O to krótka animacja, w ciekawy i rzetelny sposób przedstawiająca przyczyny powstania kryzysu w Hiszpani.

Mnie rozbawiło, a za razem uświadomiło co mi nie pasowało za każdym razem gdy byłem w tym pięknym kraju.
Witaj użytkowniku Sadol.pl,
Lubisz oglądać nasze filmy z dobrą prędkością i bez męczących reklam? Wspomóż nas aby tak zostało!
Dalsze istnienie serwisu jest możliwe jedynie dzięki niewielkim, dobrowolnym wpłatom od użytkowników.
Prosimy Cię zatem o rozważenie wsparcia nas poprzez serwis Zrzutka.pl abyś miał gdzie oglądać swoje ulubione filmy ;) Zarejestrowani użytkownicy strony mogą również wsprzeć nas kupując usługę Premium (
więcej informacji).
Wesprzyj serwis poprzez Zrzutkę
już wpłaciłem / nie jestem zainteresowany
Prosty mechanizm ekonomiczny przejecia wlasnosci.
Moglismy obserwowac to w czasie tzw prywatyzacji w Polsce.
Zadluzyc i przejac za bezcen.
Tak sie robilo z fabrykami a teraz z calymi krajami.
aczkolwiek Hiszpanie sami sobie również są winni. Ten styl życia. Coraz mniej ludzi wykształconych, coraz więcej siły roboczej, więcej imigrantów, oraz przecenieniu wartości pieniądza.
konto usunięte
2015-03-02, 22:30
Cos od dupy strony ten film. Calosc zaczela sie od pustego pieniadza emitowanego przez banki, przez kredyt dla murzyna z Alabamy, ubezpieczony a jakze, tylko ubezpieczyciel niewyplacalny

Wszedzie gdzie politycy i banki pchaja swoje lapy jest zle.
konto usunięte
2015-03-02, 22:46
Cytat:
Nie wytłumaczysz ludziom, że każda akcja dofinansowania kredytów mieszkaniowych w dłuższej perspektywie musi, po prostu musi wywindować ceny nieruchomości. Zmusza to ludzi byłoby stać na zakup mieszkania z oszczędności do zaciągnięcia kredytu i koło się samo nakręca.
Rośnie popyt, rośnie cena mieszkań.
Spada popyt na pieniądz, spada jego PP.
Krótka piłka.
Ponadto jak to szczególnie gazeta wyb. ma w zwyczaju umieszczać artykuły z cyklu KONIECZNIE! teraz kup mieszkanie, bo ceny pójdą w górę- to działa podobnie- nastroje proinflacyjne przyspieszają inflację
konto usunięte
2015-03-02, 23:41
@Bertoos
Ale w filmiku właśnie o tym mowa, neoliberalizm - interwencjonizm państwowy, później jest mowa o tym, że zadziałały mechanizmy kapitalistyczne i zadziałały, ale w realiach socjalistycznej gospodarki wolnorynkowej (neoliberalizm).
Neoliberalizm to jest właśnie takie połączenie kapitalizmu z socjalizmem, czyli że istnieje wolny rynek, ale jest regulowany przez państwo. Zero kapitalizmu jest natomiast w komunizmie, wtedy gdy nie istnieje gospodarka wolnorynkowa w ogóle.
W uproszczeniu: Neoliberalizm to gówno, nie liberalizm.
@Hereticus
Neoliberalizm (ang. neoliberalism) – nurt w historii myśli ekonomicznej, poddający krytyce dominujące od czasu wielkiego kryzysu teorie keynesowskie, postulujący powrót do zasad wolnego rynku i ograniczonej do minimum ingerencji państwa w gospodarkę.
"Naprawę państwa należy zacząć od naprawy pojęć."
konto usunięte
2015-03-03, 0:26
Ok, zwracam honor, ale neoliberalizm nie wyklucza interwencjonizmu w 100%, jest to łagodniejsza forma socjalizmu i nie wyklucza np. państwowej służby zdrowia i innych wynalazków socjalizmu.
konto usunięte
2015-03-03, 1:07
Warto obejrzeć, ciekawe i śmieszne.
konto usunięte
2015-03-03, 1:12
konto usunięte
2015-03-03, 1:47
A pamiętacie jak Pis w kampani obiecywał 3mln mieszkań... i to zadarmo, hihi.