Zielona Góra
Zielona Góra
Zgodnie z przepisami - nie do PASÓW ale do PRZEJŚCIA DLA PIESZYCH.
90% "pasów" na drogach rowerowych NIE POSIADA znaków pionowych, są więc co najwyżej przejściami sugerowanymi, na których pieszy pierwszeństwa nie posiada.
doczytaj przepisy, nie musi byc znaku poiziomego, przejscie dla pieszych to tez pasy
Wskaż baranie przepis o tym, że znak P-10 musi występować łącznie z znakiem D-6 by był ważny. Tylko kilka znaków tzw. "poziomych" wymaga tzw. znaku "pionowego", np. znak P-13 bez A-7 jest nieważny.
Ale nie P-10!!!
Czekam, aż mnie zagniesz wskazaniem paragrafu i nazwy rozporządzenia.
PS. Mam nadzieję, że nie masz nawet karty rowerowej bo w przeciwnym przypadku jak bywasz kierującym to jesteś niebezpieczny dla otoczenia.
Nowe definicje w ustawie z dnia 20 czerwca 1997 r. Prawo o ruchu drogowym, które weszły w życie z dniem 21 września 2022 r.:
Przejście sugerowane – nieoznakowane, dostosowane technicznie miejsce umożliwiające przekraczanie jezdni, drogi dla rowerów lub torowiska przez pieszych, niebędące przejściem dla pieszych.
Przejście dla pieszych – powierzchnia jezdni, drogi dla rowerów lub torowiska, przeznaczona do przekraczania tych części drogi przez pieszych, oznaczona odpowiednimi znakami drogowymi.
Masz baranie. Powoli zaczynają usuwać przejścia sugerowane z dróg rowerowych, ale kto ma głupio wejść pod koła, ten i tak wejdzie.
Wskaż baranie przepis o tym, że znak P-10 musi występować łącznie z znakiem D-6 by był ważny. Tylko kilka znaków tzw. "poziomych" wymaga tzw. znaku "pionowego", np. znak P-13 bez A-7 jest nieważny.
Ale nie P-10!!!
Czekam, aż mnie zagniesz wskazaniem paragrafu i nazwy rozporządzenia.
ROZPORZĄDZENIE MINISTRÓW INFRASTRUKTURY ORAZ SPRAW WEWNĘTRZNYCH I ADMINISTRACJI
z dnia 31 lipca 2002 r.
w sprawie znaków i sygnałów drogowych.
§ 47. 1. Znak D-6 „przejście dla pieszych” oznacza
miejsce przeznaczone do przechodzenia pieszych
w poprzek drogi
§ 88. 1. Znak P-10 „przejście dla pieszych” oznacza
miejsce przejścia dla pieszych
Kierujący pojazdem zbliżający się do miejsca
oznaczonego znakiem D-6, D-6a albo D-6b jest obowiązany zmniejszyć prędkość tak,
aby nie narazić na niebezpieczeństwo pieszych lub rowerzystów znajdujących się w tych miejscach lub na nie wchodzących lub
wjeżdżających.
Wyłącznie D-6 stanowi o przejściu dla pieszych a nie P-10
OBWIESZCZENIE
MINISTRA INFRASTRUKTURY
z dnia 9 września 2019 r.
w sprawie ogłoszenia jednolitego tekstu rozporządzenia Ministra Infrastruktury
w sprawie szczegółowych warunków technicznych dla znaków i sygnałów drogowych
oraz urządzeń bezpieczeństwa ruchu drogowego i warunków ich umieszczania na drogach
5.2.6.3. Zasady stosowania znaku D-6
Znak D-6 należy stosować przy wszystkich przejściach dla pieszych.
Gdy nie ma D-6 to niema przejścia dla pieszych
Zgodnie z przepisami - nie do PASÓW ale do PRZEJŚCIA DLA PIESZYCH.
90% "pasów" na drogach rowerowych NIE POSIADA znaków pionowych, są więc co najwyżej przejściami sugerowanymi, na których pieszy pierwszeństwa nie posiada.
ghola,
Dlaczego zakładasz, że tam nie ma znaku D6, stoi kilka słupków i akurat ni widać co na nich jest.
Edit: Poszperałem i .. temat z zeszłego roku tu taki piękny artykuł
zielona-gora.policja.gov.pl/go2/serwis-informacyjny/aktualnosci/42853,...
a tu focia krzyżówki, jest znak ? Jest.
Oświadczam iż jestem osobą pełnoletnią i wyrażam zgodę na ukrycie oznaczeń wiekowych materiałów zamieszczonych na stronie