O to krótka animacja, w ciekawy i rzetelny sposób przedstawiająca przyczyny powstania kryzysu w Hiszpani.
Mnie rozbawiło, a za razem uświadomiło co mi nie pasowało za każdym razem gdy byłem w tym pięknym kraju.
📌
Ukraina ⚔️ Rosja
- ostatnia aktualizacja:
Wczoraj 20:15
Prosty mechanizm ekonomiczny przejecia wlasnosci.
Moglismy obserwowac to w czasie tzw prywatyzacji w Polsce.
Zadluzyc i przejac za bezcen.
Tak sie robilo z fabrykami a teraz z calymi krajami.
Moglismy obserwowac to w czasie tzw prywatyzacji w Polsce.
Zadluzyc i przejac za bezcen.
Tak sie robilo z fabrykami a teraz z calymi krajami.
aczkolwiek Hiszpanie sami sobie również są winni. Ten styl życia. Coraz mniej ludzi wykształconych, coraz więcej siły roboczej, więcej imigrantów, oraz przecenieniu wartości pieniądza.
Cos od dupy strony ten film. Calosc zaczela sie od pustego pieniadza emitowanego przez banki, przez kredyt dla murzyna z Alabamy, ubezpieczony a jakze, tylko ubezpieczyciel niewyplacalny
Wszedzie gdzie politycy i banki pchaja swoje lapy jest zle.
Cytat:
Nie wytłumaczysz ludziom, że każda akcja dofinansowania kredytów mieszkaniowych w dłuższej perspektywie musi, po prostu musi wywindować ceny nieruchomości. Zmusza to ludzi byłoby stać na zakup mieszkania z oszczędności do zaciągnięcia kredytu i koło się samo nakręca.
Rośnie popyt, rośnie cena mieszkań.
Spada popyt na pieniądz, spada jego PP.
Krótka piłka.
Ponadto jak to szczególnie gazeta wyb. ma w zwyczaju umieszczać artykuły z cyklu KONIECZNIE! teraz kup mieszkanie, bo ceny pójdą w górę- to działa podobnie- nastroje proinflacyjne przyspieszają inflację
@Hereticus
Neoliberalizm (ang. neoliberalism) – nurt w historii myśli ekonomicznej, poddający krytyce dominujące od czasu wielkiego kryzysu teorie keynesowskie, postulujący powrót do zasad wolnego rynku i ograniczonej do minimum ingerencji państwa w gospodarkę.
"Naprawę państwa należy zacząć od naprawy pojęć."
Neoliberalizm (ang. neoliberalism) – nurt w historii myśli ekonomicznej, poddający krytyce dominujące od czasu wielkiego kryzysu teorie keynesowskie, postulujący powrót do zasad wolnego rynku i ograniczonej do minimum ingerencji państwa w gospodarkę.
"Naprawę państwa należy zacząć od naprawy pojęć."
Ok, zwracam honor, ale neoliberalizm nie wyklucza interwencjonizmu w 100%, jest to łagodniejsza forma socjalizmu i nie wyklucza np. państwowej służby zdrowia i innych wynalazków socjalizmu.
A pamiętacie jak Pis w kampani obiecywał 3mln mieszkań... i to zadarmo, hihi.
Oświadczam iż jestem osobą pełnoletnią i wyrażam zgodę na ukrycie oznaczeń wiekowych materiałów zamieszczonych na stronie