Czterolatek ma rozumieć, czym jest akceptowalny seks, a dwunastolatek - potrafić "komunikować się w celu uprawiania przyjemnego seksu". Tak wynika z konferencji współorganizowanej przez MEN - informuje "Rzeczpospolita".
Na konferencji współorganizowanej przez resorty zdrowia, edukacji i WHO przedstawiono propozycje zmian w edukacji seksualnej - pisze "Rzeczpospolita". Największą zmianą miałoby być rozpoczęcie edukacji seksualnej przed czwartym rokiem życia, bo "rozwój seksualności rozpoczyna się w momencie urodzenia".
Wiedza musi wyprzedzać doświadczenie
Standardy WHO określają, co w dziedzinie seksu powinny umieć dzieci w kolejnych przedziałach wiekowych. Między 9. a 12. rokiem życia dziecko powinno nauczyć się już "skutecznie stosować prezerwatywy i środki antykoncepcyjne w przyszłości". Powinno też umieć "brać odpowiedzialność za bezpieczne i przyjemne doświadczenia seksualne".
WHO radzi, by dziecko miedzy 12. a 15. rokiem życia potrafiło samo zaopatrywać się w antykoncepcję (pokażcie mi panią w kiosku, która sprzeda dwunastolatkowi prezerwatywy - przyp. Prometeus_Coprophagus). Zdaniem WHO młodzieży w wieku powyżej 15. roku życia można dodatkowo wpoić "krytyczne podejście do norm kulturowych/religijnych w odniesieniu do ciąży, rodzicielstwa itp."
Nie odnosząc się do konkretnych propozycji, za wczesną edukacją seksualną opowiedziała się wicemarszałek Sejmu Wanda Nowicka. - Założeniem edukacji seksualnej jest to, że wiedza musi wyprzedzać doświadczenia. Zanim wtargnie się na jezdnię, trzeba wiedzieć, czym jest czerwone światło - podsumowała.
Lubisz oglądać nasze filmy z dobrą prędkością i bez męczących reklam? Wspomóż nas aby tak zostało!
Dalsze istnienie serwisu jest możliwe jedynie dzięki niewielkim, dobrowolnym wpłatom od użytkowników.
Prosimy Cię zatem o rozważenie wsparcia nas poprzez serwis Zrzutka.pl abyś miał gdzie oglądać swoje ulubione filmy ;) Zarejestrowani użytkownicy strony mogą również wsprzeć nas kupując usługę Premium (więcej informacji).
No niby wszyscy się oburzacie ale mało jest dziewczyn w ciąży w gimnazjach? Z tego co mi wiadomo to kondony nie są od 18 lat dostępne, więc może jak tym którzy w gimnazjum zaczynają się to wmówi to będzie mniej socjali do rozdawania.
Powinni zrobic takie ala prawojazdy na uprawianie sexu i wychowywanie dzieci wszytkim ludziom przebywajacym w kraju. Moze dzieki temu unikniemy losu swiata, ktory jest przedstawiony w 'Idiocracy'.
Tabu? Dziewczyny w ciąży poniżej 16 lat? Przecież od zawsze to było. Problemem nie jest poziom wiedzy seksualnej młodzieży. Problem stanowi coraz późniejszy start w samodzielność. Kiedyś w wieku 12-13 lat osoba była uważana za dorosłą i w pełni samodzielną, która była w stanie utrzymać rodzinę. W tym wieku z pazia było się już giermkiem, który uczestniczył w bitwach z rycerzem. W tym wieku nie było się już uczniem, a czeladnikiem jakiegoś mistrza rzemiosła. Teraz start w dorosłość i samodzielność objawia się w okolicy 25-28 lat! Co potem stanowi patologie, bo ludzie w tym wieku zachowują się nadal jak gówniarze.
Powinien być jakiś wyjątkowo wysoki podatek "bykowy". Za bycie dalej kawalerem/panną powyżej jakiegoś progu wiekowego i dodatkowy podatek dla osób bezdzietnych. Bo z wygody i myślenia, byle mi było dobrze tu i teraz zaniedbujemy przyszłość. Nie myślimy co za 30-50 lat. Kto będzie się nami zajmował, gdy będziemy już podstarzałym społeczeństwem bez potomków i dziedziców.
" Powinien być jakiś wyjątkowo wysoki podatek "bykowy" "
Dobruto:
To uproszczenie. Żyję, jak chcę, nie muszę mieć dzieci. Dlaczego mam za to płacić?
Dobrutro:
Powinien być jakiś wyjątkowo wysoki podatek "bykowy". Za bycie dalej kawalerem/panną powyżej jakiegoś progu wiekowego i dodatkowy podatek dla osób bezdzietnych.
Żyję, jak chcę, dlaczego mam płacić podatek za NIEPOSIADANIE dzieci? I co z tymi, którzy nie mogą mieć potomstwa? Jak to byś uregulował?
Dobrutro:
Powinien być jakiś wyjątkowo wysoki podatek "bykowy". Za bycie dalej kawalerem/panną powyżej jakiegoś progu wiekowego i dodatkowy podatek dla osób bezdzietnych.
Żyję, jak chcę, dlaczego mam płacić podatek za NIEPOSIADANIE dzieci? I co z tymi, którzy nie mogą mieć potomstwa? Jak to byś uregulował?
Dobrutro:
Dobrutro:
Dobrutro:
Ciekawe co na to Kościół. Księża wolą partnerów uświadomionych i obeznanych w technikach seksualnych, czy wręcz przeciwnie - niewiniątka wierzące w śmietanę i wypędzanie diabła z pupy.
Ogólnodostępna część strony (nie wymagająca logowania) jest przeznaczona dla osób, które ukończyły 16 lat.
Niektóre podstrony oraz treści lub ich fragmenty posiadają dodatkowe oznaczenia klasyfikujące je jako przeznaczone wyłącznie dla osób pełnoletnich i wymagające stosownego potwierdzenia.
Rejestracja, zamieszcznie materiałów oraz komentarzy są przeznaczone wyłącznie dla pełnoletnich użytkowników strony.
Funkcja pobierania filmów jest dostępna w opcji Premium
Usługa Premium wspiera nasz serwis oraz daje dodatkowe benefity m.in.:
- całkowite wyłączenie reklam
- możliwość pobierania filmów z poziomu odtwarzacza
- możliwość pokolorowania nazwy użytkownika
... i wiele innnych!
Zostań użytkownikiem Premium już od 5,00 PLN miesięcznie*
* przy zakupie konta Premium na 3 miesiące. 6,00 PLN przy zakupie na jeden miesiąc. * wymaga posiadania zarejestrowanego konta w serwisie