Polska husaria była wtedy jak bomba atomowa w dzisiejszych czasach najlepsza broń przeciw islamizacji min gdyby nie Polska Husaria w Bitwie Pod Wiedniem mowilibysmy dziś po arabsku i mielibyśmy za żony kozy więc warto poświęcić kilka minut .
Dlaczego rekonstrukcje robione przez pasjonatów historii (grupa z Gniewu) są lepsze niż filmy? Macie prawdziwy obraz potęgi husarii:
Z................_
2015-01-14, 14:49
Niestety muszę znowu pójść pod prąd z moimi przemyśleniami bo mnie c🤬j strzela
Ile można się spuszczać nad husarią, przetaczać w kółko jaka to wielka była (autor już doj🤬 niesamowicie z tym porównaniem a'la bomba atomowa) wk🤬ia mnie takie gadanie polaków że zachwycają się jakimiś rzeczami które przeminęły np. nasze fiaty i polonezy a tymczasem gówno mamy, w gównianej ilości, za gówniane pieniądze na gównianych warunkach i c🤬j dupa kamieni kupa
Zebrało by sie więcej kozojebów to i by husaria nie pomogła
Taki mój ból dupska po obiedzie
do I wś. Polska była 5 armią na świecie, a teraz..
up , myślę że nie masz racji , a podniecanie się husarią jest jak najbardziej prawidłowe porównanie jej do bomy atomowej w tamtejszych czasach nie wiem czemu cię dziwi , przez ponad 100 lat wszystkie walki wygrane z wojskami wroga które były kilkakrotnie większe i my Polacy powinniśmy być z tego dumni , obecnie wielu ludzi jest pakowanych telewizyjnym ścierwem typu dlaczego ja , trudne sprawy i wiadomościami w których p🤬lą i robią sensacje ze wszystkiego prócz spraw nas Polaków a nasza historia jest rzadko pokazywana dajmy na przykład Hołd Ruski gdzie Polska weszła do Moskwy jako jedyny kraj i którą rządziła 2 lata u ruskich ten dzień jest obchodzony jak święto a u nas się o tym nie mówi ponieważ pogorszyło by to kontakty obu państwom .
doopa , masz racje obecnie Polskie wojsko jest w kryzysie , moim zdaniem dużym błędem było zniesienie przymusowej służby wojskowej
L................5
2015-01-14, 15:11
@up taa , spytaj ojca dziadka wójka sąsiada co z wojska pamięta jak to się zapiepszało jako kot i jak to można łatwo stać się byo kaleką
sąsiada z wioski mojego dziadka syna wlaśnie w wojsku zasterzelil
wspomnienia mojego wójka od będąc w dęblinie w ciągu 3 lat pamięta 3 katastrofy z udziałem pilotów i jak za tym idzie śmierć
Nie obowiazkowa słuzba a regeneracja harcerstwa/scoutingu/organizacji paramilitarnych
Lepiej dupa orać pole niz na na szkole być majorem
@up byłeś w wojsku
3 lata wyjete z życia , jeżeli wojsko byłoby w takiej formie jak bylo
I co z tego że "przehusaria" wygrywał każdą bitwę, skoro w czasie gdy odnosiła największe sukcesy nasze państwo doznawało największych porażek ? Przemyśl to polaczku. Żal mi frajerów żyjących niby wspaniałą przeszłością. A swoją drogą gdyby turasy wygrały by pod Wiedniem, to mówiono by nadal tak samo, albo ewentualnie po Osmańsku a nie arabsku... pewnie nie wiesz ignorancie że Imperium Osmańskie było najbardziej tolerancyjnym krajem ówczesnej Europy...
A wojsko polskie przeżywa największy w historii rozwój i jest doskonale wyposażone (pomijając może obronę przeciwrakietową, ale przetargi się właśnie odbywają), ale co zwykły gimbus może o tym wiedzieć... Lubie kierować sie zasadą : "Jak c🤬ja wiem to się nie wypowiadam", polecam
podpis użytkownika
Sapere Aude
Już po przeczytaniu słowa Polaczek nie musze czytać dalej bo gardze taką hołotą jak ty po pierwsze naucz się pisać lamusie a po drugie każdy ma swoje zdanie nie podoba się to wyp🤬alaj .
Widze siłe argumentu

Nie ma się do czego przyczepić to wypomnij błędnie napisany jeden wyraz

Ciekawe kim jeszcze gardzisz, tyle że w realu, kolejny internetowy kozak rocznik 96 ?
podpis użytkownika
Sapere Aude
Odbiegasz od tematu więc jedno piszesz a co innego robisz ? internetowy kozak ? to nie ja spinam pod nie swoim tematem synu a pozatym napisałem co myśle o takich lewakach jak ty którzy nie wychodzą z szafy tylko czają się aby komuś doj🤬 . Nie pozdrawiam gimbusie
o................n
2015-01-14, 16:15
Zawsze puchnę jak potomkowie chłopów małorolnych, których przodków tychże husasze wyzyskiwali na polu obecnie się tak spuszczają nad tą jednostką.
A tak swoją drogą, to w bitwie pod Wiedniem oprócz chorągwi husarii brał udział również kwiat Germańskiej kawalerii z doskonałymi Kirasjerami na czele.
I powiem jeszcze, że husaria to c🤬j-oszustwo, bo jak tylko piniondze się przestały zgadzać to owych bomb atomowych nie stało i gdyby nie wspaniałe jednostki Dragonii, to Polskie państwo, będące w stanie de facto anarchii, samo by się rozpadło bez pomocy 3 krajów ościennych.
PS: na imperium osmańskie to byle Europejska jednostka starczała (i starcza) xD Nawet Rosja w 1914-17 kiedy przegrywała k🤬a wszystko, to z turasami i tak wszystkie bitwy wygrała xD
K🤬a no ludzie, wałkujecie tą husarię aż się już rzygać od niej chce. Boję się otwierać lodówkę bo mi wyskoczy husarz k🤬a! Tyle zostało już o husarii powiedziane, że wrzucanie co tydzień czegoś "nowego" o tej formacji zakrawa na nietakt. Husaria była potężna, dopóki nie okazało się, że trzeba jeszcze ją utrzymać, a pożyczki też trzeba spłacić no i jednak potrójna salwa z muszkietów, opracowanie bagnetów i udoskonalenie artylerii pod koniec XVII w. ostatecznie przekreśliło potęgę naszej konnicy.
podpis użytkownika
Nie dla psa, dla pana to!
s................0
2015-01-14, 18:57
Najlepsza broń na muslimów i katoli to EDUKACJA. Muzułmanin = Katolik.
Każdy ma po trochu racji . Zgadzam się husaria składała się głownie ze szlachty . Lecz myśle ze wałkowanie tego tematu jest lepsze dla Polskiej historii niż słuchanie czy czytanie jacy to dobzi byli Jaruzelski czy inne lewackie nasienie . Polska ze swojej historii może być dumna tego nikt nam nie odbierze . Śmierć Wrogom Ojczyzny !