Główna Poczekalnia (1) Soft Dodaj Obrazki Dowcipy Popularne Losowe Szukaj Ranking
Zarejestruj się Zaloguj się
👾 Zmiana domeny serwisu - ostatnia aktualizacja: 2025-07-22, 21:51
📌 Wojna na Ukrainie Tylko dla osób pełnoletnich - ostatnia aktualizacja: 30 minut temu
Grafika komputerowa - Niespełnione obietnice
konto usunięte • 2013-04-29, 15:49
O tym jak technologiczne dema mają się do oprawy w grach. Postanowiłem wybrać kilka przykładów.

3DMark 2001 SE i Nvidia Dusk Ultra (2001 i 2003)
Naturalnie wyglądająca roślinność.

Ładniej wyglądającą roślinność zaoferował dopiero "Crysis".

nVidia Nalu Demo (2004)

Tech demo z czasów PS2. Ani ówczesna, ani obecna generacja nie oferuje tak zaawansowanej symulacji włosów. Nowa technologia TressFX wykorzystana w ostatnim Tomb Raiderze wypada przy tym demie mizernie...

Canyon Flight demo sequence - 3DMark06 (2006)

Tym razem iście next-genowa animacja walki z morskim smokiem. Demo sprzed siedmiu lat wygląda lepiej od wszystkich do tej pory wydanych gier...
Zgłoś
Witaj użytkowniku Sadol.pl,

Lubisz oglądać nasze filmy z dobrą prędkością i bez męczących reklam? Wspomóż nas aby tak zostało!

Dalsze istnienie serwisu jest możliwe jedynie dzięki niewielkim, dobrowolnym wpłatom od użytkowników. Prosimy Cię zatem o rozważenie wsparcia nas poprzez serwis Zrzutka.pl abyś miał gdzie oglądać swoje ulubione filmy ;) Zarejestrowani użytkownicy strony mogą również wsprzeć nas kupując usługę Premium (więcej informacji).

Wesprzyj serwis poprzez Zrzutkę
 już wpłaciłem / nie jestem zainteresowany
konto usunięte 2013-04-29, 16:32 9
Te dema służą do obliczania mocy komputera, co ludziom po takiej grafice w grach jak np. w dacie premiery danego benchmarka 99% normalnych komputerów dostaje zadyszki niczym 95 letnia babcia wbiegająca na 4 piętro z pieskiem i torbą zakupów z biedronki?

Więc te obietnice to trochę na wyrost bo chyba nikt nic nie obiecywał. Poza tym patrz np. tu:

Masz mega grafikę, to jest Luminous, silnik na którym powstają gry next-genowe Sqare Enix'a, może już niedługo np. na PS4 będzie nam dane to zobaczyć
Zgłoś
~Velture 2013-04-29, 16:50 2
Ten komentarz został automatycznie oznaczony jako potencjalnie niewłaściwy dla osób niepełnoletnich. Zaloguj się aby go wyświetlić.

podpis użytkownika

Chcesz LEGALNIE 90g MM na własny użytek? >> Wbijaj na naszą grupę MM <<
Medyczna Marihuana jest TAŃSZA w aptece niż u dilera ok 15-30zł/g !
Zgłoś
konto usunięte 2013-04-29, 16:57
Ten komentarz został automatycznie oznaczony jako potencjalnie niewłaściwy dla osób niepełnoletnich. Zaloguj się aby go wyświetlić.
Zgłoś
~Velture 2013-04-29, 16:58 6
@up
Are you high or just incredibly stupid?

podpis użytkownika

Chcesz LEGALNIE 90g MM na własny użytek? >> Wbijaj na naszą grupę MM <<
Medyczna Marihuana jest TAŃSZA w aptece niż u dilera ok 15-30zł/g !
Zgłoś
maniek1205 2013-04-29, 17:29
polecam obejrzeć trailer Dragon Age 2
Zgłoś
konto usunięte 2013-04-29, 17:47
maniek1205,
Animacje renderowane kilkaset godzin się nie liczą.
Zgłoś
konto usunięte 2013-04-29, 17:54 1
autorze, ty chyba jesteś ślepy jeśli twierdzisz, że "Ładniej wyglądającą roślinność zaoferował dopiero "Crysis"."
dla mnie ta druga animacja jest jak wyjęta z Tomb Raider: Legend w wersji na PS2 z 2006 roku.
a drzewa z pierwszego filmu wyglądają jak z Just Cause albo Obliviona - obie również z 2006 roku.
włosy to co innego, ta animacja skupia się wyłącznie na nich. w grach masz jeszcze świat ów gry.
tak więc nie wiem o co awantura, żadnych obietnic tu nie było i nie taki cel dema mają.
Zgłoś
konto usunięte 2013-04-29, 18:22
Zgłoś
konto usunięte 2013-04-29, 19:53
To i ja dorzucę do pieca i gwoli wyjaśnień.
Tech dema i benchmarki pokazujące możliwości technologiczne są liczone real time ale o predefiniowane tablice które definiują zachowanie się obiektów na scenie. Innymi słowy - zawsze jest odtwarzana ta sama sekwencje i wszystkie obiekty na scenie zachowują się tak samo za każdym razem. W grach to raczej niemożliwe gdyż mamy do czynienia z interakcją gracza z postacią i światem (komp. nie wie gdzie się obejrzymy i co zrobimy) stąd trudniej zaprząc do pracy mega złożone obiekty (tu np. z pomocą przychodzi tesselacja).
Łatwiej w tech demach zamieścić fajne efekty gdyż z góry można określić ilość/jakość sceny 3D.
Inna sprawa to fakt że nowe silniki do gier są o wiele bardziej złożone niż to co zaprezentowano w temacie. Do poprawności fizycznej jeszcze brakuje ale mamy już namiastkę quasi renderera
Zgłoś
konto usunięte 2013-04-29, 19:57 1
EudezetReprezent,
Cytat:

najwiecej pie**ola ci co nie graja,ale co ja tam wiem spadam na diablusa 3 bo fajnie sie gra w trybie hard core

Zgłoś
konto usunięte 2013-04-29, 22:53 9
Zgłoś
bloodwar 2013-04-30, 8:56 1
Zgłoś
BiałaSiła 2013-04-30, 17:05 3
battlefield 4, jeżeli ktoś jeszcze nie widział. Gra jeszcze nie wyszła a już ma pierwszy dodatek
Zgłoś
SeleremJesteem 2013-04-30, 17:17 66
Sram na grafikę.

Zgłoś
Przejdź to ostatniego posta w temacie  

Oznaczenia wiekowe materiałów są zgodne z wytycznymi Krajowej Rady Radiofonii i Telewizji

Oświadczam iż jestem osobą pełnoletnią i wyrażam zgodę na ukrycie oznaczeń wiekowych materiałów zamieszczonych na stronie
Funkcja pobierania filmów jest dostępna w opcji Premium
Usługa Premium wspiera nasz serwis oraz daje dodatkowe benefity m.in.:
- całkowite wyłączenie reklam
- możliwość pobierania filmów z poziomu odtwarzacza
- możliwość pokolorowania nazwy użytkownika
... i wiele innnych!
Zostań użytkownikiem Premium już od 5,00 PLN miesięcznie* * przy zakupie konta Premium na 3 miesiące. 6,00 PLN przy zakupie na jeden miesiąc.
* wymaga posiadania zarejestrowanego konta w serwisie
 Nie dziękuję, może innym razem