O to krótka animacja, w ciekawy i rzetelny sposób przedstawiająca przyczyny powstania kryzysu w Hiszpani.
Mnie rozbawiło, a za razem uświadomiło co mi nie pasowało za każdym razem gdy byłem w tym pięknym kraju.
📌
Ukraina ⚔️ Rosja
- ostatnia aktualizacja:
Dzisiaj 15:21
Prosty mechanizm ekonomiczny przejecia wlasnosci.
Moglismy obserwowac to w czasie tzw prywatyzacji w Polsce.
Zadluzyc i przejac za bezcen.
Tak sie robilo z fabrykami a teraz z calymi krajami.
Moglismy obserwowac to w czasie tzw prywatyzacji w Polsce.
Zadluzyc i przejac za bezcen.
Tak sie robilo z fabrykami a teraz z calymi krajami.
aczkolwiek Hiszpanie sami sobie również są winni. Ten styl życia. Coraz mniej ludzi wykształconych, coraz więcej siły roboczej, więcej imigrantów, oraz przecenieniu wartości pieniądza.
Cytat:
Nie wytłumaczysz ludziom, że każda akcja dofinansowania kredytów mieszkaniowych w dłuższej perspektywie musi, po prostu musi wywindować ceny nieruchomości. Zmusza to ludzi byłoby stać na zakup mieszkania z oszczędności do zaciągnięcia kredytu i koło się samo nakręca.
Rośnie popyt, rośnie cena mieszkań.
Spada popyt na pieniądz, spada jego PP.
Krótka piłka.
Ponadto jak to szczególnie gazeta wyb. ma w zwyczaju umieszczać artykuły z cyklu KONIECZNIE! teraz kup mieszkanie, bo ceny pójdą w górę- to działa podobnie- nastroje proinflacyjne przyspieszają inflację
@Hereticus
Neoliberalizm (ang. neoliberalism) – nurt w historii myśli ekonomicznej, poddający krytyce dominujące od czasu wielkiego kryzysu teorie keynesowskie, postulujący powrót do zasad wolnego rynku i ograniczonej do minimum ingerencji państwa w gospodarkę.
"Naprawę państwa należy zacząć od naprawy pojęć."
Neoliberalizm (ang. neoliberalism) – nurt w historii myśli ekonomicznej, poddający krytyce dominujące od czasu wielkiego kryzysu teorie keynesowskie, postulujący powrót do zasad wolnego rynku i ograniczonej do minimum ingerencji państwa w gospodarkę.
"Naprawę państwa należy zacząć od naprawy pojęć."
Ok, zwracam honor, ale neoliberalizm nie wyklucza interwencjonizmu w 100%, jest to łagodniejsza forma socjalizmu i nie wyklucza np. państwowej służby zdrowia i innych wynalazków socjalizmu.
A pamiętacie jak Pis w kampani obiecywał 3mln mieszkań... i to zadarmo, hihi.
Oświadczam iż jestem osobą pełnoletnią i wyrażam zgodę na ukrycie oznaczeń wiekowych materiałów zamieszczonych na stronie