Dziś przypada 120 rocznica urodzin gen. Stanisława Sosabowskiego, jednego z najbardziej znanych generałów Wojska Polskiego podczas II wojny światowej. To on stworzył, a następnie dowodził pierwszą polską jednostką powietrzno-desantową - 1. Samodzielną Brygadą Spadochronową, słynną z walk pod Arnhem w ramach operacji Market-Garden. Po wojnie, odarty z honoru i zaszczuty przez brytyjczyków, pracował w Anglii jako zwykły robotnik.
📌
Ukraina ⚔️ Rosja
- ostatnia aktualizacja:
Dzisiaj 10:25
Niestety bo Angole szukali sobie kozła ofiarnego i padło na Sosabowskiego, którego oddział z odsieczą do Arnhem lądowała Niemcom na głowach z winy anglików...
Jak ktoś osłania komuś odwrót... to nie czyni z niego bohatera.
Bo by na wojnie sami bohaterzy zostali.
Bo by na wojnie sami bohaterzy zostali.
Moja podstawówka miała (i ma chyba jeszcze) go za patrona, jak miałem przyjemność uczęszczać tam to przychodzili kombatanci od czasu do czasu co osobiście go znali i opowiadali autentyki z życia wzięte jak służyli pod nim ( oczywiście w wersji dla podstawówki :/ ) których na pewno nie dał bym dzisiaj zagłuszyć pytaniem kumpli z dzieciństwa "A zaszczelił pan niemca?"
Oświadczam iż jestem osobą pełnoletnią i wyrażam zgodę na ukrycie oznaczeń wiekowych materiałów zamieszczonych na stronie