Ale ci katolicy to mają dobrze z tym kościołem. Od teraz nawet na imprezę mogą iść w piątek... Biskupi znieśli przykazanie o zakazie organizowania hucznych imprez w piątki!
Cytat:
Episkopat pozwala organizować huczne imprezy w piątek. Biskupi zmienili czwarte przykazanie kościelne.
Dotąd zakaz udziału w zabawach i jedzenia mięsa dotyczył wszelkich okresów pokutnych, czyli także każdego piątku. Episkopat zdecydował wykreślić ten dzień z przykazania. Ksiądz biskup Marek Mendyk powiedział, że w miejsce dotychczasowego zapisu przyjęto nową formułę, obejmującą jedynie Wielki Post: "Zachowywać nakazane posty i wstrzemięźliwość od pokarmów mięsnych, a w czasie Wielkiego Postu powstrzymywać się od udziału w zabawach".
Jak zaznaczał biskup Marek Mendyk decyzja jest podyktowana faktem, że wielu wiernych coraz częściej organizowało zabawy w piątek. "Dotychczasowy zapis zagubił swoje znaczenie" - przyznał duchowny. Jednocześnie biskup zaznaczył, że osoby, które chcą zachować wstrzemięźliwość w piątek mogą to robić.
Zmianę zaakceptowali biskupi podczas 362 zebrania Konferencji Episkopatu Polski, które dobiega końca w Wieliczce.
Źródło
Tytuł jest trochę mylący.
podpis użytkownika
/Do or do not, there is no try./
- Yoda
BongMan napisał/a:
Zakaz posuwania dzieci obowiązuje od poniedziałku do niedzieli, 365 dni w roku. Przestrzegają, klechy?
Po twoich postach i życiowych wypowiedzich, wnioskuję że nie przestrzegają.
podpis użytkownika
Gallia est omnis divisa in partes tres
Quarum unam incolunt Leftist aliam Vicani
Tertiam qui ipsorum lingua Muslimae nostra C🤬ki appellantur
Ave Gregorius Braun morituri te salutant!
Konto usunięte
2013-06-23, 18:28
A.J.K.S napisał/a:
Dlatego jestem antyklerykałem
Parę lat temu u brata w szkole nauczycielki pytały się księdza, czy godzi się zrobić dzieciakom imprezę andrzejkową w piątek...
Dla mnie wiara w "coś" w co wierzy 90% ludnosci to debilizm.. sad but true. Maryja dziewica was pozdrawia mialem wizje
i co z tego? obludni polacy i tak wierza w to, co jest akurat dla nich wygodne
podpis użytkownika
za jechanie po mnie przez wzglad na trollowa ksywke zawsze piwo!
ja p🤬le jaki ten kościół jest sp🤬olony...księżniczka jedyne co dobrze wychodzi to r🤬anie małych dzieci
Konto usunięte
2013-06-23, 19:04
chcesz iść zjeść schabowego/naj🤬 się/iśc na imprezę w piątek? to idziesz - nie chcesz - nie idziesz. Twoja sprawa.
muzc🤬jmanom tego nie wytłumaczysz - dlatego wolę Katolicyzm nawet w takim wydaniu jaki mamy w naszym kraju
Konto usunięte
2013-06-23, 19:06
abdul napisał/a:
i co z tego? obludni polacy i tak wierza w to, co jest akurat dla nich wygodne
Zdanie zaczynamy z dużej, Polacy piszemy z dużej, o wygodzie mogą gadać pajace z wiejskiej.
Za nick kiełbacha ci w odbyt.
Konto usunięte
2013-06-23, 19:20
Zasada jest prosta.
Przykazania kościelne są dla Kościoła.
Jeżeli chcesz wspierać Kościół swoim postępowaniem - starasz się przestrzegać te przykazania.
W ten sposób jest większa szansa, że Kościół będzie się "trzymał kupy".
A duchowni dbają, żeby te przykazania były: 1. budujące duchowo... 2. możliwe do przestrzegania.
btw. przez jakieś kilkanaście kilka lat swojego życia nie wiedziałem, że źle postępuję chlejąc w piątek XD
Konto usunięte
2013-06-23, 19:21
Jarrt napisał/a:
Parę lat temu u brata w szkole nauczycielki pytały się księdza, czy godzi się zrobić dzieciakom imprezę andrzejkową w piątek...
Taaaaa... u brata....
o kurfa dzienki ci papieszu krulu muj za ten hojny dar
Konto usunięte
2013-06-23, 19:24
"Cokolwiek zwiążesz na ziemi, będzie związane w niebie, a co rozwiążesz na ziemi, będzie rozwiązane w niebie" (Mt 16,19) (albo jak kto woli film Dogma z 1999)
czyli można się zwyczajnie, zgodnie z prawem bożym, nap🤬lić.
Btw. jestem ateistą, albo raczej mam wyj🤬e.
Konto usunięte
2013-06-23, 19:41
Świat się zmienia, to i KK też.
donplicco napisał/a:
Taaaaa... u brata....
C🤬jowe i mało śmieszne