Udostępnij na Facebooku
Skopiuj link
Powinni odrazu na czole wypalać napis "złodziej".
konto usunięte
2012-06-28, 23:05
te "pik pik " w tle.....az powinni z megafonow puscic "show must go on"
i już panowie "ochraniacze" mają sprawę w sądzie o naruszenie i pobicie.( i ten złodziej pewnie na tym ostro zarobi bo jak ukradł coś do 200 zł to i tak tylko mandat{druga sprawa zastawani mnie fakt że akcja odbywa się na terenie sklepu za bramkami a może porostu wciągnęli go jak chciał wychodzić}) takie nielicencjonowane coś może jedynie poprosić o okazanie itp. nie ma prawa zatrzymać takiej osoby Dlatego uważam że powinno się znieść takie coś jak nielicencjonowany pracownik ochrony a dać prace ludziom którzy maja stopnie ochroniarskie.
Drogi panie Surkan myli się pan.
Pracownik ochrony ma prawo zatrzymać osobe podejrzą o dokonanie przestępstwa lub wykroczenia do przyjazdu policji na zasadzie aresztu obywatelskiego tak jak każdy inny obywatel.
Kodeks postępowania karnego w art. 243 stanowi, że każdy obywatel ma prawo ująć osobę, która popełniła przestępstwo lub wykroczenie na tzw. gorącym uczynku, czyli bezpośrednio po popełnieniu przez nią przestępstwa/wykrocznia lub po podjętym pościgu . Zgodnie z § 2 tego artykułu osobę ujętą należy niezwłocznie przekazać policji. Niezwłocznie oznacza, że nie wolno przedłużać ujęcia ponad niezbędne minimum.
Nie wiesz nie rozumiesz to nie piernicz głupot.
Dziekuje
konto usunięte
2012-06-29, 0:34
Sam jestem ochroniarzem w markecie. Dragon, masz rację, ale nie do końca, surkan na pewno ma rację jeśli chodzi o sprawę w sądzie. Otóż przepisy stanowią, że obowiązek zatrzymania podejrzanego o przestępstwo,wezwania odpowiednich służb ma KAŻDY kto jest świadkiem, inaczej może odpowiedzieć za przyzwolenie na kradzież/pobicie etc. Natomiast panowie na filmiku grubo przesadzili, zatrzymanie może się odbyć na zasadzie zablokowania drogi wyjścia lub blokowanie możliwości ruchu własnym ciałem, ale w żadnym wypadku nie wolno mi gościa uderzyć! Nawet jesli jest agresywny i zaatakuje pierwszy, co widać na kamerach, to trzeba być ostrożnym z reakcją, lepiej unieszkodliwić poprzez odpowiednie przytrzymanie niż wypłacić plombę bo naprawdę można się narazić.
konto usunięte
2012-06-29, 0:42
Aleś pokazał. No nie usiedzę. Żebyś Ty chłopie widział jak prawdziwy, notoryczny złodziej, taki z żółtymi papierami (którego przyjechana policja od razu puszcza) spada ze schodów...mając ręce skute kajdankami za plecami, może byś zrobił sensację. Ochroniarz, też człowiek i zarubić musi.
konto usunięte
2012-06-29, 8:50
Ma Qui napisał/a:
Sam jestem ochroniarzem w markecie. Dragon, masz rację, ale nie do końca, surkan na pewno ma rację jeśli chodzi o sprawę w sądzie. Otóż przepisy stanowią, że obowiązek zatrzymania podejrzanego o przestępstwo,wezwania odpowiednich służb ma KAŻDY kto jest świadkiem, inaczej może odpowiedzieć za przyzwolenie na kradzież/pobicie etc. Natomiast panowie na filmiku grubo przesadzili, zatrzymanie może się odbyć na zasadzie zablokowania drogi wyjścia lub blokowanie możliwości ruchu własnym ciałem, ale w żadnym wypadku nie wolno mi gościa uderzyć! Nawet jesli jest agresywny i zaatakuje pierwszy, co widać na kamerach, to trzeba być ostrożnym z reakcją, lepiej unieszkodliwić poprzez odpowiednie przytrzymanie niż wypłacić plombę bo naprawdę można się narazić.
Z ambicjami na straznika miejskiego? Czlowieku zmien ta prace
konto usunięte
2012-06-29, 10:59
hardcore, od dziś nie kradne w carrefurze
dziwi mnie to ludzie tam zarabiają po 6zł a walczą jak lwy jak ktoś cos ukradnie.... Jakby walczyli o swoje.
konto usunięte
2012-06-29, 11:12
Nie wyszedł ze sklepu = nie ukradł