Główna Poczekalnia Dodaj Obrazki Dowcipy Soft Szukaj Ranking
Zarejestruj się Zaloguj się
gen. Stanisław Sosabowski
Konto usunięte • 2012-05-05, 18:02
Dziś przypada 120 rocznica urodzin gen. Stanisława Sosabowskiego, jednego z najbardziej znanych generałów Wojska Polskiego podczas II wojny światowej. To on stworzył, a następnie dowodził pierwszą polską jednostką powietrzno-desantową - 1. Samodzielną Brygadą Spadochronową, słynną z walk pod Arnhem w ramach operacji Market-Garden. Po wojnie, odarty z honoru i zaszczuty przez brytyjczyków, pracował w Anglii jako zwykły robotnik.

Zgłoś
pakicito 2012-05-05, 18:46 1
Cytat:

pracował w Anglii jako zwykły robotnik.

co w tym dziwnego?
Zgłoś
c24rny 2012-05-05, 19:55 14
Coekawe czy Polacy będą jeszcze w stanie zrobić coś wielkiego czy do końca życia będziemy ogladać archiwalny materiały o ludziach z których można być dumnym..

koko koko euro.. NAN nan nan ana.
Zgłoś
Konto usunięte 2012-05-05, 20:55
@Jesteś głupi.

Chwała bohaterom !

Muzyka z intro : PP Music - Disturbed
Zgłoś
Boingu 2012-05-05, 21:12 16
pakicito napisał/a:

co w tym dziwnego?

Wiemy, że nap🤬lasz w Anglii na zmywaku, ale to nic dziwnego, bo przecież wcześniej nic specjalnego nie osiągnąłeś!

NIE ZAPOMINAJMY O BOHATERACH!

podpis użytkownika

"Dopóki nie skorzystałem z Internetu nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów".- Stanisław Lem
Zgłoś
MrPink 2012-05-05, 21:34 1
Chwała bohaterom!
Obyśmy nigdy nie żyli w takich czasach, jak oni
Zgłoś
Fifuś 2012-05-05, 21:39 3
Czasem żałuję, że nie żyłem w tamtych latach. Patrząc na dzisiejszy świat i ten kraj to aż mi się rzygać chce. Kiedyś byli ludzie dla których honor był rzeczą najważniejszą. A teraz? Świat hipokrytów.
Zgłoś
Ratilt 2012-05-05, 22:40
@up
To jedź do Japonii! Tam dalej tak mają

podpis użytkownika

Tak naprawdę to boję się nie tej strasznej osoby, która od dwudziestu lat stoi za moim krzesłem, lecz jej głosu. Nie jej słów przecież, a tonu, nieludzkiego, potwornie nieartykułowanego.
Zgłoś
Konto usunięte 2012-05-05, 23:02
call of duty może się schować
Zgłoś
anonymousm 2012-05-05, 23:07
W amerykańskim filmie o Market Garden "O jeden most za daleko" ("A Bridge Too Far") z 1977 roku Sosabowskiego grał Gene Hackman.
Zgłoś
pakicito 2012-05-05, 23:17
Cytat:

Wiemy, że nap🤬lasz w Anglii na zmywaku, ale to nic dziwnego, bo przecież wcześniej nic specjalnego nie osiągnąłeś!

NIE ZAPOMINAJMY O BOHATERACH!

siedze w Polszy, synku, i wożę paliwko i fajeczki, jestem jak rząd, na który zapewne głosowałeś, a i kuroniówkę pobieram, co by nie było
Zgłoś
Konto usunięte 2012-05-05, 23:42
Wielu żołnierzy Generała Sosabowskiego pracowało z nim w jednej fabryce, gdy przychodził na swoją zmianę ludzie Ci salutowali, Angole dziwili się dlaczego oni salutują zwykłemu robotnikowi...
Zgłoś
stud3nt 2012-05-05, 23:54 8
pakicito napisał/a:

co w tym dziwnego?

Wybór był ograniczony. Poj🤬ym herbaciarzom po wojnie nagle obcokrajowcy przestali się podobać i robili wszystko, by ich wyp🤬olić, nie bacząc na zasługi dla swojego kraju. Tylko w lotnictwie było inaczej, oni wiedzieli, co mają i dobrych pilotów nie dali ruszyć. Tak czy siak, jeśli ktoś był nie-Angolem, nie był lotnikiem i chciał tam zostać, miał przej🤬e.

Z drugiej strony powrót do Polski średnio się opłacał, ponieważ panowało tam Czerwone Ścierwo i prawie wszyscy wracający z Anglii oficerowie szli na wczasy do pierdla, skąd wielu nie wracało.

Ameryka, Francja - OK, ale oni też nielicho wdupili na operacji Market Garden, więc nasuwa się pytanie, czy nie byłoby tam tak samo, jak w Anglii.

No, to gdzie miał się podziać? Nie każdy jest Janem Zumbachem, który poleciał do Afryki i nielichy rozpiździel pomógł tam zrobić, a i sam przy okazji zarobił.

Pamiętajmy o Sosabowskim. Pamiętajmy też o innych polskich Bohaterach, którzy oddali życie za nasz kraj i za to, żebyśmy teraz tu mogli w miarę swobodnie pisać.
Zgłoś
Dzikiwaz 2012-05-05, 23:56
Zaszczuty dlatego, że uważał akcje Market-Garden za nie opłacalną i mało prawdopodobną do wykonania w takiej postaci jaka była zaplanowana i realizowana.
Zgłoś
Konto usunięte 2012-05-05, 23:59
@ up
Monty zrzucił winę na Sosabowskieo, który zaczął w oczach Anglików i Europy zachodniej mieć opinie tchórza. Na szczęście sami Holendrzy włożyli bardzo dużo pracy w to aby samego Generała zrehabilitować i pośmiertnie odznaczyć.
Zgłoś
Przejdź to ostatniego posta w temacie