👾
Zmiana domeny serwisu
- ostatnia aktualizacja:
2025-07-22, 21:51
📌
Ukraina ⚔️ Rosja
- ostatnia aktualizacja:
36 minut temu

Witaj użytkowniku Sadol.pl,
Lubisz oglądać nasze filmy z dobrą prędkością i bez męczących reklam? Wspomóż nas aby tak zostało!
Dalsze istnienie serwisu jest możliwe jedynie dzięki niewielkim, dobrowolnym wpłatom od użytkowników. Prosimy Cię zatem o rozważenie wsparcia nas poprzez serwis Zrzutka.pl abyś miał gdzie oglądać swoje ulubione filmy ;) Zarejestrowani użytkownicy strony mogą również wsprzeć nas kupując usługę Premium (więcej informacji).
Wesprzyj serwis poprzez Zrzutkę już wpłaciłem / nie jestem zainteresowany
Lubisz oglądać nasze filmy z dobrą prędkością i bez męczących reklam? Wspomóż nas aby tak zostało!
Dalsze istnienie serwisu jest możliwe jedynie dzięki niewielkim, dobrowolnym wpłatom od użytkowników. Prosimy Cię zatem o rozważenie wsparcia nas poprzez serwis Zrzutka.pl abyś miał gdzie oglądać swoje ulubione filmy ;) Zarejestrowani użytkownicy strony mogą również wsprzeć nas kupując usługę Premium (więcej informacji).
Wesprzyj serwis poprzez Zrzutkę już wpłaciłem / nie jestem zainteresowany
A osoba, która urodziła się bez kończyn, jest głucha, niema, ślepa? To jest dopiero nie do wyobrażenia...

@up mocno okrojonej (skalpelem) wersji łaciny (język tzw. martwy) pozdrawiam.

Myśli obrazami i pojęciami. Pojęcia mogą istnieć bez ubrania ich w słowa. Często macie z tym do czynienia w momencie gdy nie jesteście się w stanie wysłowić albo opisać tego o czym myślicie słowami.
Znaki w języku migowym odzwierciedlają obrazy, zapachy, kształty itd. Ale podczas migania często porusza się ustami w takt wypowiadanych słów, więc osoba głucha obcując z Polakiem będzie poruszała ustami w języku polskim i w takim będzie myśleć. Proste

głusi uczą sie języka tak samo jak zdrowi ludzie,jakiego sie nauczy w takim języku myśli

Ten problem pojawił się już na wielu uczelniach na całym świecie i został wyjaśniony przez absolwentkę jednej z nich - BIXA MUDA, oczywiście wyjaśniony w języku jakiego problem dotyczy.
Część wywiadu dotycząca tematu:
(chyba nie muszę wspominać, że trzeba być głuchym, żeby usłyszeć o co chodzi)
Część wywiadu dotycząca tematu:
(chyba nie muszę wspominać, że trzeba być głuchym, żeby usłyszeć o co chodzi)
Myśli wyobraźnią, przecież potrafi czytać, więc kiedy pomyśli o drzewie, wyobraża sobie drzewo. Osoba niewidoma potrafi czytać braillem, więc również umie sobie wyobrazić to co chce. Co innego kadłubek niewidomy i głuchy od urodzenia, tego nie potrafię wyjaśnić

Oświadczam iż jestem osobą pełnoletnią i wyrażam zgodę na ukrycie oznaczeń wiekowych materiałów zamieszczonych na stronie