Do gazoportu który ma nam dać niezależność od dostaw z Rosji zawinal statek z zapasem dla całej Polski na trzy dni. Rozładunek potrwa dobę a następne statki będą mogły być obsługiwane co 10 dni. Czy tylko mi się coś nie zgadza?
Witaj użytkowniku Sadol.pl,
Lubisz oglądać nasze filmy z dobrą prędkością i bez męczących reklam? Wspomóż nas aby tak zostało!
Dalsze istnienie serwisu jest możliwe jedynie dzięki niewielkim, dobrowolnym wpłatom od użytkowników.
Prosimy Cię zatem o rozważenie wsparcia nas poprzez serwis Zrzutka.pl abyś miał gdzie oglądać swoje ulubione filmy ;) Zarejestrowani użytkownicy strony mogą również wsprzeć nas kupując usługę Premium (
więcej informacji).
Wesprzyj serwis poprzez Zrzutkę
już wpłaciłem / nie jestem zainteresowany
a co Ci się nie zgadza ?? jeden statek ma zapas na trzy dni ale gazoport ma pojemność wielu statków także jak go zapełnią to starczy na więcej... czytanie ze zrozumieniem było w podstawówce
Za to ci zakontraktowali budowę tego gazoportu, zapewnili sobie bezpieczeństwo finansowe na wiele lat
konto usunięte
2016-06-17, 18:04
Się nie zdziwię, że to unia ustaliła 1 statek na 10 dni żeby Polska nie mogła się za bardzo uniezależnić.
No cóż, powiedzieli że zapas dla całej polski, ale czy powiedzieli że dla wszystkich ludzi? Na terytorium całej polski ci najważniejsi będą mieli co im potrzebne. A kto by się przejmował zwykłym obywatelem? Rząd się w każdym bądź razie wyżywi.
Sprawa jest prosta. Jest to port LNG czyli przyjmuje gaz skroplony czyli płynny pod bardzo wysokim ciśnieniem. Regazyfikacja takiej ilości i przesłanie jej do sieci przesyłowej trwa ok 7 dni. 3 dni są techniczne.
Budowa dodatkowych 3 kompletów regazyfikacyjnych dała by nam 12 dni.
konto usunięte
2016-06-18, 9:28
konto usunięte
2016-06-18, 10:56
Krak
2016-06-18, 12:17
I to się właśnie nazywa manipulowanie zdaniem wyrwanym z kontekstu.
1. Te 3 dni to dni zimowe przy dużym zużyciu.
2. Ten gazoport ma taką wydajność - sprawdź teraz czy jest to jedyne źródło zaopatrzenia Polski w gaz.
Mam nadzieję, że kolejne punkty spróbujesz odnaleźć sam, wystarczy pomysleć.