👾
Zmiana domeny serwisu
- ostatnia aktualizacja:
2025-07-22, 21:51
📌
Ukraina ⚔️ Rosja
- ostatnia aktualizacja:
60 minut temu

Witaj użytkowniku Sadol.pl,
Lubisz oglądać nasze filmy z dobrą prędkością i bez męczących reklam? Wspomóż nas aby tak zostało!
Dalsze istnienie serwisu jest możliwe jedynie dzięki niewielkim, dobrowolnym wpłatom od użytkowników. Prosimy Cię zatem o rozważenie wsparcia nas poprzez serwis Zrzutka.pl abyś miał gdzie oglądać swoje ulubione filmy ;) Zarejestrowani użytkownicy strony mogą również wsprzeć nas kupując usługę Premium (więcej informacji).
Wesprzyj serwis poprzez Zrzutkę już wpłaciłem / nie jestem zainteresowany
Lubisz oglądać nasze filmy z dobrą prędkością i bez męczących reklam? Wspomóż nas aby tak zostało!
Dalsze istnienie serwisu jest możliwe jedynie dzięki niewielkim, dobrowolnym wpłatom od użytkowników. Prosimy Cię zatem o rozważenie wsparcia nas poprzez serwis Zrzutka.pl abyś miał gdzie oglądać swoje ulubione filmy ;) Zarejestrowani użytkownicy strony mogą również wsprzeć nas kupując usługę Premium (więcej informacji).
Wesprzyj serwis poprzez Zrzutkę już wpłaciłem / nie jestem zainteresowany

Kłócący się eksperci, pogodzę was. Obaj gówno się znacie. Nie sprzęt, nie ilość, nie wyszkolenie, nie warunki terenowe. Doktryna użycia decyduje o wszystkim.
pietras_ja napisał/a:
Kłócący się eksperci, pogodzę was. Obaj gówno się znacie. Nie sprzęt, nie ilość, nie wyszkolenie, nie warunki terenowe. Doktryna użycia decyduje o wszystkim.
mistrzuniu - poprosił mnie o podanie pewnych faktów, więc mu je przedstawiłem. Czytanie ze zrozumieniem kuleje, jak widzę ...
@Siberian_Meat_Grinder Brawo, o to mi chodziło. Wszystko ładnie wypunktowane, przyznaję ci rację, PzK III był bardziej zaawansowany od takiego 7TP, ale taki 7TP bił na głowę PzK I i II których było więcej w momencie wjechania niemieckiej armii do Polski.
Może sprzętu mamy mało, ale żołnierzy mamy najlepszych i najodważniejszych
TheByQ powiem ci tyle, po pierwsze mieli radia w czołgach, przez co się komunikowali i wiedzieli kto gdzie ma jechać, strzelać, itp.
Po drugie mieli doskonałe zgranie i wyszkolenie załóg.
Po trzecie masz tu wpis ;
We wrześniu 1939 roku najbardziej powszechnymi modelami czołgów niemieckich były już wtedy przestarzałe lekkie PzKpfw I (niem. PzKpfw skrót od Panzerkampfwagen - pancerny wóz bojowy, czołg) i PzKpfw II. Stopniowo w ciągu kilku lat zostały wycofane ze służby i zastąpione przez przejęte po zajęciu Czech PzKpfw 35(t) (czes. LT-35), PzKpfw 38(t) (czes. LT-38) oraz czołgi średnie PzKpfw III i PzKpfw IV. Ten ostatni czołg wyróżniał się tym, że był produkowany przez całą wojnę. Była to udana konstrukcja, w której możliwe okazało się dokonywanie modernizacji pancerza i uzbrojenia. Były również pionierami wielu technologii, oran komunikacji radiowej. Śmiało można powiedzieć, że czołgi niemieckie w '39 roku były najnowocześniejsze na świecie.
Literatura:
Janusz Ledwoch "Czołgi niemieckie 1933-45"
Jacek Solarz "Fall Weiss"
"II Wojna Światowa - Encyklopedia uzbrojenia"
I chłopie nie kłóć się ze mną, nie ta liga.
Po drugie mieli doskonałe zgranie i wyszkolenie załóg.
Po trzecie masz tu wpis ;
We wrześniu 1939 roku najbardziej powszechnymi modelami czołgów niemieckich były już wtedy przestarzałe lekkie PzKpfw I (niem. PzKpfw skrót od Panzerkampfwagen - pancerny wóz bojowy, czołg) i PzKpfw II. Stopniowo w ciągu kilku lat zostały wycofane ze służby i zastąpione przez przejęte po zajęciu Czech PzKpfw 35(t) (czes. LT-35), PzKpfw 38(t) (czes. LT-38) oraz czołgi średnie PzKpfw III i PzKpfw IV. Ten ostatni czołg wyróżniał się tym, że był produkowany przez całą wojnę. Była to udana konstrukcja, w której możliwe okazało się dokonywanie modernizacji pancerza i uzbrojenia. Były również pionierami wielu technologii, oran komunikacji radiowej. Śmiało można powiedzieć, że czołgi niemieckie w '39 roku były najnowocześniejsze na świecie.
Literatura:
Janusz Ledwoch "Czołgi niemieckie 1933-45"
Jacek Solarz "Fall Weiss"
"II Wojna Światowa - Encyklopedia uzbrojenia"
I chłopie nie kłóć się ze mną, nie ta liga.
Oświadczam iż jestem osobą pełnoletnią i wyrażam zgodę na ukrycie oznaczeń wiekowych materiałów zamieszczonych na stronie