Sadolowa interpunkcja, lekcja pierwsza.
Wstaw przecinki żeby zdanie było prawidłowe. Ile przecinków trzeba wstawić?
Tata Ali zarabia 25 tys. złotych miesięcznie a jej mama zarabia 12 tys. miesięcznie.
ukryta treść
Trzeba wstawić trzy przecinki.
Tata Ali zarabia 2,5 tys. złotych miesięcznie, a jej mama zarabia 1,2 tys. miesięcznie.
Razem 3,7 tys. Nie tak źle. Polish Dream.
podpis użytkownika
Denied by the blind church.
'cause these are not the words of God.
- The same God that burnt the
knowing.
Konto usunięte
2015-03-06, 10:36
Można też dwa.
- Tata, Ali zarabia 25 tys. złotych miesięcznie, a jej mama zarabia 12 tys. miesięcznie.
- Synek, nie p🤬l mi tu o tym transwestycie, dziecku arabskiej k🤬y, tylko leć po pół litra.
Ogólnie to czwartego brakuje.
Cytat:
Wstaw przecinki, <-tu/ żeby zdanie było prawidłowe. Ile przecinków trzeba wstawić?
Trzeba wstawić trzy przecinki.
Tata Ali zarabia 2,5 tys. złotych miesięcznie, a jej mama zarabia 1,2 tys. miesięcznie.
Zgadza się?
podpis użytkownika
Z kopyta kulig... POP🤬LAAAA!
Biednie zaj🤬e z rysunku Raczkowskiego.
dla poprawności merytorycznej należy jeszcze na końcu dodać 'brutto'
podpis użytkownika
( ͡° ͜ʖ ͡°)
@upup pięć lat temu założyłeś konto i pierwszy post jest o tym skąd zaj🤬e? Ja sam nie wiem skąd O.o
szklanka napisał/a:
Ogólnie to czwartego brakuje.
Wstaw przecinki, <-tu/ żeby zdanie było prawidłowe. Ile przecinków trzeba wstawić?
W zasadzie pytanie odnosi się do zdania (jednego), więc czytanie ze zrozumieniem się kłania
freaky napisał/a:
W zasadzie pytanie odnosi się do zdania (jednego), więc czytanie ze zrozumieniem się kłania
To była pułapka ale mi spaliłeś
Przed "a" w takim kontekście nie wstawia się przecinka. ;p
Konto usunięte
2015-03-06, 17:33
@up Rada od profesjonalisty: ty lepiej za redakcję językową tekstów się nie zabieraj...
Konto usunięte
2015-03-06, 17:57
P🤬le te twoje przecinki
W.S.N.R. ,
To poszukaj w słowniku PWN.
Nie stawiamy przecinka przed a, gdy:
– można je wymienić na i (to chyba wpływ czeszczyzny), na przykład: Zajęcia były nudne a żmudne
– występuje między frazami porównywalnymi, na przykład: studenci polonistyki a slawistyki w oczach wykładowców
– określa położenie lub wspólną cechę dwóch rzeczy i znajduje się między tymi wyrażeniami, na przykład: Kolor między czerwienią a błękitem