ponad 4 dni pracy takiego pracownika jak ja. Kiedyś przepracowałem 244 godziny w miesiącu. Były takie momenty, że już pracowałem jak robot. PS Lekarze to k🤬y.
Zgłoś
Przejdź to ostatniego posta w temacie