Lubisz oglądać nasze filmy z dobrą prędkością i bez męczących reklam? Wspomóż nas aby tak zostało!
Dalsze istnienie serwisu jest możliwe jedynie dzięki niewielkim, dobrowolnym wpłatom od użytkowników. Prosimy Cię zatem o rozważenie wsparcia nas poprzez serwis Zrzutka.pl abyś miał gdzie oglądać swoje ulubione filmy ;) Zarejestrowani użytkownicy strony mogą również wsprzeć nas kupując usługę Premium (więcej informacji).
Wesprzyj serwis poprzez Zrzutkę już wpłaciłem / nie jestem zainteresowany
Prosze idz do wydzialu komunikacji i je oddaj, najlepiej odrazu na wszystkie kategorie skoro tak znasz przepisy. Nawet czytanie ze zrozumieniem ci nie najlepiej idzie wiec jak bedziesz wracac z urzedu komunikacji to odrazu zajdz do najblizszej szkoly podstawowej.

Kwestia nie jest w wyprzedzaniu czy nie, prawa strona, ale w zwyklym zdrowym rozsadku:
- na jezdni bedac jednosladem moge zajmowac caly pas, jechac jego srodkiem, lub lewa lub prawa strona, jesli ruch jest maly to mozemy sobie leciec srodeczkiem, jednak kiedy jest gesto trzeba pamietac o wypadkach losowych i ustawic sie tak zeby miec : widocznosc, jak i rownierz mozliwosc "ucieczki" lub "uniku" . Powyzej pan nie wykazal sie zbyt wielkim rozsadkiem.
- po drugie motocykl bedac jednosladem , zazwyczaj staramy sie wybrac optymalna trajektorie pod wzgledem widocznosci, jak i nawierzchni, kazdy wie ze na krawedzi jezdni sa dziury, jak i wiele syfow. I jesli sie juz ryzykujemy sie aby udac sie na "wrogie terytorium" to raczej pamietamy o tym aby wytracac predkosc za pomoca silnika a nie ostrego hamulca.
-po trzecie , jesli nie jest to sytuacja krytyczna, to dobrze bylo by zadbac o to zeby kierowca wyprzedzanego auta wiedzial co zamierzamy zrobic, sygnalizujac mu to np za pomoca swiatla kierunku.
-po czwarte, towarzyszac wypadkowi drogowemu ( jak ten pan wyzej na czerwonej maszynie) staramy sie najpierw zadbac o wlasne bezpieczenstwo , np zjezdzajac na krawedz jezdni ( z tylu mogla pedzic ciezarowka ) a nie kladziemy motocykla na srodku jezdni bo to gosciowi co sie wywalil w niczym nie pomoze. A bedac samemu w dobrym stanie mozemy tez pomagac innym.
-po piate, jesli napotykam na drodze, goscia ktory zachowuje sie nerwowo, i widze ze ewidetnie mu sie spieszy ( a mnie nie az tak bardzo, albo wogole ) czy to bedzie kierowca motocykla,auta osobowego, czy nawet traktora, zazwyczaj go przepuszczam, lub staram sie oddalic wyprzedzajac go i jadac szybciej, na poczatku filmu widzimy ze pan w niebieskim aucie sie spieszy, po co za tem przy pierwszej lepszej okazji , ktora nie jest postoj na swiatlach, starac sie go wyprzedzic?
jeden z tych co na podstawie zdiecia gowna sa w stanie wypracowanie napisac 00

w sumie tego nie mozna nawet do konca nazwać wyprzedzeniem, bo wyprzedzanie wiąze sie ze zmiana pasa ruchu
Skoro przytoczyłeś fragment kodeksu, to definicję wyprzedzania też dałbyś radę znaleźć, nieprawdaż? Więc zrób to i nie kompromituj się.

Oświadczam iż jestem osobą pełnoletnią i wyrażam zgodę na ukrycie oznaczeń wiekowych materiałów zamieszczonych na stronie