👾
Zmiana domeny serwisu
- ostatnia aktualizacja:
2025-07-22, 21:51
📌
Wojna na Ukrainie
- ostatnia aktualizacja:
Dzisiaj 13:27

Witaj użytkowniku Sadol.pl,
Lubisz oglądać nasze filmy z dobrą prędkością i bez męczących reklam? Wspomóż nas aby tak zostało!
Dalsze istnienie serwisu jest możliwe jedynie dzięki niewielkim, dobrowolnym wpłatom od użytkowników. Prosimy Cię zatem o rozważenie wsparcia nas poprzez serwis Zrzutka.pl abyś miał gdzie oglądać swoje ulubione filmy ;) Zarejestrowani użytkownicy strony mogą również wsprzeć nas kupując usługę Premium (więcej informacji).
Wesprzyj serwis poprzez Zrzutkę już wpłaciłem / nie jestem zainteresowany
Lubisz oglądać nasze filmy z dobrą prędkością i bez męczących reklam? Wspomóż nas aby tak zostało!
Dalsze istnienie serwisu jest możliwe jedynie dzięki niewielkim, dobrowolnym wpłatom od użytkowników. Prosimy Cię zatem o rozważenie wsparcia nas poprzez serwis Zrzutka.pl abyś miał gdzie oglądać swoje ulubione filmy ;) Zarejestrowani użytkownicy strony mogą również wsprzeć nas kupując usługę Premium (więcej informacji).
Wesprzyj serwis poprzez Zrzutkę już wpłaciłem / nie jestem zainteresowany
ale gość miesza... fakt - nic nowego.
Niech teraz zgadnę....
Pracodawca wozi się nowiutkim samochodem za ponad 300kk prawdopodobnie terenowym, ma willę prawdopodobnie z basenem, 3-4x w roku ma urlop w ciepłych krajach, jego dzieci mają podobnie z tym że nie są właścicielami firmy a mają w niej etat na papierze.
Przeciętny Polak zarabia minimalną i na więcej nie ma co liczyć w PORYWACH ma dodatkowo premię max 30%...
Aha... między 2200 a 1600 nie ma wielkiej różnicy - i tak zdechniesz z głodu "na swoim".
Niech teraz zgadnę....
Pracodawca wozi się nowiutkim samochodem za ponad 300kk prawdopodobnie terenowym, ma willę prawdopodobnie z basenem, 3-4x w roku ma urlop w ciepłych krajach, jego dzieci mają podobnie z tym że nie są właścicielami firmy a mają w niej etat na papierze.
Przeciętny Polak zarabia minimalną i na więcej nie ma co liczyć w PORYWACH ma dodatkowo premię max 30%...
Aha... między 2200 a 1600 nie ma wielkiej różnicy - i tak zdechniesz z głodu "na swoim".

RockyWood napisał/a:
Krata piwa dla Ciebie za te słowa

Koleś odkrył, że nas r🤬ają na "pinondzach". Chyba wszyszcy pracujący sadole to wiedzą. Życzę łagodnego seryjnego

@ pierwsze 2 komentarze - nie każdy pracodawca r🤬a w dupska bez mydła pracowników, więc nie generalizujta. Ja mam małą firmę, zatrudniam 2 ludzi i zarabiają miesięcznie 3-4k, umowa na najniższą krajową + reszta jako premie, delegacje etc. wszystko zgodnie z prawem, ale te premie, delegacje itp. nie podwyższają mi składek ZUSowskich od pracowników oraz podatku dochodowego od ich zarobku. Gdybym całość pensji wypłacał na podstawie umowy o pracę to kosztowałoby to mnie dużo więcej, a pracownik dostałby mniej, niż w tej chwili.
I teraz zatrudniam kolejnego gościa i pytam, czy chce więcej zarabiać i mieć umowę na 1600 brutto + dodatki, czy raczej chce mieć co miesiąc papier, że wszystko co zarobił to zarobił na podstawie stosunku pracy i będą od tego odciągnięte zusy i inne składki, więc zarobi sporo mniej, ale będzie miał wyższą 'emeryturę'.
Wniosek jaki wyciągnąłem z odpowiedzi 3/3 moich pracowników jest taki, że nikt nie wierzy w emerytury, widząc co się dzieje w tym kraju, więc wolą teraz zarobić więcej i zabezpieczyć się jakoś na przyszłość we własnym zakresie niż zostawiać to w gestii państwa.
I słusznie - wystarczy usiąść na chwilę i policzyć.
Wielu starszych ludzi powtarza, że pewny etat i dobry zarobek na papierze to podstawa, bo później na emeryturze będzie ok, a prawda jest taka, że te czasy się już skończyły i trzeba dbać o własny tyłek.
I teraz zatrudniam kolejnego gościa i pytam, czy chce więcej zarabiać i mieć umowę na 1600 brutto + dodatki, czy raczej chce mieć co miesiąc papier, że wszystko co zarobił to zarobił na podstawie stosunku pracy i będą od tego odciągnięte zusy i inne składki, więc zarobi sporo mniej, ale będzie miał wyższą 'emeryturę'.
Wniosek jaki wyciągnąłem z odpowiedzi 3/3 moich pracowników jest taki, że nikt nie wierzy w emerytury, widząc co się dzieje w tym kraju, więc wolą teraz zarobić więcej i zabezpieczyć się jakoś na przyszłość we własnym zakresie niż zostawiać to w gestii państwa.
I słusznie - wystarczy usiąść na chwilę i policzyć.
Wielu starszych ludzi powtarza, że pewny etat i dobry zarobek na papierze to podstawa, bo później na emeryturze będzie ok, a prawda jest taka, że te czasy się już skończyły i trzeba dbać o własny tyłek.

UH AH gdzie ci wspolczesni powstancy i narodwocy. jak tu wspaniale. Łąkim mleko i miód. AH te powstanie i ich bohaterzy. Tyle wygrać...
Większość postów to typowy ból dupy. Jeśli nie pasuje Ci zarabianie 2000 zł brutto - to otwórz własną działalność (nie wiem - naprawiaj kompy, rób zabawki dla kotów, otwórz bar przy przelotówce). Opcji jest wiele, zakręć się za dotacjami z UE, kredytem z banku. To może akurat wypali ci interes i będziesz się woził mietkiem za 300k zł, i będziesz zatrudniał innych za 1600 brutto. Nie zaryzykujesz - nie zarobisz.

Oświadczam iż jestem osobą pełnoletnią i wyrażam zgodę na ukrycie oznaczeń wiekowych materiałów zamieszczonych na stronie