Główna Poczekalnia (1) Soft (2) Dodaj Obrazki Dowcipy Popularne Losowe Szukaj Ranking
Zarejestruj się Zaloguj się
📌 Ukraina ⚔️ Rosja Tylko dla osób pełnoletnich - ostatnia aktualizacja: Dzisiaj 14:17
Tak tak wiem......

Kolejny raz papież Franciszek zadziwił ludzi na całym świecie. Podczas wczorajszej audiencji generalnej w Watykanie podszedł do mężczyzny z bardzo zniekształconą twarzą i pobłogosławił go. To nie pierwszy tego typu akt miłosierdzia w wykonaniu papieża.

Jaki face

Papież podszedł do mężczyzny stojącego w tłumie wiernych, który miał wyraźnie zdeformowaną twarz. Zamienił z nim kilka słów, pobłogosławił i przytulił go. Na razie nie wiadomo, kim jest mężczyzna, ani co spowodowało tak rozlegle obrażenia jego twarzy.

Dwa tygodnie wcześniej, również podczas audiencji generalnej, papież wykonał podobny gest w stosunku do Włocha Vinicio Riva, cierpiącego na nerwiakowłókniakowatość. Zdjęcia te błyskawicznie obiegły cały świat.

Mimo że Franciszek jest papieżem dopiero od 8 miesięcy, podobne akty miłosierdzia zjednały mu przychylność milionów osób na całym świecie. Wcześniej m.in. zaprosił bezdomnych na obiad na Placu św. Piotra i umył nogi młodych przestępców.

Podczas wczorajszej audiencji generalnej papież Franciszek mówił o dobrodziejstwach spowiedzi oraz o tym, jaki powinien być spowiednik.

Spotkanie z wiernymi zakończyła wspólna modlitwa za ofiary nawałnicy, która przeszła w poniedziałek nad Sardynią.

źródło:http://wiadomosci.onet.pl/religia/papiez-poblogoslawil-czlowieka-ze-znieksztalcona-twarza/gd8tb
Zgłoś
Radysh 2013-11-22, 0:10 2
Pobłogosławił a nie pomogło...
Za mało many miał?
Zgłoś
Elalex 2013-11-22, 0:29 1
Ten komentarz został automatycznie oznaczony jako potencjalnie niewłaściwy dla osób niepełnoletnich. Zaloguj się aby go wyświetlić.
Zgłoś
Muzz 2013-11-22, 2:35 2
Zarammoth napisał/a:

I jakoś nie widzę zbawiennych skutków religii katolickiej. Ludzie są nadal źli, chamscy i samolubni jak wszędzie. A nawet bardziej, bo wiedzą, że wystarczy się wyspowiadać, sypnąć kasą i mają poczucie bycia dobrym.

Ja jakoś nie widzę zbawiennych skutków stawiania znaków drogowych - wszyscy jeżdżą łamiąc prawo (ileż to filmików na Sadolu mamy). Raz na jakiś czas zapłacą mandat i jeżdżą dalej.
Mimo wszystko ktoś tego przestrzega, tak? Tak samo z religią. Jak chcesz to będziesz przestrzegał albo przynajmniej się starał. Wystarczy tylko chcieć i nie będziesz zły, chamski itd.
To nie wina znaków drogowych - to wina kierowców. To nie wina religii - to wina "wyznawców".

Zarammoth napisał/a:

A jeśli by w Polsce byli sami ateiści to byśmy byli bezbronni czy ki ch*j?

Wiesz, nie mam pojęcia. Militarnie - raczej nie. Moralnie - kto wie? Nie potrafię ci na to pytanie odpowiedzieć, za głupi jestem. Trzeba zapytać znawców historii, kultury itp.

Zarammoth napisał/a:

A może to ateiści-humaniści powinni być asystentem polityki? Może o wiele bardziej dobroduszni buddyści?

Nie oceniaj dobroduszności po stereotypach. Buddyjscy mnisi też mogą ci zrobić kuku.
Ale ateiści-humaniści odpadają. Dlaczego? Bo ateista-humanista może być pedałem, zoofilem czy innym nekrofilem. To można zalegalizować. Czy chcesz żeby ktoś taki był asystentem w polityce?
Bez jakiegokolwiek boga prawo może się tak pozmieniać, że hoho - nienormalność stanie się normalnością, a normalność będzie nienormalna. Zresztą - to już się powoli dzieje...
Zgłoś
surojak 2013-11-22, 3:25
Mnie ciekawi kiedy popełni samobójstwo. Bo coś za bardzo kręci jak dla kościoła anie pieniędzy nie chce i podofilów ściga. Jak się nie patrzy to wypadki chodzą po ludziach. Prawda?
Zgłoś
zazawawa 2013-11-22, 10:52
jak to skąd się wziął ten gościu - z Rosji
youtube.com/watch?v=a6igOQUKbGU
Zgłoś
konto usunięte 2013-11-22, 11:23 2

Oni też wiarę na swoją modłę przerobili.
Zgłoś
konto usunięte 2013-11-22, 11:36
Ten komentarz został automatycznie oznaczony jako potencjalnie niewłaściwy dla osób niepełnoletnich. Zaloguj się aby go wyświetlić.
Zgłoś
Lord_Rzeźnik 2013-11-22, 12:52
Mimo, że nie jestem osobą wierzącą, ten koleś jest dla mnie bardzo pozytywny.
Zgłoś
Retsam 2013-11-22, 12:52 2
Zgłoś
baxter 2013-11-22, 12:55 3
@Muzz - ładnie i wzniośle ksiądz pisze, lecz wg. mnie religia to choroba psychiczna, życzę zdrowia.
Zgłoś
Machol 2013-11-22, 12:59 1
Dobrze mówisz, Muzz. Religia po prostu dała ludziom możliwość spisania pewnych odwiecznych praw. 10 przykazań - nie musimy wierzyć że to Boski wymysł, tak czy owak prezentują one pewne fundamenty człowieczeństwa odróżniające nas od zwierząt i zwierzojebów (wiadomo o kim mowa).
Co więcej, dzięki religii większość z🤬bów którzy nie byli na tyle lotni umysłowo (edukacja kiedyś a teraz to spora różnica) by pojąć czemu mają np. nie kraść albo nie zabijać, mogli być ustawieni do pionu za sprawą tzw. bojaźni Bożej. Dlaczego większość niedorozwojów nie popełnia czynów zabronionych, chociaż nie jest w stanie uzmysłowić sobie ze wszystkimi skutkami np. zabicia człowieka? Otrzymują zakaz "bo tak", ale oprawiony w ładne "Bozia tak nakazała, nie wolno".
Nie mówię powyższego by obrazić religię chrześcijańską, ogarnięci zrozumieją.
Zgłoś
Muzz 2013-11-22, 13:33 1
Zgłoś
baxter 2013-11-22, 14:04
jakoś mnie nie dziwi twoja "riposta"
Zgłoś
konto usunięte 2013-11-22, 16:52
Zgłoś
Muzz 2013-11-22, 20:19
@pemb
I bardzo dobrze, że rodzice coś ci wpoili - od tego są. Ale nie każdy ma takich super rodziców (o ile w ogóle ich ma) jak ty i bardziej mu w takich rzeczach pomaga np. kościół. Innym pomoże telewizja, inni wyciągną coś mądrego z romansidłowatych harlequinów. Dlaczego więc gnoić i niszczyć coś co BAZUJE na samych dobrych rzeczach jak religia chrześcijańska? (to, że czasami jest inaczej to wina ludzka, nie idei wiary)
To, że u ciebie w domu jest inaczej nie znaczy, że ktoś może mieć jeszcze inaczej. Stary, nie porównuj tego do siebie. Każdy wynosi coś dobrego z różnych rzeczy. Kościół jest jedną z takich rzeczy i dla wielu jest ważny.
Nie mówię, że MUSISZ coś z tego wynosić, ale MOŻESZ. A przynajmniej inni mają taką możliwość, bo np. życie dało im popalić. I w tej religii znajdują pocieszenie i "dostają motywującego kopa" by żyć dalej, a nie siedzieć i załamywać się.

Rozumiesz teraz dlaczego nie wypada tego gnoić jeśli sam nie wierzysz? Dla kogoś to ma znaczenie - szanujmy ich. Nic złego nam nie robią. Do niczego nas nie zmuszają.

Na jakiej podstawie sądzę, że ludzie są coraz głupsi? Na podstawie tego co widzę w polityce i społeczeństwie. Jeśli ty tego nie zauważasz to może ktoś inny ci wytłumaczy... ja nie mam siły tłumaczyć takich banałów. Nie atakuj mnie o to - poszukaj odpowiedzi sam.
Ewentualnie zapytaj baxtera - on chyba ma w tym spore doświadczenie.

OK, koniec tematu z mojej strony. Dyskutujcie dalej sami, mam inne sprawy na głowie, I'm out
Zgłoś
Przejdź to ostatniego posta w temacie  

Oznaczenia wiekowe materiałów są zgodne z wytycznymi Krajowej Rady Radiofonii i Telewizji

Oświadczam iż jestem osobą pełnoletnią i wyrażam zgodę na ukrycie oznaczeń wiekowych materiałów zamieszczonych na stronie
Funkcja pobierania filmów jest dostępna w opcji Premium
Usługa Premium wspiera nasz serwis oraz daje dodatkowe benefity m.in.:
- całkowite wyłączenie reklam
- możliwość pobierania filmów z poziomu odtwarzacza
- możliwość pokolorowania nazwy użytkownika
... i wiele innnych!
Zostań użytkownikiem Premium już od 4,17 PLN miesięcznie* * przy zakupie konta Premium na 6 miesięcy. 6,00 PLN przy zakupie na jeden miesiąc.
* wymaga posiadania zarejestrowanego konta w serwisie
 Nie dziękuję, może innym razem