Główna Poczekalnia Dodaj Obrazki Dowcipy Soft Szukaj Ranking
Zarejestruj się Zaloguj się
thez 2013-08-02, 20:29 6
Tak to jest jak chce się mieć socjalistyczna opiekę w wolno rynkowym kraju. Amen.
Zgłoś
Konto usunięte 2013-08-02, 20:48 17
400 zł rocznie dopłat do kopalni !!! polskie kopalnie węglowe jak i miedziowe są w 100% rentowne. co roku są tylko okradane przez rząd, pompuje się z nich pieniądze pod postacią dziwnych bezprawnych podatków i horrendalnych dywidend. nikt z was nie dopłaca do kopalni. a dzięki sprytnej propagandzie myślicie że górnicy zarabiają po 10,000pln, taki ch....
Zgłoś
Konto usunięte 2013-08-02, 21:25 5
Tak, nawet jeśli teraz kopalnie węgla są w 100% rentowne, to kosztem grubych miliardów utopionych w nich wcześniej (za które można było postawić parę atomówek) i zdzierstwa na prądzie i opale.
Zgłoś
Konto usunięte 2013-08-02, 21:33 1
sniper9 pamiętaj że węgiel jako surowiec strategiczny jest zawsze potrzebny. każde rozwinięte państwo posiada jego zapasy. my posiadamy potężne złoża, fakt chwilowa dekoniunktura ( i zajebiste zarządzanie tymi zasobami przez uwczesną władze) spowodowała brak rentowności kopalni węglowych naście lat temu. ale pamiętaj bezpieczeństwo energetyczne kraju to podstawa
Zgłoś
Konto usunięte 2013-08-02, 23:15 9
Poj🤬o? Jakie bezpieczeństwo energetyczne? Domy jakby co równie dobrze można awaryjnie opalić drzewem. A cywilizowane kraje mają głęboko wyp🤬olone na węgiel kamienny, no chyba, że mogą go kopać odkrywkowo, jak USA, czy Australia, po 10$ za tonę. Ile kopalni głębinowych chodzi w Europie Zachodniej? To tylko Polaków stać bulić za prąd 40 gr/kWh i 700 zł za tonę węgla.

W kwestii autonomii Górnego Śląska popieram na 200%, niech spier*** i to w podskokach. Tylko niech zabiorą ze sobą część długu adekwatną do państwowych subwecji na krechę od czasów Gierka.
Zgłoś
Konto usunięte 2013-08-03, 1:11 54
sniper9

synek p🤬lnięty jesteś i to tak zdrowo że chyba stara ci ten wongiel w dupe napycha! sam wyp🤬laj j🤬a niemoto bo gdyby nie te Ślązaki to w warszawie dalej byście zap🤬lali powozami i srali pod siebie na sam początek j🤬a pijawko oddaj to co zaj🤬iście z Banku Śląskiego jak jeszcze był Śląski i Polski tak k🤬a p🤬lony amebowcu kiedyś to MY wam kasę pożyczaliśmy i do dziś dnia j🤬y pelikanie jej nie oddaliście jedyne co śmierdzielu zrobiliście to rozkradliście Śląsk i go zniszczyliście! następnie j🤬y tatarze doucz się czemu w usa masz ten wongiel za 10$ c🤬j że jest po więcej ale dobra a czemu? bo głupi fiucie tam nie pracuje w kopalni 50 solidarniuchów 800księży 10000roboli nie ma 50 spółeczek tylko jest 1 firma która zatrudnia garstke ludzi bo wszystko jest zmechanizowane p🤬lony niemoto następnie mają wyj🤬e cymbale bo ich energetyka opiera się na p🤬lonych elektrowniach atomowych na wiatrakach i innych c🤬jstwach na koniec dodam że awaryjnie to się twój stary spulpał w matce! jeszcze jedno panie rocznik 91 postaw sobie parę atomówek w tym kraju a zobaczysz że to nie jest takie elo gimbaza opłacalne ale co ty k🤬a możesz wiedzieć o życiu synek rocznik 91 k🤬a
Zgłoś
Konto usunięte 2013-08-03, 1:17 2
cywilizowane kraje mają wyj🤬e na węgiel sniper9 ogarnij się wszyscy teraz uciekają od atomu, wracają do źródeł konwencjonalnych, gówno wiesz i w dupie byłeś. a w europie zachodniej węgla się nie wydobywa bo złoża małe i rentowność niska. a najlepsze jest to że to właśnie kraje europy zachodniej kupują nasz węgiel pajacu
Zgłoś
Konto usunięte 2013-08-03, 11:30 3
@Wdr

Dobrze prawisz.... powinniśmy odciąć w ogóle południową Polskę na jakieś 6 miesięcy... zobaczymy wtedy czy długo będziecie pyskować na temat górnictwa.

A co do wypłat wojskowych to średnia emerytura 2500? A to dużo? to jest jakies 640 Euróf. I nie p🤬lcie mi, że nie należy tego przeliczać... jesteśmy krajem trzeciego świata czy częścią europy i cywilizowanych narodów do k🤬y nędzy? Przyp🤬alacie się do tego, że KTOŚ MA lepiej zamiast walczyć o to, żeby wam było lepiej.

Sniper i nie p🤬l mi tutaj o opalaniu drewnem milionów gospodarstw bo Polska w dość krótkim czasie wyglądałaby jak powierzchnia marsa.

I czyja to wina k🤬a, że węgiel kosztuje 700 zł za tonę? K🤬a mać rządu, więc zamiast tak p🤬lić to zagłosuj na kogoś innego w końcu
Zgłoś
Konto usunięte 2013-08-03, 12:35 10
@up Ja nie mówię o opalaniu milionów gospodarstw drewnem. Ja mówię o awaryjnym opalaniu, bo kolega wyżej napisał o bezpieczeństwie energetycznym.

Węgiel kosztuje 700 zł za tonę, bo przez ostatnie 20 lat wp🤬lono miliardy w kopalnie głębinowe, które mogą być jako tako rentowne najwyżej w krajach trzeciego świata, gdzie płaci się górnikom parę dolarów dziennie (jak Polska w latach 70.). Powtarzam, pozostałe 60-80% procent światowego wydobycia to odkrywki, z których tona w hurcie stoi 30-90 zł. Większość europejskich złóż głębinowych (z polskimi na czele) jest wobec tego warta c🤬ja, jak stąd do Honolulu, bo ich koszty eksploatacji są kilku(nasto)krotnie wyższe. Dlaczego zamknięto wszystkie co do jednej kopalnie w Zagłębiu Ruhry, Saary, w Wielkiej Brytanii i c🤬j wie, gdzie jeszcze? Polskie kopalnie węgla to praktycznie trup, który się jeszcze trochę rusza, bo pompuje mu się szmal w dupę. Kto żyw w Europie, sprowadza węgiel z Rosji, z USA, z republik postsowieckich za max 50 euro za tonę. Dlatego, bez sztucznie utrzymywanego rynku zbytu w postaci Polski śląskie kopalnie są nie do uratowania. Dlatego też jestem za tym aby zezwolić na wypisanie się Górnego Śląska z naszej przenajświętszej rzeczypospolitej. Wtedy wszystko dupnie całkowicie samoczynnie, a powstała po tym r🤬awka będzie czysto regionalnym problemem. OFC kredyty na swoje piękne kopalnie też niech sobie sami spłacają.

@Wdr
Co do atomówek, to mógłbym wysłać parę wycen i ekspertyz pisanych przez naukowców, których to jakoś nikt w tym kraju nie słucha. Ale i tak c🤬ja z nich zrozumiesz, więc napiszę krótko. Koszt prądu z atomówki i węgla jest porównywalny w USA, tylko, że tam tona węgla kamiennego z kopalni odkrywkowej kosztuje jakieś 10 baksów. Koszt przewiezienia tej tony węgla przez ocean do Hamburga to jakieś 40-50 dolarów. Koszt wydobycia tony węgla z kopalni głębinowej na Śląsku to jakieś 120$. Konkluzję z tego wymyśl sobie sama, jak już skończysz p🤬lić jaki to jestem ograniczony, bo nie robiłem w kopalni za 10 kloców miesięcznie i jakie teraz piękne macie kilofy. A p🤬lniętego amebowca to poszukaj wśród mamusi i tatusia.
Zgłoś
Konto usunięte 2013-08-04, 22:29 2
Średnia emerytura jest zawyżona przez te sędziowskie i policyjne k🤬y. Przeciętny emeryt po 80-tce dostaje 700 zł na rękę.
Zgłoś
Konto usunięte 2013-08-04, 22:43 1
doczytałem do połowy... nie mam siły na więcej. idę wspomóc c🤬j wie kogo następnym piwem bo widocznie nie siebie... ja p🤬le
Zgłoś
patologia 2013-08-04, 22:52
Wdr spokojnie tobie za niedługo setka stuknie więc się oszczędzaj. Za napisanie warszafki z małej piwo.
Zgłoś
Konto usunięte 2013-08-04, 23:01
Średnia emerytura jest zawyżona przez te sędziowskie i policyjne k***y. Przeciętny emeryt po 80-tce dostaje 700 zł na rękę.
Te 700 zł to i tak o 700 zł za dużo.
Zgłoś
zaba711 2013-08-04, 23:02
Państwo zrobiło sobie monopol, w końcu nikt nie lubi konkurencji ... dlatego w Polsce nie ma złodziejaszków osiedlowych bo mają godność i biednego nie okradną .... biednego jak całe społeczeństwo Polski.
Zgłoś
Przejdź to ostatniego posta w temacie