Główna Poczekalnia (6) Soft (4) Dodaj Obrazki Dowcipy Popularne Losowe Szukaj Ranking
Zarejestruj się Zaloguj się
👾 Zmiana domeny serwisu - ostatnia aktualizacja: 2025-07-22, 21:51
📌 Ukraina ⚔️ Rosja Tylko dla osób pełnoletnich - ostatnia aktualizacja: Dzisiaj 10:59
David Latimer
konto usunięte • 2013-01-30, 0:44
W roku 1960 David Latimer założył ogród w butli. W roku 1972 podlał go po raz ostatni i szczelnie zamknął.
Od 40 lat ogród żyje w szczelnie zamkniętym ekosystemie, bez dopływu wody, powietrza ani składników z zewnątrz.
W hermetycznej butli następuje fotosynteza, rotacja składników, owocowanie, rozrost, zamieranie starych i rozkwit nowych roślin.
Nie są wykonywane żadne czynności, a korek nigdy nie jest otwierany.

Źródełko : David Latimer

Trzeba będzie spróbować
Zgłoś
Witaj użytkowniku Sadol.pl,

Lubisz oglądać nasze filmy z dobrą prędkością i bez męczących reklam? Wspomóż nas aby tak zostało!

Dalsze istnienie serwisu jest możliwe jedynie dzięki niewielkim, dobrowolnym wpłatom od użytkowników. Prosimy Cię zatem o rozważenie wsparcia nas poprzez serwis Zrzutka.pl abyś miał gdzie oglądać swoje ulubione filmy ;) Zarejestrowani użytkownicy strony mogą również wsprzeć nas kupując usługę Premium (więcej informacji).

Wesprzyj serwis poprzez Zrzutkę
 już wpłaciłem / nie jestem zainteresowany
big.zbig 2013-01-30, 12:41
Ale zajebiste!
super wstawka
Zgłoś
OstrySadol 2013-01-30, 12:55
Ten komentarz został automatycznie oznaczony jako potencjalnie niewłaściwy dla osób niepełnoletnich. Zaloguj się aby go wyświetlić.
Zgłoś
PustySocho 2013-01-30, 12:57 1
Ten komentarz został automatycznie oznaczony jako potencjalnie niewłaściwy dla osób niepełnoletnich. Zaloguj się aby go wyświetlić.
Zgłoś
konto usunięte 2013-01-30, 12:58
troszkę fejkiem śmierdzi (raczej dawno ścianki by glony porosły), no nic trzeba zrobić i się przekonać
Zgłoś
PustySocho 2013-01-30, 13:04
Zgłoś
kenzol 2013-01-30, 13:30
Zgłoś
konto usunięte 2013-01-30, 13:36
co om tam zasadził i jak to przygotował? też chcę takie
Zgłoś
konto usunięte 2013-01-30, 14:26
ciekawe czy jakby trzymał to tam z 1000 lat(z pokolenia na pokolenie ktoś z rodziny), to czy te rośliny by wyglądały inaczej niż te same w naturze
Zgłoś
konto usunięte 2013-01-30, 15:31
Zgłoś
cerastes 2013-01-30, 16:37 1
David Latimer zawstydził NASA

swoją drogą idę do kwiaciarni, kupuję Trzykrotkę i robię identiko eksperyment..
a w drugim gąsiorku zrobię zacier i dołączę do eksperymentu 10 butelek wina (każda na kolejne 100-lecie)..
Kiedyś ktoś na tym dobrze zarobi
Zgłoś
konto usunięte 2013-01-30, 17:09
Zgadzam się z niektórymi przedmówcami, tymi którzy sądzą że jest to możliwe. Zauważcie że on ten ogród przygotowywał 12 lat zanim zamknął butlę. Myślę że przez ten czas zdążył bez problemu wytworzyć tam idealne warunki (przez wspominane przez Was odpowiednie nawozy, bakterie, itd.), tzn. takie, które pozwolą na utrzymywanie się równowagi w tym "półzamkniętym" układzie przez bardzo długi czas. "Półzamkniętym" bo jest jednak oddziaływanie na niego z zewnątrz - poprzez światło dostarczające do niego niezbędnej energii. Bez niego faktycznie byłoby to perpetum mobile, a jak wiemy (mam nadzieję) w przyrodzie jest to niemożliwe.
Pozdrawiam, bez spięć.
Zgłoś
konto usunięte 2013-01-30, 18:20 1
Zgłoś
pietryna 2013-01-30, 18:37
Pragnę zauważyć dwie kwestie:
1. Już poruszona - zbiornika nic nie opuszcza gdyż jest zamknięty hermetycznie. Obumierające części rośliny dają składniki odżywcze tym rosnącym fragmentom.
2. Tam nie zachodzi czysty obieg energii gdyż byłoby to perpetuum mobile I rodzaju. Do układu ciągle jest dostarczana energia - energia słoneczna niezbędna do fotosyntezy. Jeśli by tą butlę przykryć to wszystko wewnątrz obumrze.
Zgłoś
RadzioC 2013-01-30, 21:13
PustySocho napisał/a:

jak ja używam mózgu to źle?

na taki dlugi tekst jeden błąd ort to i tak sukces
Zgłoś
konto usunięte 2013-01-31, 0:31
@up Niestety jest więcej (pomijając oczywiście interpunkcję, polskie i wielkie litery).
Zgłoś
Przejdź to ostatniego posta w temacie  

Oznaczenia wiekowe materiałów są zgodne z wytycznymi Krajowej Rady Radiofonii i Telewizji

Oświadczam iż jestem osobą pełnoletnią i wyrażam zgodę na ukrycie oznaczeń wiekowych materiałów zamieszczonych na stronie
Funkcja pobierania filmów jest dostępna w opcji Premium
Usługa Premium wspiera nasz serwis oraz daje dodatkowe benefity m.in.:
- całkowite wyłączenie reklam
- możliwość pobierania filmów z poziomu odtwarzacza
- możliwość pokolorowania nazwy użytkownika
... i wiele innnych!
Zostań użytkownikiem Premium już od 5,00 PLN miesięcznie* * przy zakupie konta Premium na 3 miesiące. 6,00 PLN przy zakupie na jeden miesiąc.
* wymaga posiadania zarejestrowanego konta w serwisie
 Nie dziękuję, może innym razem