Główna Poczekalnia (1) Soft Dodaj Obrazki Dowcipy Popularne Losowe Szukaj Ranking
Zarejestruj się Zaloguj się
👾 Zmiana domeny serwisu - ostatnia aktualizacja: 2025-07-22, 21:51
📌 Ukraina ⚔️ Rosja Tylko dla osób pełnoletnich - ostatnia aktualizacja: Wczoraj 23:50
David Latimer
konto usunięte • 2013-01-30, 0:44
W roku 1960 David Latimer założył ogród w butli. W roku 1972 podlał go po raz ostatni i szczelnie zamknął.
Od 40 lat ogród żyje w szczelnie zamkniętym ekosystemie, bez dopływu wody, powietrza ani składników z zewnątrz.
W hermetycznej butli następuje fotosynteza, rotacja składników, owocowanie, rozrost, zamieranie starych i rozkwit nowych roślin.
Nie są wykonywane żadne czynności, a korek nigdy nie jest otwierany.

Źródełko : David Latimer

Trzeba będzie spróbować
Zgłoś
Witaj użytkowniku Sadol.pl,

Lubisz oglądać nasze filmy z dobrą prędkością i bez męczących reklam? Wspomóż nas aby tak zostało!

Dalsze istnienie serwisu jest możliwe jedynie dzięki niewielkim, dobrowolnym wpłatom od użytkowników. Prosimy Cię zatem o rozważenie wsparcia nas poprzez serwis Zrzutka.pl abyś miał gdzie oglądać swoje ulubione filmy ;) Zarejestrowani użytkownicy strony mogą również wsprzeć nas kupując usługę Premium (więcej informacji).

Wesprzyj serwis poprzez Zrzutkę
 już wpłaciłem / nie jestem zainteresowany
konto usunięte 2013-01-30, 0:46
To pokaż efekt końcowy...poczekamy
Zgłoś
RdK 2013-01-30, 0:51 40
Z wiarygodnego źródła wiem, że jeszcze dwa latka i wykluje się tam pierwszy dinozaur.
Zgłoś
krycheuszos 2013-01-30, 1:20 89
Ten komentarz został automatycznie oznaczony jako potencjalnie niewłaściwy dla osób niepełnoletnich. Zaloguj się aby go wyświetlić.
Zgłoś
kaiel 2013-01-30, 1:38 1
berbeluchy z tego nie będzie
Zgłoś
pkh 2013-01-30, 1:41
No zajebiście, z biologii byłem kiepski ale z tego co pamiętam to rośliny potrzebują powietrza żeby zachodziły jakieśtam procesy komórkowe?

nawet jeśli nie toi tak jakoś nie dowierzam... czuję fake'a. chociażby składniki mineralne w glebie musiałyby się skończyć przez te 53 lata..
Zgłoś
konto usunięte 2013-01-30, 1:51 28
Ten komentarz został automatycznie oznaczony jako potencjalnie niewłaściwy dla osób niepełnoletnich. Zaloguj się aby go wyświetlić.
Zgłoś
konto usunięte 2013-01-30, 2:32 26
pkh napisał/a:

No zajebiście, z biologii byłem kiepski ale z tego co pamiętam to rośliny potrzebują powietrza żeby zachodziły jakieśtam procesy komórkowe?

nawet jeśli nie toi tak jakoś nie dowierzam... czuję fake'a. chociażby składniki mineralne w glebie musiałyby się skończyć przez te 53 lata..

faktycznie z biologii jesteś kiepski, a testy gimnazjalne za pasem
Zgłoś
kontownik 2013-01-30, 2:55 2
niemożliwe bo gdyby tyle lat była zamknięta roślina to by glony wyrosły

WIEM BO JESTEM EKSPERTEM
Zgłoś
Eldryzif 2013-01-30, 3:33 5
Zgłoś
komandoklucha 2013-01-30, 3:34 6
Zgłoś
konto usunięte 2013-01-30, 3:56 4
oj widzę bimber nie wypalił
Zgłoś
konto usunięte 2013-01-30, 4:23 1
kontownik napisał/a:

niemożliwe bo gdyby tyle lat była zamknięta roślina to by glony wyrosły

WIEM BO JESTEM EKSPERTEM

nawet przy odpowiednim doborze roślin, gleby i wszystkiego pół wieku temu? skoro taki EKSPERT na capslocku z Ciebie to naświetl proszę co masz na myśli
Zgłoś
feranos 2013-01-30, 4:32 10
@pkh i co myślisz, że na ziemi kiedy się skończą składniki mineralne?
Taki ekosystem zacznie ewoluować do momentu aż osiągnie equilibrium, no w sumie teoretycznie powinien ewoluować w nieskończoność. Chodzi o to, że jest tam załóżmy 30l powietrza, czyli 2 tym 6l tlenu. Rośliny pobierają dwutlenek węgla zmieniając go w tlen (w nocy odwrotnie), składniki mineralne są pobierane, ale przecież nie rozpadają się, one nie giną. Roślina może je zmienić w coś innego, ale po obumarciu, bakterie, które tam są z powrotem przerobią to na składniki mineralne. Spójrz na siebie, jesz - srasz, pijesz - szczasz, robisz wdech - robisz wydech. Uwierz mi, że po przeliczeniu wszystko się zgadza, ile wypijesz tyle wyszczasz/wypocisz, ile zeżresz tyle wysrasz/przybierzesz na masie/odpadnie ci naskórkiem etc., ile powietrza weźmiesz biorąc wdech tyle wypuścisz biorąc wydech (powietrze lekko zmieni się w swojej zawartości, ale masowo WYDYCHASZ WIĘCEJ NIŻ WDYCHASZ). To jest logiczne, to może żyć, wszystko naturalnie krąży, tylko w odcięciu od świata zewnętrznego. Jeśli wszystko jest hermetycznie zamknięte to za pewnie drugie tyle lat powstaną tam nowe gatunki.
Zgłoś
konto usunięte 2013-01-30, 5:00 1
Zgłoś
Przejdź to ostatniego posta w temacie  

Oznaczenia wiekowe materiałów są zgodne z wytycznymi Krajowej Rady Radiofonii i Telewizji

Oświadczam iż jestem osobą pełnoletnią i wyrażam zgodę na ukrycie oznaczeń wiekowych materiałów zamieszczonych na stronie
Funkcja pobierania filmów jest dostępna w opcji Premium
Usługa Premium wspiera nasz serwis oraz daje dodatkowe benefity m.in.:
- całkowite wyłączenie reklam
- możliwość pobierania filmów z poziomu odtwarzacza
- możliwość pokolorowania nazwy użytkownika
... i wiele innnych!
Zostań użytkownikiem Premium już od 5,00 PLN miesięcznie* * przy zakupie konta Premium na 3 miesiące. 6,00 PLN przy zakupie na jeden miesiąc.
* wymaga posiadania zarejestrowanego konta w serwisie
 Nie dziękuję, może innym razem