Nie wiem jak działa, ale fajnie wygląda. Zaczyna się od 0:35.
📌
Ukraina ⚔️ Rosja
- ostatnia aktualizacja:
Wczoraj 23:39
indukcja to jest moc!!!!!!!! mamy w robocie piecyk indukcyjny 10 KW 6 kg srebra topi w 5 minut
Mamy piecyk indukcyjny na warsztacie do grzania stali na elementy ozdobne...zajebista sprawa
Ciekawsze byłoby gdyby tam palca potrzymał 90 sekund, tak jak ten kawałek żelastwa
ok, ale to musi byc cos metalowego, co przewodzi prąd? co sie stanie z np. palcem? stanie się coś? wytłumaczcie mi
Dobra wiem jak już rozgrzać stal nie robiąc przy tym dymu, idę wykuć jakiś miecz w piwnicy
jaras0303 napisał/a:
terkrol to musi być wykonane z przewodnika
A z czego składa się ludzkie ciało jak nie w 80% z przewodnika.
Wsad musi być wykonany z materiału przewodzącego,ferromagnetycznego, lub obdarzonego magnetyzmem szczątkowym . Żaden plastik, drewno, palec nie będzie się grzać.
Zasada działania: Jeżeli w jednorodnym polu elektromagnetycznym umieścimy materiał przewodzący to zaindukuje się w nim siła elektromotoryczna o wartości:
E=B*I*L^2 gdzie
E- siłae elektromotoryczna
B- wartość indukcji
I-prąd płynący przez materiał
L ^2-powieżchnia działania indukcji na materiał.
W normalnych warunkach materiał zacząłby się poruszać i we wzorze zamiast L^2 byłoby samo L ale tu nam nic się nie porusza. Co za tym idzie? A no to , że cała wartość prądu indukowanego wytracana jest na oporze własnym wsadu co generuje bardzo wysokie temperatury.
Gdyby nadal ktoś nie rozumiał to piszcie. Wyjaśnię lepiej.
A tak na marginesie to to jest akurat hartowanie indukcyjne a nie topienie. Popraw.
Zasada działania: Jeżeli w jednorodnym polu elektromagnetycznym umieścimy materiał przewodzący to zaindukuje się w nim siła elektromotoryczna o wartości:
E=B*I*L^2 gdzie
E- siłae elektromotoryczna
B- wartość indukcji
I-prąd płynący przez materiał
L ^2-powieżchnia działania indukcji na materiał.
W normalnych warunkach materiał zacząłby się poruszać i we wzorze zamiast L^2 byłoby samo L ale tu nam nic się nie porusza. Co za tym idzie? A no to , że cała wartość prądu indukowanego wytracana jest na oporze własnym wsadu co generuje bardzo wysokie temperatury.
Gdyby nadal ktoś nie rozumiał to piszcie. Wyjaśnię lepiej.
A tak na marginesie to to jest akurat hartowanie indukcyjne a nie topienie. Popraw.
BongMan napisał/a:
Nie wiem jak działa, ale fajnie wygląda. Zaczyna się od 0:35.
Urządzenie to wykorzystuje zjawisko powstawania prądów wirowych pod wpływem zmiennego pola magnetycznego. Podstawowy piec indukcyjny składa się z układu sterowania i blokady, generatora LC, zasilacza i wzbudnika (induktora). Układ sterowania i blokady zabezpiecza zasilacz i generator przed zwarciami oraz nadzoruje i koordynuje pracę pieca indukcyjnego. Generator wytwarza sygnał o dużej częstotliwości. Zasilacz zapewnia odpowiednie napięcie do generatora. Wzbudnik(cewka indukcyjna) jest połączony z generatorem i wytwarza zmienne pole magnetyczne. Przedmiot nagrzewany umieszcza się w wzbudniku, a wytworzone zmienne pole magnetyczne indukuje się w przedmiocie. Następnie powstają prądy wirowe, które nagrzewają umieszczony przedmiot.
think666 napisał/a:
Ręka trupa...
Nie trupa tylko czlowieka ktory cale zycie pracowal my tez za kilka lat bedziemy tak wygladac emerytura 67 lat...
Oświadczam iż jestem osobą pełnoletnią i wyrażam zgodę na ukrycie oznaczeń wiekowych materiałów zamieszczonych na stronie