👾
Zmiana domeny serwisu
- ostatnia aktualizacja:
2025-07-22, 21:51
📌
Ukraina ⚔️ Rosja
- ostatnia aktualizacja:
Dzisiaj 12:34

Witaj użytkowniku Sadol.pl,
Lubisz oglądać nasze filmy z dobrą prędkością i bez męczących reklam? Wspomóż nas aby tak zostało!
Dalsze istnienie serwisu jest możliwe jedynie dzięki niewielkim, dobrowolnym wpłatom od użytkowników. Prosimy Cię zatem o rozważenie wsparcia nas poprzez serwis Zrzutka.pl abyś miał gdzie oglądać swoje ulubione filmy ;) Zarejestrowani użytkownicy strony mogą również wsprzeć nas kupując usługę Premium (więcej informacji).
Wesprzyj serwis poprzez Zrzutkę już wpłaciłem / nie jestem zainteresowany
Lubisz oglądać nasze filmy z dobrą prędkością i bez męczących reklam? Wspomóż nas aby tak zostało!
Dalsze istnienie serwisu jest możliwe jedynie dzięki niewielkim, dobrowolnym wpłatom od użytkowników. Prosimy Cię zatem o rozważenie wsparcia nas poprzez serwis Zrzutka.pl abyś miał gdzie oglądać swoje ulubione filmy ;) Zarejestrowani użytkownicy strony mogą również wsprzeć nas kupując usługę Premium (więcej informacji).
Wesprzyj serwis poprzez Zrzutkę już wpłaciłem / nie jestem zainteresowany

P(r)OLAND napisał/a:
@up
Klasyka jak dla mnie.
Czolowe miejsce wraz z "skazani na shawshank, 9 kompania...."
Jak filmy współczesne mogą być "klasyką"?
wiesz dla niektórych filmy klasyka to takie które oglądali w dzieciństwie i teraz mogą sobie o nich opowiadać ....
...szkoda że dla niektórych dzieciństwo sie jeszcze nie skończyło -.-
...szkoda że dla niektórych dzieciństwo sie jeszcze nie skończyło -.-
Suty_dziobaka napisał/a:
Jak filmy współczesne mogą być "klasyką"?
Klasyk to pojęcie, które warto zrozumieć. To nie tylko dzieła już, które zostały tworzone w odległych czasach. To dzieła, które uważane są za jedne z najwybitniejszych/najważniejszych w danym gatunku.

P(r)OLAND napisał/a:
Dziekuje kolegą u gory
![]()
często wysługujesz się kolegą w takich sytuacjach?
Dodam, że scenka z panną i samochodem jest z pierwszej części Zabójczej Broni.

Film pomija najfajniejsze lata życia Foresta, a dodali jakieś gówno gdzie biega. W tym wypadku książka >>> film.

klema,
A czy któryś z filmów wymienionych przez P(r)OLAND-a jest jednym z najlepszych w swoim gatunku?
W dramatach mistrzostwo osiągneli Tarkowski, Kieślowski, Bergman i Antonioni. Z obecnych twórców dają radę Haneke, Paul Thomas Anderson czy chociażby papcio Eastwood. Czy wobec ich dorobku można dwie produkcje familijne uznać za klasyki gatunku? Nie za bardzo... Idziemy dalej.
Kino wojenne.
"9 Kompania" to naprawdę przyzwoity film, ale też trudno podpiąć go pod klasykę. "Most na rzece Kwai", "Pluton ", "Full Metal Jacket", "Okręt", "Tylko dla orłów", "Czas Apokalipsy"... to jest klasyka kina wojennego.
A czy któryś z filmów wymienionych przez P(r)OLAND-a jest jednym z najlepszych w swoim gatunku?
W dramatach mistrzostwo osiągneli Tarkowski, Kieślowski, Bergman i Antonioni. Z obecnych twórców dają radę Haneke, Paul Thomas Anderson czy chociażby papcio Eastwood. Czy wobec ich dorobku można dwie produkcje familijne uznać za klasyki gatunku? Nie za bardzo... Idziemy dalej.
Kino wojenne.
"9 Kompania" to naprawdę przyzwoity film, ale też trudno podpiąć go pod klasykę. "Most na rzece Kwai", "Pluton ", "Full Metal Jacket", "Okręt", "Tylko dla orłów", "Czas Apokalipsy"... to jest klasyka kina wojennego.
Aż mnie naszła ochota obejrzeć Forresta
A co do klasyków, to można duuużo wymieniać, nie tylko dramatów i wojennych

@Suty_dziobaka - nie, on podał te najbardziej przereklamowane, mógłby jeszcze dorzucić zieloną milę i ew. pulp fiction.
Oświadczam iż jestem osobą pełnoletnią i wyrażam zgodę na ukrycie oznaczeń wiekowych materiałów zamieszczonych na stronie