Główna Poczekalnia Dodaj Obrazki Dowcipy Soft Szukaj Ranking
Zarejestruj się Zaloguj się
Forbes o Polsce
Vof • 2013-09-18, 11:06
Jeśli dotąd Wall Street nie wiedziała o polskich OFE, teraz sytuacja się zmieni. Felieton poświęcony Polsce, z uśmiechem Stalina i Lenina, otwiera najnowsze wydanie amerykańskiej wersji magazynu „Forbes”. Autor? Steve Forbes.

Redaktor naczelny, prezes wydawnictwa i były kandydat na prezydenta USA rozpoczyna od słów, że polski pomysł godzien jest raczej Argentyny. Trik związany z umorzeniem obligacji posiadanych przez OFE jest, zdaniem autora, w sowieckim stylu.

- Duchy Stalina i Lenina muszą się uśmiechać – czytamy w felietonie zatytułowanym „Pazerni politycy z Polski – nie są sami”.

W tekście, choć obfitującym w nawiązania do bieżącej sytuacji USA, czytelnicy dość szczegółowo poznają historię i sytuację OFE. Steve Forbes pisze też o latach sukcesu polskiego rynku kapitałowego i ostrzega.

- Pamiętajcie, że przez zniszczenie wiarygodnej puli wewnętrznego finansowania emisji papierów skarbowych Polska będzie znacznie bardziej zdana na przychylność zagranicznych inwestorów, którzy nie zawsze będą tak tolerancyjni wobec lekkomyślnego zachowania rządu – czytamy w “Forbes”.

Przytacza też słowa anonimowego przedstawiciela OFE („to największa nacjonalizacja w Polsce od 1946 r.”) i określa „kradzież” jako złamanie konstytucyjnego prawa własności.

W “głupocie” nie jesteśmy sami, zaznacza zwolennik wolnego rynku, i powołuje się na Węgry. Potem płynnie przechodzi do opisywania niedawnych wydarzeń na Cyprze.

- Sytuacja w Polsce jest kolejnym dowodem na wirus, który zaraża wiele rządów i który sprawi, że następny kryzys finansowy będzie znacznie gorszy niż mógłby być – konkluduje Steve Forbes.

źródło: pb.pl/3328925,9689,steve-forbes-pazerni-polscy-politycy

podpis użytkownika

O sobie leniwy,czasem arogancki chociaż bywam uprzejmy i pomocny.Interesuje się historią i fantasy.
Zgłoś
Gorgor 2013-09-18, 11:23 25
Biedne OFE. Na szczęście tacy ludzie jak Forbes dbają o nasze interesy gdy rząd zawodzi.
Są na sali jakieś baranki, które bronią OFE?

"Jeżeli z twojej składki emerytalnej ZUS przekazał do OFE w ubiegłym roku 100zł to OFE pobrało sobie 3,50zł prowizji, więc zainwestowało tylko 96,50zł, jeżeli w ciągu roku wypracowało Ci 5% zysku od tych 96,50 to przybyło Ci 4,82zł razem masz, więc 96,50 + 4,82=101,32zł, Ale ty zainwestowałeś w Twoją przyszłą emeryturę nie 96,50 tylko 100,00zł a po roku masz na koncie w OFE 101,32 zł. To ile procent masz z Twojej inwestycji emerytalnej w OFE? A w latach 1999 - 2004 OFE pobierało Ci z każdych 100 zł 10% prowizji, czyli do inwestowania zapisywano Ci 90 złotych, jeżeli przez 4 lata wypracowywano stopę zwrotu po około 8% to z tych 90,00 złotych rocznie Ci przybywało, po 7,20zł, więc np. po 4 latach z procentu składanego masz przyrost wartości jednostek z 90 złotych do 122,44zł, więc z 100 złotych wpłaconych do OFE uzyskujesz po 4 latach gdyby równo, co roku było 8% przyrostu wartości jednostki 122,44% masz, więc za 4 lata przyrost o 22,44%
A popatrz gdybyś te 100 złotych wpłacił do banku na lokatę 4 letnią oprocentowaną tylko na 5% wtedy, gdy nie było jeszcze podatku Belki to miałbyś na koncie 121,55zł. Aby więc uzyskać wynik lepszy niż OFE wystarczyłoby Ci 5,5% oprocentowania rocznego lokaty wieloletniej lub obligacji państwowych kupowanych bezpośrednio od państwa a miałbyś 123,88zł na koncie. Dlaczego wiec państwo nie pożycza pieniędzy wprost od obywateli, aby nam je zwracać w postaci wypłaty emerytury a pożycza od zagranicznych firm, którym oddaje za sowite prowizje nasze pieniądze zabrane nam pod prawnym przymusem? ?? Kto ile na takim stanowieniu prawa prywatnie zarobił ????"
Zgłoś
Konto usunięte 2013-09-18, 11:33 16
zabic Tuska i jego rodzine (juz widze jak moderator wstawia warna i usuwa post) <---- lewaki tak maja
Zgłoś
RockyWood 2013-09-18, 11:50
nie wiedzieli o OFE? Ja myślałem że przekręty tego typu jak już sam pomysł OFE (o czym było głośno w KAŻDEJ TV - widocznie tylko i wyłącznie polskiej) będzie znany na całym świecie. Jak rząd podniesie VAT w przyszłym roku "chwilowo" (czyt. na zawsze) do 24% a w 2015 roku do 25% (takie plany są oficjalnie znane od przeszło 5-6 lat) to pewnie na żadnej giełdzie na świecie też o tym nikt nie usłyszy? No k🤬a mać! Polska zaczyna przypominać Koreę. Sp🤬alajmy stąd póki jeszcze granice są otwarte albo trzeba rozp🤬olić wiejską w mak bo lepiej k🤬a na 110% tutaj już nie będzie!!!

podpis użytkownika

Rock.
Zgłoś
Hrodgar 2013-09-18, 11:59 41
Zacznijmy od tego że z mojej pensji nie powinny być potrącane żadne składki zdrowotne czy ubezpieczeniowe, a ja sam powinienem indywidualnie się ubezpieczać i nikogo nie powinno interesować to czy ja mam ubezpieczenie czy nie, to był by tylko i wyłącznie MÓJ osobisty problem.

podpis użytkownika

Świat bez muzyki? To nie dla mnie.

"Świat jaki znamy odchodzi jednak to przeszłość jest kluczem do przyszłości"
Zgłoś
Gorgor 2013-09-18, 12:10 2
Hrodgar napisał/a:

Zacznijmy od tego że z mojej pensji nie powinny być potrącane żadne składki zdrowotne czy ubezpieczeniowe, a ja sam powinienem indywidualnie się ubezpieczać i nikogo nie powinno interesować to czy ja mam ubezpieczenie czy nie, to był by tylko i wyłącznie MÓJ osobisty problem.

Wszystkie składki potrącane z Twojej pensji idą na potrzeby bieżące. Nie masz specjalnego konta ze swoim imieniem i nazwiskiem gdzie pieniądze czekają aż je kiedyś wykorzystasz. Trzeba być niepoprawnym optymistą (czyt. naiwniakiem) żeby liczyć na emeryturę państwową ze swoich składek, które sumiennie "wpłacasz" do ZUSU. Może będzie a może nie będzie.
Zgłoś
Konto usunięte 2013-09-18, 12:15
jezeli ktos broni tak skorumpowanego systemu wprowadzonego przez prawakow to musi byc zaklamana zlodziejska meda.
bo zaraz pewnie jakis gimbus p🤬lnie ze aws i uw ktora tak rzesko wprowadzila 4 reformy ktore doprowadzily do kompletnego rozpierolu obszarow ktore mialy we wladaniu to lewica...
Zgłoś
Lololoney 2013-09-18, 12:17 2
@szuleq
Jeśli Twój post zostanie usunięty, to nie tylko dlatego, że naruszyłeś regulamin, ale już nawet prawo... A prawo z tego co mi wiadomo to nie jest tylko lewacki wymysł... I nie wypowiadam się tu jako obrońca tuska, czy coś w tym stylu, bo to samo dotyczyło by gdybyś nawet nawoływał do zabicia jakiegokolwiek użytkownika sadola...
Zgłoś
rew123321 2013-09-18, 14:43
złe decyzje bo im wielkie pieniążki zabiorą, którymi robili jeszcze większe pieniążki (oczywiście za prowizją)...

j🤬i złodzieje, jeszcze śmie p🤬lić o kryzysie...
Zgłoś
~CanesPL 2013-09-18, 14:45 3
Lololoney, na całym świecie zdrada Ojczyzny karana jest śmiercią.

podpis użytkownika

zrzutka.pl/ffm2du
Zgłoś
rew123321 2013-09-18, 14:46
Hrodgar napisał/a:

poczekamy aż stracisz robotę i urodzi ci się upośledzone dziecko (i żona na raka zachoruje)...taaakie góry forsy odłożysz na stare lata dla siebie i dziecka...
Zgłoś
Rzehooj 2013-09-18, 15:17 8
rew123321 napisał/a:

poczekamy aż stracisz robotę i urodzi ci się upośledzone dziecko (i żona na raka zachoruje)...taaakie góry forsy odłożysz na stare lata dla siebie i dziecka...

Doskonały przykład!
W dzisiejszych warunkach tracisz robotę i już jej nie dostaniesz bo nie ma miejsc pracy - pracodawcy nie opłaca się najmować kolejnej osoby przy tak gigantycznych podatkach.

To, że posiada się upośledzone dziecko to naszego państwa nie interesuje. Dopłata 100 zł na ubrania i jedzenie na miesiąc? Śmieszne.

Weź sobie tylko zachoruj na coś. Raz, że dostaniesz termin za 2-3 lata (znajoma miała wrzodowe zapalenie jelit czyli zagrożenie życia - "proszę przyjść za 1,5 roku, we wrześniu, na skan") to jeszcze i tak będziesz musiał płacić z własnej kieszeni.
Zgłoś
sługaSzatana 2013-09-18, 15:22
ZUS ani NFZ nie powinny istnieć. I tak z pieniędzy zabieranych na ZUS gówno będzie, a w szpitalu, albo trzeba czekać rok do specjalisty, albo wybulić kasę i iść prywatnie, lub dać lekarzowi do łapy. Ale rządzący mają nas za nieudaczników, i nie leży w ich interesie, by ten system zmieniać.

Komuchów proszę o nie wypowiadanie się w tym temacie.
Zgłoś
!Timon 2013-09-18, 15:47 1
@rew123321

No to niech Tobie urodzi się upośledzone dziecko i żona zachoruje na raka w tym wspaniałym opiekuńczym państwie i zobaczymy czy nie będziesz na kolanach prosić o wsparcie "prywaciarzy" bo państwo gówno Ci da. Zresztą niby z czego? Polska to nie jest bogaty kraj a latanie co weekend z wawy do gdańska kosztuje. Tak samo jak tablety czy biura poselskie.

Biorąc pod uwagę ile setek milionów [a może i już miliard czy więcej] Polacy wydają na wspieranie charyty nie powinniśmy się bać prywatyzacji służby zdrowia. Ile mogliby dać gdyby naprawdę mieli z czego.

podpis użytkownika

Białe jest białe, czarne jest czarne a czerwone jest wredne.

Czytanie ze zrozumieniem NIE BOLI. Jak nie kumasz to poproś starszego brata o wytłumaczenie.
Zgłoś
Shidu 2013-09-18, 15:58 4
O ile reforma ustawy emerytalnej która wprowadziła OFE była wadliwa i w pośredni sposób faktycznie generowała zadłużenie kraju , tak sposób w jaki aktywa OFE zostaną zajęte to zwykły bandytyzm. Pieniądze które wypracowaliśmy przez kilkanaście lat i za które OFE wykupiło m.in. obligacje skarbu państwa zostaną w imię prawa zajęte i przekazane do ZUS oczywiście tylko po to żeby zniwelować narastający dług publiczny które wolnymi krokami zbliża się do konstytucyjnego III progu 60% czego rudy boi się jak ognia ! przecież po co wypracowywać zyski jak można pożyczyć. A dlaczego mówię , że zajęcie aktywów OFE to bandytyzm otóż pieniądze z OFE były dziedziczone i teoretycznie należały do nas teraz Tusk w imię prawa i dla naszego dobra postanawia te pieniądze nam zabrać !. 44% czyli ok. 120 mld jest w obligacjach , państwo w pierwszej kolejności zajmie obligacje i najzwyczajniej w świecie je umorzy a nam pod pretekstem gwarancji wypłacalności ZUS-u obieca , że dostaniemy odpowiednio zwaloryzowane emerytury ! Ale trzeba pamiętać , że emerytura z ZUS-u to umowa pokoleniowa, młodzi zap🤬lają na starszych a jak wiemy od 1990 mamy ogromny niż demograficzny + masową emigracje po przystąpieniu do unii i kto będzie tyrał na to wszystko ? Nie muszę chyba też wspominać , że jeśli dojdzie do tego , że utracimy płynność finansową i dojdzie do bankructwa to i emeryturki z ZUS-u nie zobaczymy ...
Zgłoś
Przejdź to ostatniego posta w temacie