Główna Poczekalnia (8) Soft (3) Dodaj Obrazki Dowcipy Popularne Losowe Szukaj Ranking
Zarejestruj się Zaloguj się
👾 Zmiana domeny serwisu - ostatnia aktualizacja: 2025-07-22, 21:51
📌 Ukraina ⚔️ Rosja Tylko dla osób pełnoletnich - ostatnia aktualizacja: Dzisiaj 10:59
Coś na temat posiadania broni
konto usunięte • 2012-09-14, 13:00

Tłumaczenie:
Moi najbliżsi sąsiedzi chcą zabronić posiadania broni.
Ich dom jest nieuzbrojony.
Z szacunku dla ich poglądów, obiecuję nie używać swojej broni by ich chronić.
Zgłoś
Witaj użytkowniku Sadol.pl,

Lubisz oglądać nasze filmy z dobrą prędkością i bez męczących reklam? Wspomóż nas aby tak zostało!

Dalsze istnienie serwisu jest możliwe jedynie dzięki niewielkim, dobrowolnym wpłatom od użytkowników. Prosimy Cię zatem o rozważenie wsparcia nas poprzez serwis Zrzutka.pl abyś miał gdzie oglądać swoje ulubione filmy ;) Zarejestrowani użytkownicy strony mogą również wsprzeć nas kupując usługę Premium (więcej informacji).

Wesprzyj serwis poprzez Zrzutkę
 już wpłaciłem / nie jestem zainteresowany
konto usunięte 2012-09-14, 16:17
Ten komentarz został automatycznie oznaczony jako potencjalnie niewłaściwy dla osób niepełnoletnich. Zaloguj się aby go wyświetlić.
Zgłoś
konto usunięte 2012-09-14, 16:24
@MrPink powinieneś wiedzieć wtedy, że nawet grożenie komuś repliką jest zabronione według prawa, wiem że to była obrona mienia ale wiesz jak działa Polskie prawo. Popieram jednak Ciebie i szanuję za odwagę (o ile nie wymyśliłeś tej historii bo i tak może być ) bo pewnie sam bym tak postąpił nie zważając na konsekwencje.
Zgłoś
MrPink 2012-09-14, 16:25 3
@up
Po pierwsze, mniej ludzi zacznie wpadać na pomysł rozbojów. Osobiście bałbym się napaść kogoś na ulicy, gdyż ta osoba może być uzbrojona. A poza tym, jeżeli myślisz, że obrona ma polegać na zastrzeleniu bandyty, to chyba jakoś źle zostałeś wychowany.
Zgłoś
konto usunięte 2012-09-14, 16:29 1
Sąsiedzi na pewno bardzo się ucieszyli.
Zgłoś
konto usunięte 2012-09-14, 16:50
Jaka broń w Polsce, dzieciaki, nam bliżej ruskim niż juropejskiej mentalności...
Zgłoś
siwybis 2012-09-14, 17:03 5
Pozwólcie że zacytuję Sienkiewicza (nie Kubę z elektrycznych gitar): Jeśli ktoś nastaje na życie Twoje lub twoich bliskich, to pal mu w łeb i niech Ci ręka nie drgnie. Z tego co pamiętam to z "W pustyni i w puszczy".
Zgłoś
MrPink 2012-09-14, 17:03 2
Tzn moje "@up" było do Długowiecznego.

Wiem co jest zabronione, a co nie, trochę wiedzy posiadam. Miałem to szczęście, że najpierw przyjechała ochrona od alarmu, dopiero potem Policja. Jeszcze większe szczęście to fakt, że mój ojciec był policjantem (od razu po niego zadzwoniłem i go obudziłem, spał, była 2 w nocy) i przyszedł mi pomóc i pogadał z patrolem interwencyjnym

Świat nie jest bezpieczny, nie można tak po prostu beztrosko sobie liczyć tylko na zapewnienie bezpieczeństwa ze strony Policji czy ufać, że inni będą tak samo uczciwi jak my sami. Najlepiej i najbezpieczniej to jest liczyć na samego siebie. Liczę na normalne prawo z dostępem do broni, chociażby takie jak w Czechach.
Zgłoś
konto usunięte 2012-09-14, 17:36
Ten komentarz został automatycznie oznaczony jako potencjalnie niewłaściwy dla osób niepełnoletnich. Zaloguj się aby go wyświetlić.
Zgłoś
MrPink 2012-09-14, 18:04 1
Zgłoś
Pater patriae 2012-09-14, 18:05 1
Zgłoś
kroplowa 2012-09-14, 18:20 2
@BongMan

'Czasy obecne

Dziś, 23 lata po zmianie ustroju możemy stwierdzić, że komunistom udało się to, o czym nawet nie marzyli zaborcy. Nie tylko udało im się nas rozbroić, ale i zaszczepić Polakom przekonanie, że to dla ich dobra. 50 lat propagandy przekonało Polaków, że jesteśmy warcholskim narodem, któremu po prostu nie wolno dawać broni, byśmy się nie pozabijali.'

wiadomosci24.pl/artykul/polska_z_reguly_zbrojna_czyli_o_tradycji_posia...

PS: Jeśli nawet by jeden z drugim dresem szalał za bardzo z bronią to w końcu i tak by się powybijało buractwo, przyjemne z pożytecznym, filmy na hardzie by były Niewinnych trochę szkoda, no ale w imię ewolucji trzeba paru poświęcić.
Zgłoś
xinoqe 2012-09-14, 18:23
Przecież w tym kraju można mieć broń. Trzeba się tylko postarać o pozwolenie. Gimbusy ruszcie szare komórki i pomyślcie. Przy powszechnym dostępie do broni palnej złodzieje z taką właśnie by się włamywali. Podobnie napady rabunkowe odbywały by się właśnie z takową. Nie wspominając o naspeedowanych dresach. Dziękuję nie chcę. Nie chcę też aby zwykły szary obywatel biegał z 38ką pod pachą albo w torebce. Wódeczki popije, coś mu się uwidzi, zagra kozaka i odstrzeli w parku. Zamiast edukować społeczeństwo w kierunku powszechnego posiadania broni lepiej je edukować w kierunku szacunku dla drugiej osoby i poszanowania mienia.
Zgłoś
Dymekx 2012-09-14, 18:26
MrPink napisał/a:

@up
Po pierwsze, mniej ludzi zacznie wpadać na pomysł rozbojów. Osobiście bałbym się napaść kogoś na ulicy, gdyż ta osoba może być uzbrojona. A poza tym, jeżeli myślisz, że obrona ma polegać na zastrzeleniu bandyty, to chyba jakoś źle zostałeś wychowany.

"Osobiście bałbym się napaść kogoś na ulicy, gdyż ta osoba może być uzbrojona" - napastnik ma tą przewagę, że korzysta z elementu zaskoczenia. Bandzior nie biegnie w stronę ofiary z wyciągniętą bronią. Bandzior podchodzi dostatecznie blisko i wyciąga gnata odważyli byś się wyciągnąć swojego?

"A poza tym, jeżeli myślisz, że obrona ma polegać na zastrzeleniu bandyty, to chyba jakoś źle zostałeś wychowany" - z założenia zarówno napastnik jak i ofiara posiadają broń. Załóżmy, że napastnik źle się zabrał za robotę i dał sygnał ostrzegawczy ofierze, że jest w niebezpieczeństwie. Ofiara wyciąga broń i liczy na to, że napastnik się podda (zakładając, że ofiara jest opanowana). Napastnik sięga po broń, ofiara oddaje strzał ostrzegawczy (rykoszet mógł by zabić przechodnia). Napastnik dostaje w kolano, ale to nie znaczy, że jest już unieszkodliwiony może nadal strzelać. Albo ofiara strzela i pudłuje i wtedy rozpoczyna się strzelanina.

Mamy gaz pieprzowy, paralizator itp. na kij zamieniać nóż na broń palną. Już kiedy wynaleziono muszkiet rozpaczano, że teraz wystarczy wycelować i strzelić by zabić (Pan Tadeusz). A bronią białą trzeba było umiejętnie się obchodzić byle machanie gówno dawało.
Zgłoś
MrPink 2012-09-14, 18:41
@xinoqe
kwestię dostępu do broni wyjaśniłem wyżej. Najpierw czytamy, potem piszemy.
A poza tym co mnie obchodzi, co Ty chcesz? Dlaczego masz zabronić czegoś innym? Ludzie nie są niewolnikami.

@Dymekx
Do tej Twojej pierwszej sytuacji też gaz pieprzowy czy paralizator nie zadziała. Bo przecież z zaskoczenia zostanie wzięty.
Druga sytuacja - ofiara wyciąga broń (w większości przypadków to w USA wystarcza). Napastnik nie zdąży wyjąć wtedy broni, kiedy celuje do niego inna osoba, zostanie postrzelona w samoobronie.
Szczerze mówiąc wątpię by ktoś był na tyle głupi, by sięgał po broń, kiedy jest na czyjejś muszce.

Poza tym broń wcale tania nie jest, nie będzie przecież na nią stać patologii i przeciętnych chuliganów, więc skąd te obawy, że każdy stereotypowy łysy gnojek lub cygan będzie łazić po mieście z klamką z pazuchą?
Zgłoś
konto usunięte 2012-09-14, 19:01 2
Zgłoś
Przejdź to ostatniego posta w temacie  

Oznaczenia wiekowe materiałów są zgodne z wytycznymi Krajowej Rady Radiofonii i Telewizji

Oświadczam iż jestem osobą pełnoletnią i wyrażam zgodę na ukrycie oznaczeń wiekowych materiałów zamieszczonych na stronie
Funkcja pobierania filmów jest dostępna w opcji Premium
Usługa Premium wspiera nasz serwis oraz daje dodatkowe benefity m.in.:
- całkowite wyłączenie reklam
- możliwość pobierania filmów z poziomu odtwarzacza
- możliwość pokolorowania nazwy użytkownika
... i wiele innnych!
Zostań użytkownikiem Premium już od 5,00 PLN miesięcznie* * przy zakupie konta Premium na 3 miesiące. 6,00 PLN przy zakupie na jeden miesiąc.
* wymaga posiadania zarejestrowanego konta w serwisie
 Nie dziękuję, może innym razem