Takie noszenie oświadczenia nic nie znaczy, bo w Polskim prawie gdzieś jest zapisane, że nie noszenie przy sobie deklaracji, że NIE zgadzasz się na pobór organów oznacza zgodę na pobranie.
konto usunięte
2013-05-26, 13:38
tekkit napisał/a:
Po co ratowac i przedluzac zycie. Kazdy kiedys umrze i zapomni co robil tutaj na swiecie ( ateistyczna wersja )
Po co ratowac i przedluzac zycie. Kazdy kiedys umrze i spotka go zycie wieczne dużo lepsze niż te ( wersja dla wierzacych )
Po co ratowac i przedluzac zycie. Skoro pacjent jest rudy.
konto usunięte
2013-05-26, 13:56
ja podpisałem i noszę w dowodzie rejestracyjnym samochodu, oddałbym wszystko, gdyby od tego zależało życie innych, ale wątroba chyba się nie będzie nadawać..., dodatkowo respekt okazują policjanci jak mnie złapią, daje im wtedy dowód rejestracyjny i już dwa razy było pouczenie- warto?-warto!
konto usunięte
2013-05-26, 14:21
Tam ktoś się pytał gdzie można podpisać.
Otóż albo w Szpitalu albo też wstąpić do klubu
dawca.pl/ i za 10 zł dostajesz kartę ze zgodą oraz opaskę na nadgarstek albo też i za darmo do wydrukowania odpowiednie oświadczenie.
konto usunięte
2013-05-26, 14:52
@Pierre d'Ollony
pieprzysz durnoty. Wiesz, że dzwoni ale nie wiesz w którym kościele. Według naszego prawa lekarz może pobrać narządy nawet przy sprzeciwie rodziny, nie musisz być zarejestrowany jako dawca. Jednak jeśli w bazie zarejestrujesz swoją ODMOWĘ nikt nie ma prawa pobrać od Ciebie niczego, nawet jeśli zgodzi się na to rodzina.
Cytat:
Namawiam do podpisania stosownego oświadczenia
Polecam nieco poszerzyć Swoją wiedzę... otóż wg polskiego prawa, każdy zmarły jest potencjalnym dawcą - nie trzeba nic podpisywać, oczywiście organy takie muszą się nadawać oraz być pobrane w krótkim czasie po śmierci.
Można ew. podpisać oświadczenie (które jest wiążące na mocy prawa), że nie zgadzasz się na pobranie organów w Centralnym Rejestrze Sprzeciwów -
poltransplant.org.pl/crs1.html