Wszystkich którzy twierdzą że tworzyć muzykę na komputerze jest łatwo zapraszam do spróbowania. Sam tworzę od może roku, półtora i według mnie nie potrafię praktycznie nic (Przykładowy mój utwór jedynie wokal oczywiście pobrany z sieci
)
Jest to ciężka robota i wcale nie układa się sampli jak klocków, według mnie bardziej przypomina to pisanie nut ale też nie do końca. Tak wygląda powyższy utwór na playliscie FL wraz z automatyzacjami:
i.sadol.pl/pics/a103bc322412.jpg a tak samo adagio od 1.58
i.sadol.pl/pics/d2f15d2c2c21.jpg
Jak widzicie jest z tym trochę roboty i nie zrobi tego byle kto, trzeba się do tego przyłożyć i nie można mieć słuchu jakby ktoś nam nadepnął na ucho oczywiście. Polecam samemu coś stworzyć a wtedy się przekonacie że to nie jest takie proste, ja za pierwszym odpaleniem FL Studio nie wiedziałem nawet jak ułożyć cokolwiek na piano roll. Teraz jest łatwiej lecz muszę jednak opanować equalizację oraz mastering a są to najtrudniejsze rzeczy w produkcji muzyki jakiegokolwiek gatunku. Tak więc proszę was pomyślcie zanim coś napiszecie bo wcale nie jest to łatwiejsze od "normalnej" muzyki.