Główna Poczekalnia (5) Soft (4) Dodaj Obrazki Dowcipy Popularne Losowe Szukaj Ranking
Zarejestruj się Zaloguj się
👾 Zmiana domeny serwisu - ostatnia aktualizacja: 2025-07-22, 21:51
📌 Ukraina ⚔️ Rosja Tylko dla osób pełnoletnich - ostatnia aktualizacja: Dzisiaj 10:59
Witaj użytkowniku Sadol.pl,

Lubisz oglądać nasze filmy z dobrą prędkością i bez męczących reklam? Wspomóż nas aby tak zostało!

Dalsze istnienie serwisu jest możliwe jedynie dzięki niewielkim, dobrowolnym wpłatom od użytkowników. Prosimy Cię zatem o rozważenie wsparcia nas poprzez serwis Zrzutka.pl abyś miał gdzie oglądać swoje ulubione filmy ;) Zarejestrowani użytkownicy strony mogą również wsprzeć nas kupując usługę Premium (więcej informacji).

Wesprzyj serwis poprzez Zrzutkę
 już wpłaciłem / nie jestem zainteresowany
Suka_Blyat 2012-06-14, 20:11
Zgłoś
konto usunięte 2012-06-14, 20:44
@ !Timon

Okay, myślałem, że będzie wyłącznie walka na ogólniki, dlatego też się trochę poirytowałem. Zwracam honor.

Ten kapitalizm polegał na tym, że nie było jeszcze twardych ustawowych reguł odnośnie wolnego rynku. Można było zarobić na wszystkim. Ale szybko to się skończyło .

Chodziło mi obecną wartość dolara.

Co do wspólnego waszego zarzutu, że Norwegia może sobie pozwolić na więcej - oni oczywiście też musieli 'przejść' przez etap szalejącego kapitalizmu.

Ale po komunie w Polsce musieliśmy zacząć od gospodarki socjalnej: nie mieliśmy wtedy milionerów w Polsce. Gdybyśmy stali wtedy na poziomie obecnej Polski, moglibyśmy socjalizować dużo, dużo zmyślniej, w wolniejszym tępię. Bo fakt jest taki: otrzymaliśmy w spadku po komunie świadczenia socjalne przekraczające możliwości państwa.
Reasumując: gdybyśmy teraz nagle gw🤬tem wprowadzili podręcznikowy kapitalizm na salony polskiej gospodarki, moim zdanie skończyłoby się to tragicznie - klasa najbiedniejszych dramatycznie by wzrosła. Oczywiście to jest jedynie mój wniosek, nie arbitralna prawda.

Idiotów trzeba trzymać za rączkę. Im więcej pracujących, tym większy wzrost gospodarczy. Oprócz tego, że nieludzkim by było skazywać tych po prostu ograniczonych ludzi na głodówkę, w naszym interesie jest by się nie stoczyli i by napędzali nam gospodarkę.

Wiem, że A I to nie jest zbyt obiektywne źródło... Jednak podobno dane użyte w tym artykule są prawdziwe. AI powoływało się podobno na raport ONZetu. Tegoż jednak nie znalazłem. Nie mniej jednak cały czas będę obstawał za tym, że dożywotni obóz pracy jest lepszą karą niż kara śmierci: skazany nie zagraża otoczeniu, nie jest utrzymywany z naszej kieszeni, a ze swojej pracy, mamy szanse jeszcze zarobić na takim:
Według danych WPROSTU (http://www.wprost.pl/ar/167785/Utrzymanie-jednego-wieznia-kosztuje-nas-28-tys-rocznie/) z 2009 roku, utrzymanie jednego więźnia kosztuje rocznie 28 tys. zł . Mediana zarobków w Polsce w roku 2011 wyniosła około 1900 zł netto miesięcznie, co daje 22,8 tys. zł rocznie. Nie dziwi fakt, że wielu ludzi nie widzi po prostu powodów dla których mieliby karmić morderców, tym bardziej, że ich roczny koszt utrzymania jest wyższy od rocznej pensji przeciętnego Polaka.

@Pater patriae

Ale u niego "demokracja oświecona" znaczy tylko tyle co "znaleźć króla który jest kompetentny w dziedzinie ekonomii i pragnie dobra kraju". Kwestia nomenklatury. Grecy nazwaliby to demokracją arystokratyczną, Mikke - oświeconą.

@ Phallucifer

Ale Hegel wierzył w 'ducha dziejów' i jeszcze jakieś inne dziwaczne tworki. Nie był on w istocie filozofem, a poetą.

@ !Timon

Podobno na kryzysie się wzbogacili jednak ci, należący do 0,1% najbogatszych ludzi świata. Nie chce mi się teraz szukać źródła - może następnym razem.

Swoją drogą, sorry za to, że tenże post takiż chaotyczny.
Zgłoś
qbamatus 2012-06-14, 21:59
@Slonx

Szkoda czasu na dyskusje z Tobą. Widać każdy kto nie podziela Twoich poglądów jest idiotą i czerwonym kimś tam Napisałem tylko, że wg mnie część jego poglądów jest utopijna, mimo że to inteligentny koleś jest.

A tak na poważnie to skąd wiesz, że jestem "czerwony"? Kurde ziomeczku, jeśli potrafisz to wywnioskować po moim ostatnim poście jesteś bardzo bardzo zdolny

Dobranoc, ograniczony bucu
Zgłoś
konto usunięte 2012-06-14, 22:25
qimbatus napisał/a:

@Slonx

Szkoda czasu na dyskusje z Tobą. Widać każdy kto nie podziela Twoich poglądów jest idiotą i czerwonym kimś tam Napisałem tylko, że wg mnie część jego poglądów jest utopijna, mimo że to inteligentny koleś jest.

A tak na poważnie to skąd wiesz, że jestem "czerwony"? Kurde ziomeczku, jeśli potrafisz to wywnioskować po moim ostatnim poście jesteś bardzo bardzo zdolny

Dobranoc, ograniczony bucu

No to ci napisałem, co o tobie sądzę, nieuku.
Wszystko masz w historii, wystarczy sięgnąć po wiedzę, a nie szafować "swoim zdaniem".

Skąd wiem, że jesteś czerwony? Nie wiem, ale przekłamywanie historii najbardziej kojarzy mi się z nimi.
Zgłoś
qbamatus 2012-06-14, 23:00
Niezły z Ciebie niedojeb
Zgłoś
!Timon 2012-06-14, 23:34
Ten komentarz został automatycznie oznaczony jako potencjalnie niewłaściwy dla osób niepełnoletnich. Zaloguj się aby go wyświetlić.
Zgłoś
konto usunięte 2012-06-14, 23:48
@Slonx

Ad.1. Tak obejrzałem wszystkie rundy oprócz 4 i bodajże 5 bo ich nie dodali. A Ty oglądałeś czy tylko czytałeś komentarze pod nimi?

Ad.2. Nie wiem co starasz się przekazać w tym zdaniu ale widzę, że nie potrafisz oglądać ze zrozumieniem posłuchaj co mówił dalej, że homosie są importowani z innych krajów i za pieniądze z zagranicy udają homosiów. Hahahahaha normalnie brak słów.
W spotkaniu z Biedroniem od początku widać chamskie nastawienie zaczynające się od wybuchu śmiechu, potem kojarzeniem słowa gej do gówna. A na koniec Korwin mówi, że homoseksualizm kojarzy się wyłącznie z seksem oralnym.

Więc stań przed lustrem i zadaj sobie 100 razy pytanie na głos: Czy ja jestem normalny?
Zgłoś
!Timon 2012-06-15, 0:33
@jeremy
Cytat:

brak płacy dla takich zawodów jak lekarze czy prawnicy będzie skutkował tylko obniżoną ilością ludzi, którzy będą chcieli się tym zajmować i kształcić w tym kierunku. to z kolei przełoży się na zmniejszoną liczbę uczelni, mierną edukację społeczeństwa, niskie PKB i stan naszej gospodarki.

Nie będzie się tak działo ponieważ wtedy wzrosną zarobki, jak trafi się niż i ich ubędzie. Wtedy ludzie skuszeni dobrymi płacami zaczną studiować te kierunki bo czas poświęcony na to przeliczą na konkretną gotówkę.

Widzisz - nic tak dobrze nie podziałało na podwyżki dla lekarzy jak otwarcie granic bo ubyło ich tyle, że szpitale MUSIAŁY te parę lat temu dać im podwyżki, żeby nie były masowo zamykane. Myślicie, że MZ przekonały do tego protesty lekarzy? Nie, bo oni mają w dupie pacjenta jako takiego co widać po ustawie refundacyjnej. Dzięki tej ustawie skutecznie golą pacjentów z ich składek nie zwracając im ich w postaci refundacji (zacznie się na dobre w wakacje). Tylko teraz da się trochę rozmyć winę zwalając na złych lekarzy, ale masowego zamykania szpitali już niestety by się zamieść pod dywan nie dało.
Akurat jestem przy końcu studiów medycznych, miałem okazję już wysiedzieć na dyżurach setki godzin [tak setki może do 1000 bym dobił] i mogę ci zagwarantować, że kasa kasą ale skuteczne leczenie też daje lekarzom ogromną satysfakcję, że nie wspomnę, iż napędza pacjentów - a jak Ci pisałem, ludzie nie przestaną chorować.

Odnośnie stymulowania młodych i zdolnych niekoniecznie pracowitych - wiesz ja miałem taką bolesną nauczkę na studiach jak to jest być młodym zdolnym i niekoniecznie pracowitym. Powiem Ci, że ta nauczka była bardzo wartościowa, a pewna grupa lekarzy miała pożytecznego darmowego pracownika przez prawie rok akademicki Ja wyciągnąłem wnioski, zacząłem pracować nad sobą. Zatem nie. Nadmierna tolerancji dla młodych i zdolnych ale leniwych prowadzi do zmarnowania talentu. Człowiek cyborgiem nie jest ma gorsze dni, miesiące, czasem lata, ale jeśli nie zmobilizujesz młodego człowieka żeby się nie zatracał w bezczynności to zostanie lemingiem - praca-dom-spanie.
Zgłoś
Dzawor 2012-06-15, 1:40
Ten komentarz został automatycznie oznaczony jako potencjalnie niewłaściwy dla osób niepełnoletnich. Zaloguj się aby go wyświetlić.
Zgłoś
konto usunięte 2012-06-15, 1:49
Zgłoś
konto usunięte 2012-06-15, 5:32
Zgłoś
!Timon 2012-06-15, 8:28
Zgłoś
!Timon 2012-06-15, 9:58
Zgłoś
konto usunięte 2012-06-15, 11:20
nakwasowany napisał/a:

Ad.1. Tak obejrzałem wszystkie rundy oprócz 4 i bodajże 5 bo ich nie dodali. A Ty oglądałeś czy tylko czytałeś komentarze pod nimi?

Jeżeli obejrzałeś i dalej twierdzisz, że Palikot wygrał, to nie mam najlepszych wieści co do twojego intelektu.
nakwasowany napisał/a:

Ad.2. Nie wiem co starasz się przekazać w tym zdaniu ale widzę, że nie potrafisz oglądać ze zrozumieniem posłuchaj co mówił dalej, że homosie są importowani z innych krajów i za pieniądze z zagranicy udają homosiów. Hahahahaha normalnie brak słów.
W spotkaniu z Biedroniem od początku widać chamskie nastawienie zaczynające się od wybuchu śmiechu, potem kojarzeniem słowa gej do gówna. A na koniec Korwin mówi, że homoseksualizm kojarzy się wyłącznie z seksem oralnym.

Więc stań przed lustrem i zadaj sobie 100 razy pytanie na głos: Czy ja jestem normalny?

On nie mówił, że homosie są importowani, tylko właśnie (tfu!) geje.
Przekręcasz jego słowa, nie warto z tobą dyskutować.
Zgłoś
!Timon 2012-06-15, 12:01
@jeremy,
Nikt nie jest w stanie z całą pewnością stwierdzić jaki będzie za rok a za 10 to już na pewno bo nie wie co mu los przyszykuje. Obecnie jestem 'dobrym człowiekiem' i takie stanowisko będę zajmował. Niech 'przyszły ja' martwi się hipokryzją 'obecnego ja'
Zgłoś
Przejdź to ostatniego posta w temacie  

Oznaczenia wiekowe materiałów są zgodne z wytycznymi Krajowej Rady Radiofonii i Telewizji

Oświadczam iż jestem osobą pełnoletnią i wyrażam zgodę na ukrycie oznaczeń wiekowych materiałów zamieszczonych na stronie
Funkcja pobierania filmów jest dostępna w opcji Premium
Usługa Premium wspiera nasz serwis oraz daje dodatkowe benefity m.in.:
- całkowite wyłączenie reklam
- możliwość pobierania filmów z poziomu odtwarzacza
- możliwość pokolorowania nazwy użytkownika
... i wiele innnych!
Zostań użytkownikiem Premium już od 5,00 PLN miesięcznie* * przy zakupie konta Premium na 3 miesiące. 6,00 PLN przy zakupie na jeden miesiąc.
* wymaga posiadania zarejestrowanego konta w serwisie
 Nie dziękuję, może innym razem