Główna Poczekalnia (6) Soft (4) Dodaj Obrazki Dowcipy Popularne Losowe Szukaj Ranking
Zarejestruj się Zaloguj się
👾 Zmiana domeny serwisu - ostatnia aktualizacja: 2025-07-22, 21:51
📌 Ukraina ⚔️ Rosja Tylko dla osób pełnoletnich - ostatnia aktualizacja: Dzisiaj 12:34
Jak sklepy łamią prawo
maciekawski • 2012-12-20, 14:57
Naszła mnie niedawno ochota na piwo regionalne. Dzięki temu, że skończyłem już 18 lat, sądziłem, że z kupnem nie będzie problemu. Spotkała mnie jednak dość głupia i przykra sytuacja.

Zaznaczę od razu, że nie posiadałem jeszcze dowodu osobistego, jednak sądziłem, że paszport zawiera potrzebne dane do ustalenia pełnoletności. I tu klops.
Ekspedientka stwierdziła, że "paszport nie jest dokumentem stwierdzającym (potwierdzającym) pełnoletność", więc piwa mi sprzedać nie może. Na pytanie, czy pesel / data urodzenia i zdjęcie nie wystarczają, stwierdziła, że przepisy nie pozwalają jej sprzedawać alkoholu bez okazania dokumentu tożsamości. Jedynym dokumentem, jaki ten sklep "honorował", był dowód osobisty. Odpuściłem sobie, bo jak wiadomo z biurokracją rzadko kto wygrywa.
Miałem w ten weekend trochę czasu, więc z nudów napisałem do MSWiA z pytaniem, jaki dokument potwierdza tożsamość. Dzisiaj otrzymałem odpowiedź:
Cytat:

Szanowny Panie,

W odpowiedzi na e-mail z dnia 15 grudnia 2012 r. uprzejmie informuję co następuje.
Zgodnie z art. 1 ust. 3 pkt 1 ustawy z dnia 10 kwietnia 1974 r. o ewidencji ludności i dowodach osobistych (Dz. U. 2006 r. Nr 139 poz. 993) dowód osobisty jest dokumentem stwierdzającym tożsamość osoby. Ponadto art. 4 ustawy z dnia 13 lipca 2006 r. o dokumentach paszportowych (Dz. U. 2006 r. Nr 143 poz. 1027) stwierdza, że dokument paszportowy uprawnia do przekraczania granicy i pobytu za granicą oraz poświadcza obywatelstwo polskie, a także tożsamość osoby w nim wskazanej, w zakresie danych, jakie ten dokument zawiera. Jak wynika z przytoczonych przepisów w polskim systemie prawnym istnieją dwa dokumenty potwierdzające tożsamość osoby i są to zarówno dowód osobisty jak i paszport."

Zaopatrzony w ten e-mail, a także ustawę o wychowaniu w trzeźwości i przeciwdziałaniu alkoholizmowi (Artykuł 15, podpunkt 2:
Cytat:

W przypadku wątpliwości co do pełnoletniości nabywcy sprzedający lub podający napoje alkoholowe uprawniony jest do zażądania okazania dokumentu stwierdzającego wiek nabywcy.

paszport więc takowe dane posiada), wybieram się jutro do tego samego sklepu. Jestem ciekawy, jak zareagują na takie informacje. Mam nadzieję, że to będzie ostatni raz, jak będą próbowali wyc🤬jać klientów. Na koniec jeszcze dodam klasyczny komixx, który opisuje taką absurdalną sytuację:

Pozdro dla logicznie myślących. I wesołych świąt
Zgłoś
Witaj użytkowniku Sadol.pl,

Lubisz oglądać nasze filmy z dobrą prędkością i bez męczących reklam? Wspomóż nas aby tak zostało!

Dalsze istnienie serwisu jest możliwe jedynie dzięki niewielkim, dobrowolnym wpłatom od użytkowników. Prosimy Cię zatem o rozważenie wsparcia nas poprzez serwis Zrzutka.pl abyś miał gdzie oglądać swoje ulubione filmy ;) Zarejestrowani użytkownicy strony mogą również wsprzeć nas kupując usługę Premium (więcej informacji).

Wesprzyj serwis poprzez Zrzutkę
 już wpłaciłem / nie jestem zainteresowany
konto usunięte 2012-12-20, 18:12 2
Pie*dolisz jak potłuczony. Spoko, też jestem za wolnym rynkiem i jak największą ilością deregulacji, ale my nie mówimy o tym jak powinno być, a jak jest! Nawet taki skrajny liberał jak Korwin mimo narzekania na polskie prawo twierdzi, że jest legalistą, czyli prawa trzeba przestrzegać, a ekspedientka odmawiając autorowi sprzedaży piwa łamie prawo. Zrozum ku*wa, że my tutaj nie dyskutujemy o polskim systemie prawnym, tylko o konkretnej sytuacji, gdzie prawo ewidentnie stoi po stronie autora. Ja np. uważam, że jeżeli właściciel restauracji nie chce obsługiwać cyganów, bo ma takie widzimisię, to powinien mieć do tego prawo, ale przecież my tutaj nie mówimy o sytuacji, gdzie właściciel towaru odmawia sprzedaży z tego względu, że to jego towar i nie chce go tej konkretnej osobie sprzedawać, tylko sytuacja jest taka, iż ekspedientka jest po prostu tępą cipą i nie zna przepisów, które znać powinna, bo ją obowiązują. Ch*j w to jakie prawo powinno być, to nie ten temat, tutaj dyskutujemy o tym, że babka nie zna przepisów i według prawa MUSI sprzedać młodemu browara, więc przestań na niego najeżdżać tylko dlatego, że chłopak posiada większą wiedzę od ekspedientki w danej dziedzinie, chociaż powinno być na odwrót, bo to ona jest sprzedawcą, a nie on.
Zgłoś
konto usunięte 2012-12-20, 18:27 1
Narwhal napisał/a:

Pie*dolisz jak potłuczony. Spoko, też jestem za wolnym rynkiem i jak największą ilością deregulacji, ale my nie mówimy o tym jak powinno być, a jak jest! Nawet taki skrajny liberał jak Korwin mimo narzekania na polskie prawo twierdzi, że jest legalistą, czyli prawa trzeba przestrzegać, a ekspedientka odmawiając autorowi sprzedaży piwa łamie prawo. Zrozum ku*wa, że my tutaj nie dyskutujemy o polskim systemie prawnym, tylko o konkretnej sytuacji, gdzie prawo ewidentnie stoi po stronie autora. Ja np. uważam, że jeżeli właściciel restauracji nie chce obsługiwać cyganów, bo ma takie widzimisię, to powinien mieć do tego prawo, ale przecież my tutaj nie mówimy o sytuacji, gdzie właściciel towaru odmawia sprzedaży z tego względu, że to jego towar i nie chce go tej konkretnej osobie sprzedawać, tylko sytuacja jest taka, iż ekspedientka jest po prostu tępą cipą i nie zna przepisów, które znać powinna, bo ją obowiązują. Ch*j w to jakie prawo powinno być, to nie ten temat, tutaj dyskutujemy o tym, że babka nie zna przepisów i według prawa MUSI sprzedać młodemu browara, więc przestań na niego najeżdżać tylko dlatego, że chłopak posiada większą wiedzę od ekspedientki w danej dziedzinie, chociaż powinno być na odwrót, bo to ona jest sprzedawcą, a nie on.

a skoro tak, najlepszym rozwiązaniem byłoby zawiadomić organy odpowiednie za przestrzeganie prawa typu policja w obecności sprzedawczyni. błachy powód, niska szkodliwość czynu. jest jak jest, to tylko zwykły sprzedawca i zwykły klient no ale skoro piwo regionalne to chyba nie byle jaki sklep tym bardziej że nie w każdym sklepie można takie dostać. sprzedawca musi zaskakiwać klienta, w tym przypadku niekoniecznie uczciwością. autor/niedoszły klient powinien powtórzyć próbę zakupu dla swojego i naszego spokoju
Zgłoś
Ork.Fajny 2012-12-20, 18:28
Ten komentarz został automatycznie oznaczony jako potencjalnie niewłaściwy dla osób niepełnoletnich. Zaloguj się aby go wyświetlić.
Zgłoś
maciekawski 2012-12-20, 18:36
Ten komentarz został automatycznie oznaczony jako potencjalnie niewłaściwy dla osób niepełnoletnich. Zaloguj się aby go wyświetlić.
Zgłoś
kih0n 2012-12-20, 18:46
@maciekawski

skończ tylko dawaj ciąg dalszy, dzisiaj nie idziesz po piwo?
Zgłoś
maciekawski 2012-12-20, 18:50
@kih0n nie, jutro idę, tak jak napisałem
Zgłoś
konto usunięte 2012-12-20, 18:59 2
Zgłoś
konto usunięte 2012-12-20, 19:01 1
Zgłoś
konto usunięte 2012-12-20, 19:06
Daj znać jak ci poszło z tą tępą ekspiedientką. Pozdro
Zgłoś
Hrabia Drapula 2012-12-20, 19:14
Arashel jak pójdziesz do sklepu np. p telewizor i będzie cena 2000zł ,a pani z uśmiechem na twarzy powie ci nie,nie on kosztuje trzy tysiące,to pewnie bez słowa zapłacisz?
jeśli tak to przez takich dekli jak ty i ta baba wracamy do PRLu
niestety czasy są takie że trzeba uważać na każdym kroku bo wszędzie próbują cię wydymać (tu akurat to tylko piwo) ale gdzie indziej będzie jak pisałem np.telewizor ,albo kilka tysięcy w banku
Zgłoś
konto usunięte 2012-12-20, 19:19
Przypomniała mi się riposta mojego kolegi kiedyś w sklepie
-Poproszę piwo
-A osiemnaście jest?
-A nie mierzyłem hahaha
kasjerka czerwona ;p
Zgłoś
konto usunięte 2012-12-20, 19:25
Hrabia Drapula napisał/a:

Arashel jak pójdziesz do sklepu np. p telewizor i będzie cena 2000zł ,a pani z uśmiechem na twarzy powie ci nie,nie on kosztuje trzy tysiące,to pewnie bez słowa zapłacisz?
jeśli tak to przez takich dekli jak ty i ta baba wracamy do PRLu
niestety czasy są takie że trzeba uważać na każdym kroku bo wszędzie próbują cię wydymać (tu akurat to tylko piwo) ale gdzie indziej będzie jak pisałem np.telewizor ,albo kilka tysięcy w banku

świadomie przepłacać za towar można z paszportem ale polsatu
Zgłoś
Ork.Fajny 2012-12-20, 19:27
Zgłoś
konto usunięte 2012-12-20, 19:48
no i wywiązała się kłótnia/dyskusja daleko sięgająca od jakże prostego tematu bycia pełnoletnim z posiadaniem dowodu tożsamości i legalności równego traktowaniu w zakupach. Zbyt często mylimy prawdę z racją. Z zakupem alkoholu róznie bywa, może zdarzyć się trudny klient w tym przypadku akurat trudna ekspedientka. faktem jest że codziennie spotykamy się z bezprawiem dlatego też wielu z nas przyzwyczaiło się do jego tolerowania dla własnego spokoju. stwierdzenie to ma kapitalne znaczenie, gdyż praktyka sporów i dyskusji własnie o tym.
Zgłoś
konto usunięte 2012-12-20, 20:05 1
Zgłoś
Przejdź to ostatniego posta w temacie  

Oznaczenia wiekowe materiałów są zgodne z wytycznymi Krajowej Rady Radiofonii i Telewizji

Oświadczam iż jestem osobą pełnoletnią i wyrażam zgodę na ukrycie oznaczeń wiekowych materiałów zamieszczonych na stronie
Funkcja pobierania filmów jest dostępna w opcji Premium
Usługa Premium wspiera nasz serwis oraz daje dodatkowe benefity m.in.:
- całkowite wyłączenie reklam
- możliwość pobierania filmów z poziomu odtwarzacza
- możliwość pokolorowania nazwy użytkownika
... i wiele innnych!
Zostań użytkownikiem Premium już od 5,00 PLN miesięcznie* * przy zakupie konta Premium na 3 miesiące. 6,00 PLN przy zakupie na jeden miesiąc.
* wymaga posiadania zarejestrowanego konta w serwisie
 Nie dziękuję, może innym razem