Nie mogę wrzucić filmiku do uploadera, więc wrzucam link:
[ Komentarz dodany przez: Angel: 2013-05-25, 13:54 ]
To ja wrzucę.
To ja wrzucę.
@Rafao pisząc, że inwestycja w złoto jest narażona na inflację jesteś w dużym błędzie. Faktem jest, że ceny złota się wahają, ale złota nikt nie dodrukuje tak jak banknotów, dlatego nominalnie jego wartość w długim okresie będzie rosła. Według mnie idea ubezpieczeń społecznych jest dobra, ale na idei się kończy. Niedoskonałości ZUS-u wynikają z wielu przyczyn:
1. Koszty obsługi całego systemu, nagród, premii i limuzyn dla dyrektorów są co najmniej zastanawiające
2. Zmienia się struktura demograficzna. Kiedyś na jednego emeryta pracowało 5 osób, teraz 2,5
3. Dochodzi szereg przywilejów emerytalnych dla mundurowych, sędziów czy nawet górników.
W związku z tym nasze emerytury będą śmiesznie niskie albo cały system się wysypie i być może nic nie dostaniemy. Błędem było wprowadzenie repartycyjnego systemu ubezpieczeń społecznych zamiast kapitałowego. Byłoby to zdecydowanie bardziej sprawiedliwe rozwiązanie. Pozostaje jeszcze tylko kwestia kto zapewniłby utrzymanie osób niepełnosprawnych i tych,którzy z różnych przyczyn nie mogą pracować. To już pozostawiam do indywidualnego przemyślenia