👾
Zmiana domeny serwisu
- ostatnia aktualizacja:
2025-07-22, 21:51
📌
Ukraina ⚔️ Rosja
- ostatnia aktualizacja:
Dzisiaj 1:07

Witaj użytkowniku Sadol.pl,
Lubisz oglądać nasze filmy z dobrą prędkością i bez męczących reklam? Wspomóż nas aby tak zostało!
Dalsze istnienie serwisu jest możliwe jedynie dzięki niewielkim, dobrowolnym wpłatom od użytkowników. Prosimy Cię zatem o rozważenie wsparcia nas poprzez serwis Zrzutka.pl abyś miał gdzie oglądać swoje ulubione filmy ;) Zarejestrowani użytkownicy strony mogą również wsprzeć nas kupując usługę Premium (więcej informacji).
Wesprzyj serwis poprzez Zrzutkę już wpłaciłem / nie jestem zainteresowany
Lubisz oglądać nasze filmy z dobrą prędkością i bez męczących reklam? Wspomóż nas aby tak zostało!
Dalsze istnienie serwisu jest możliwe jedynie dzięki niewielkim, dobrowolnym wpłatom od użytkowników. Prosimy Cię zatem o rozważenie wsparcia nas poprzez serwis Zrzutka.pl abyś miał gdzie oglądać swoje ulubione filmy ;) Zarejestrowani użytkownicy strony mogą również wsprzeć nas kupując usługę Premium (więcej informacji).
Wesprzyj serwis poprzez Zrzutkę już wpłaciłem / nie jestem zainteresowany
czy odkrył Amerykę czy też nie, jedno jest pewne - lepiej nie będzie. Będzie tylko gorzej

Prawdą jest, że składki zusowskie powinny być nieobowiązkowe. Jak ktoś nie potrafi oszczędzać i nie wie jak zagospodarować sobie pieniądze na emeryturę - proszę bardzo, niech płaci. Natomiast jeśli ktoś jest sprytniejszy i sam zaoszczędzi sobie na emeryturę, to niech to zrobi na swoją rękę. Po co utrzymywać zus z przerośniętą administracją, który tonie w długach, a mimo to stawia kolejne nowe budynki ?

Poważnie? Gościu myśli, że ludzie nie odróżniają stawki brutto od netto?
@ParalitykDance
bo prawda jest taka że póki samemu coś ze sobą nie zrobisz to o pracy możesz pomarzyć. Jak się baluje całe studia za kasę rodziców to tak jest. Pracodawca nie zatrudni ci nawet najlepiej uczącego się człowieka po studiach bo jego oczach ta osoba nie wie nic, bo prawda jest taka że to co ci wbiją do głowy różni się diametralnie od tego co jest w życiu. Liczą się umiejętności, które można nabywać już w trakcie studiów, a nawet prosta praca "na dorobienie paru groszy" uczy człowieka pokory, ogarnięcia.

@ParalitykDance
bo prawda jest taka że póki samemu coś ze sobą nie zrobisz to o pracy możesz pomarzyć. Jak się baluje całe studia za kasę rodziców to tak jest. Pracodawca nie zatrudni ci nawet najlepiej uczącego się człowieka po studiach bo jego oczach ta osoba nie wie nic, bo prawda jest taka że to co ci wbiją do głowy różni się diametralnie od tego co jest w życiu. Liczą się umiejętności, które można nabywać już w trakcie studiów, a nawet prosta praca "na dorobienie paru groszy" uczy człowieka pokory, ogarnięcia.

nygas232 napisał/a:
Pracodawca nie podniósłby pensji, tylko państwo przestałoby zabierać pieniądze od pracownika.
Nie, im większa wolność dla rynku, tym mniejsze dysproporcje w zarobkach. Każdy zasługuje na to, na co zapracuję. No przynajmniej tak powinno być.
ad 1. - czyli kolejne wakacje gratis...dla pracodawcy (taka praktyka)
ad 2. :

czarek00 napisał/a:
No tak bo prawicowe prawiczki przez ostanie 20 lat zrobiły nam w Polsce raj na ziemi.
Prawica nie ma żadnego realnego wpływu na politykę Polski od co najmniej 80 lat (jeśli nie dłużej), nie wiem o czym piszesz. Dziś, ma około 15% poparcia społeczeństwa. Reszta opowiada się za socjalizmem, a nawet komunizmem.
Tradycyjnie, zamieszczam link do tematu edukacyjnego w formie przejrzystego komiksu:
sadol.pl/kapitalizm-adama-smitha-vt198990.htm

@ParalitykDance
1.prawidłowy rozwój firmy w polsce, taki jaki przytoczyłeś to nie jest wszechobecna norma, myślisz że tylko ty pracujesz po 12-14h? mało ludzi pracuje tyle? ból dupy detected
2.jesli każdy by był informatykiem, to przecietne wynagrodzenie wynosiłoby wtedy tyle, ile obecna płaca przeciętnego informatyka?
1.prawidłowy rozwój firmy w polsce, taki jaki przytoczyłeś to nie jest wszechobecna norma, myślisz że tylko ty pracujesz po 12-14h? mało ludzi pracuje tyle? ból dupy detected
2.jesli każdy by był informatykiem, to przecietne wynagrodzenie wynosiłoby wtedy tyle, ile obecna płaca przeciętnego informatyka?
Oświadczam iż jestem osobą pełnoletnią i wyrażam zgodę na ukrycie oznaczeń wiekowych materiałów zamieszczonych na stronie