Niech mi ktoś wytłumaczy bo mieszkam na wsi i się nie znam...
Czy tu chodzi o szczerość producenta czy o to, że ludzie to debile i nie czytają co na opakowaniu ?
Kurczak bez zawartości mięsa ? Tzn. zmielone k🤬a pióra, dzioby i kurze łapki czy coś ??
Materiał własny - jak się nie podoba to wiecie co z tym zrobić...
Udostępnij na Facebooku
Skopiuj link
konto usunięte
2014-03-19, 9:30
konto usunięte
2014-03-19, 9:36
bezglutenowe pieczywo nie jest dobrym porównaniem do mięsa bez mięsa ale co ja tam wiem.
konto usunięte
2014-03-19, 13:43
To jest mom. Drobniutko zmielone kosci, glowy, korpusy itd. doprawione, zabarwione i zapakowane.
konto usunięte
2014-03-19, 16:41
Ten chemiczny syf nie ma nic wspólnego z dietą wegetariańską.
a od kiedy MOM to głowy i kości? w momie nie powinno (co nie znaczy ze nie ma) byc tkanki kostnej. sa tamrozne inne elementy ale ogolnie rozne miesa/chrzastki/sciegna/ zyly itp oddzielone szczotkami od kosci stad przemielone.
konto usunięte
2014-03-19, 17:33
Już bez przesady. Taki Tyson jest wegetarianinem, a nie można powiedzieć o nim, że jest ciotą.
konto usunięte
2014-03-19, 17:38
konto usunięte
2014-03-19, 17:41
Jesli ktokolwiek mieszka/był w UK wie jak bardzo gowniane jedzenie mozna tu znalesc.
konto usunięte
2014-03-19, 17:51
Ale się porozpisywali niektórzy. A autor postu napisał prosto i rzeczowo, że jest ze wsi i że się nie zna i jak to możliwe, że kurczak bez mięsa. Służę odpowiedzią:
Ingredients
Mycoprotein (89%), Rehydrated Free Range Egg White, Flavouring, Firming Agents: Calcium Chloride, Calcium Acetate; Gelling Agent: Pectin. Contains Egg & Milk. Produced in a factory which handles Wheat & Gluten.
Czy link do tłumacza angielsko-polskiego też podać?
Jak kilka lat temu pracowałem w angli w głupiej budzie z jedzeniem to na parówkach do hot-dogów było napisane "80% potatoes"... szare, bez smaku i mogłeś do tego dostać cebulę która wyglądała jak papier i po wyjęciu z maszynki parowej wyglądała jak pocięty ślimak... Ale wszyscy angole wpieprzali aż im się uszy trzęsły... Nie ma co ukrywać, że smaku to oni nie mają...
konto usunięte
2014-03-19, 18:21
@hogg
OK z wsią akurat nie żartowałem bo tymczasowo mieszkam na wsi

ale rozumiem, że są sojowe burgery dla rurkowców, wiem, że mleko potrafi być oszukane a w chinach ponoć ktoś handlował sztucznie wyprodukowanymi jajkami

no ale nie o tym... chodzi o opakowanie mówiące o KURCZAKU BEZMIĘSNYM. Niewiem jak niektórzy ale ja z kurczaka to przeważnie jem tylko mięso. Jeśli odstawie mięso na bok to mi zostają chrząstki, kości, pióra i inne wynalazki...
To tak jakby się chwalić, że uprawiało się seks z 2 latkami naraz, tylko, że one miały wąsy i penisy...
Tłumacza podawać nie musisz - jakbyś chciał się czegoś nauczyć to pisz na priva :]
Firma Quorn zajmuje sie upodabnianiem weganskiej i wegetarianskiej papki do potraw miesnych.
konto usunięte
2014-03-19, 20:13
Jestem mięsożercą, na quorn wegański natknąłem się w Anglii i muszę przyznać, że byłem pod wielkim wrażeniem tego co można z tego przyrządzić. Było to 15 lat temu i nigdzie nie mogłem znaleźc na ten temat żadnych informacji. Teraz sprawa ma się nieco inaczej i wiem, że:
"Białko grzybowe powstaje w procesie fermentacji pleśni, a struktura jego grzybni przypomina zwierzęce włókna mięśniowe. W produkcji quorna używa się glukozy, witamin i składników mineralnych. Jeśli kogoś nie przekonuje używanie pleśni do produkcji żywności, to warto przypomnieć, że wiele innych produktów również otrzymuje się dzięki enzymom produkowanym przez te grzyby i wykorzystywanym w procesie fermentacji. Można tu wspomnieć choćby sery dojrzewające, sos sojowy, miso i tempeh."
Poza tym, że nie brzmi to smacznie (zaręczam jednak, iż tragedii nie ma) są też i i minusy:
"Istotnym problemem może być za to alergia. Kilka lat temu, po wprowadzeniu quorna na rynek, około 50 proc. osób zgłosiło mniej lub bardziej zaawansowane objawy alergii (głównie silne wymioty i biegunki). Ze względu na to, że quorn powstaje z pleśni Fusarium venenatum, jego białko może powodować alergie. Ponadto zawiera też białko jaja i mleka, które są znanymi alergenami. "
Smacznego, spadam dokończyć swoje hamburgery.