👾
Zmiana domeny serwisu
- ostatnia aktualizacja:
2025-07-22, 21:51
📌
Ukraina ⚔️ Rosja
- ostatnia aktualizacja:
Dzisiaj 12:34

Witaj użytkowniku Sadol.pl,
Lubisz oglądać nasze filmy z dobrą prędkością i bez męczących reklam? Wspomóż nas aby tak zostało!
Dalsze istnienie serwisu jest możliwe jedynie dzięki niewielkim, dobrowolnym wpłatom od użytkowników. Prosimy Cię zatem o rozważenie wsparcia nas poprzez serwis Zrzutka.pl abyś miał gdzie oglądać swoje ulubione filmy ;) Zarejestrowani użytkownicy strony mogą również wsprzeć nas kupując usługę Premium (więcej informacji).
Wesprzyj serwis poprzez Zrzutkę już wpłaciłem / nie jestem zainteresowany
Lubisz oglądać nasze filmy z dobrą prędkością i bez męczących reklam? Wspomóż nas aby tak zostało!
Dalsze istnienie serwisu jest możliwe jedynie dzięki niewielkim, dobrowolnym wpłatom od użytkowników. Prosimy Cię zatem o rozważenie wsparcia nas poprzez serwis Zrzutka.pl abyś miał gdzie oglądać swoje ulubione filmy ;) Zarejestrowani użytkownicy strony mogą również wsprzeć nas kupując usługę Premium (więcej informacji).
Wesprzyj serwis poprzez Zrzutkę już wpłaciłem / nie jestem zainteresowany
HAL-9000 napisał/a:
Tak? To sobie ją buduj 100-150 lat.
Ale wybudowana zostanie. I o to chodzi.
HAL-9000 napisał/a:
A znasz się na budowie jakiejkolwiek współczesnej hali?
Budować chcesz halę czy reaktor?
HAL-9000 napisał/a:
Rozumiem że szafy i skrzynki aparatury wykonasz z pięknego dębowego drewna, hydraulikę na bazie bambusowych tyczek, etc.
Masz problemy z historią, a raczej po prostu nie umiesz skojarzyć faktów... Nie wiem czy wiesz ale pierwsze lokomotywy parowe, dokładnie to chodzi o jej części były wytapiane bez ropy...
Mniejsze i większe części metalowe da się bez ropy wyprodukować. A na nieprzewodzącą prąd podstawę na podzespoły w razie musu można stworzyć z czego innego. Poza tym mówiłem metoda FTS pozwala nieekonomicznie wytworzyć węglowodory, więc nie za dużą ich ilość można tworzyć żeby zbudować reaktor.
HAL-9000 napisał/a:
Widzę że się gdzieś naczytałeś i nasłuchałeś ale masz jeszcze pewne braki.
Ja mam braki? Czytaj moje posty i rusz mózgiem nieco bardziej...
HAL-9000 napisał/a:
Nie będe Cię jechał dalej. Pozdrawiam.
Bla bla bla. Nie jesteś fajny. Przeciwnie. Bez pozdrowień.
Zawsze jest w p🤬du alternatywnych metod napędzania pojazdów, na ropę z konopi można jeździć, na alkohol, prąd, wodę, śmieci, słońce i nawet na silnik wyprodukowany z magnezów.
Jakby jej zabrakło to tabor przerobiony na gaz ziemny. Najlepiej płynny tzw LNG. W USA spora część Tirów na tym lata. Tutaj nie ma problemu czy silnik benzynowy czy diesla. Sam gaz ziemny jest lepszy od tych dwóch paliw, po pierwsze już dużo bardziej przyjazny dla środowiska, silniki na nim pracują ciszej i sprawniej, plus miałby przedłużoną żywotność. Spalanie się nie zwiększa, mocy nie ubywa. Plus stacje benzynową można zrobić u siebie w domu.. wystarczy specjalny kompresor jeżeli mowimy o CNG i podłączamy do niego taką samą rurę jak do kuchenki.
Poza gazem ziemnym.. auta elektryczne, parowe, wodorowe, alkoholowe (te popularne są w Brazyli, tam auta sprzedawane w salonie mając zasilanie na etanol) sporo jest alternatyw.
Poza gazem ziemnym.. auta elektryczne, parowe, wodorowe, alkoholowe (te popularne są w Brazyli, tam auta sprzedawane w salonie mając zasilanie na etanol) sporo jest alternatyw.
podpis użytkownika
Garbate nosy w atmosferę
Nie chce mi się szukać tego typa, co to twierdzi, że najbardziej ucierpiałaby komunikacja, ale wiedz, że chrzanisz!
Sprawdź listę wszystkich zastosowań ropy i jak wyjdziesz z szoku chodź i tu i przeproś.

Sprawdź listę wszystkich zastosowań ropy i jak wyjdziesz z szoku chodź i tu i przeproś.

podobno gdyby udało się uzyskać energię z atomów wodoru, jedna szklanka wody starczyłaby na zasilanie całego Szczecina przez miesiąc. nieźle co?

Tak prawdę mówiąc, jest bardzo wiele aspektów które człowiek musiał by zmienić, a w dobie dzisiejszego wygodnego zycia i lenistwa wątpię aby chociaż połowa przetrwała. Moze w małych bogatych krajach, gdzie ludzie są świadomi zagrożenia reakcja była by na tyle szybka, aby zmienić sposób życia (stawiam na Japonie jako największe szanse). Ale patrząc np na Polske to na dzień dobry mam przesrane, ponieważ choruje na cukrzyce to teraz mam problem z dostępem insuliny a co będzie gdy jej nie będzie?. Ludzie uzależnieni od farmaceutyki na pewno lecą od razu na odstrzał. Gdzie woda pitna, gdzie odprowadzanie ścieków a co z tym związane choroby? Nastała by era kamienia łupanego co i tak prędzej czy później nastąpi, tylko wtedy musi być inne pokolenie świadomych tego jak drogocenne są nie odnawialne zasoby naturalne
@extrime Szkoda tylko, że żeby wyprodukować wodór potrzeba w proces wsadzić więcej energii niż się otrzymuje. polecam przeczytanie peakoil.pl/p/wodor
Co do filmu w Brazylii niezłe mózgi, że jadą na etanolu bez szkód dla silnika
Przypominam, że w stosowanym dzisiaj E85 jest tylko 85% etanolu, reszta to benzyna i inne gówna uszlachetniające, które jednak są z ropy.
Taka zagwozdka nie wiem czy zauważyliście, ale każde paliwo sprzedawane w Polszczy ma ok. 5% biopaliwa w sobie.
Co do filmu w Brazylii niezłe mózgi, że jadą na etanolu bez szkód dla silnika

Taka zagwozdka nie wiem czy zauważyliście, ale każde paliwo sprzedawane w Polszczy ma ok. 5% biopaliwa w sobie.
Oświadczam iż jestem osobą pełnoletnią i wyrażam zgodę na ukrycie oznaczeń wiekowych materiałów zamieszczonych na stronie