Główna Poczekalnia Dodaj Obrazki Dowcipy Soft Szukaj Ranking
Zarejestruj się Zaloguj się
Łopata
Shadows • 2013-10-17, 19:29
Sytuacja z dziś, mianowicie pracuję/robię u wujka w budowlance i przyszło nam odkopać ręcznie fundamenty budynku (brak planów gazu i kanalizacji uniemożliwiające wjazd koparki) żeby je zaizolować i ocieplić. Więc wujek pojechał po niezbędne narzędzia : łopaty, szpadle, kilofy i zaczęła się męczarnia - kopanie w ziemi z kamieniami i korzeniami i po godzinie od dociskania nogą łopaty ona po prostu się złamała (nie był to styl - takie drewniane za co się trzyma ) tak że nie miałem czym robić to siadłem z wujkiem do samochodu i pojechaliśmy ją wymienić . Wchodzimy do sklepu z narzędziami w którym wujek kupił łopatę i on mówi :
(wujek) kupiłem tą łopatę i połamała się na ziemi i kamieniach
(sprzedawczyni) łopata to jest do piachu a nie do ziemi i kamieni
(ja) a baba powinna być w kuchni a nie w sklepie z narzędziami
Wujek się popluł ze śmiechu chociaż chciał to ukryć ( było mu za mnie głupio ) Ale warto było to powiedzieć żeby zobaczyć minę tej krowy

Nie było bo własne, a jak słabe to wyj*bać !
Zgłoś
majores 2013-10-18, 17:18
Tymczasem w Poznaniu:

Zgłoś
Shadows 2013-10-18, 18:58
przepon napisał/a:

To teraz geniuszu przeprowadź eksperyment. Zacznij kopać dół z bardzo kamienistym podłożem, Jeżeli to jest jeszcze przy fundamencie, to w ogóle czeski metal. Kilofem skuwasz i sprawiasz, że gleba staje się miękka i pulchna, łopatą bardzo łatwo się wówczas to wykopuje, bo nie musisz ryć po twardym podłożu, a możesz zebrać ziemi i gruzu więcej aniżeli szpadlem.
W ogóle... jakbym zobaczył, że mój syn szuka definicji i zdjęć szpadla / łopaty, to chyba bym się rozpłakał, że szuka pomocy w internecie :|

Chociaż jeden wie jak się kopie.. Szpadla nie wbijecie w ziemię z drobnym gruzem, można go wbijać w czystą ziemię albo piach. A w ziemi z gruzem musieliśmy rozbijać ją kilofami i zbierać po tzw zolu łopatą. A nogą dociskałem łopatę żeby nie pchać ciężarem ciała. Z resztą napisałem to tak " dociskania nogą łopaty ona po prostu się złamała " co nie oznaczało że wbijałem ją w ziemię z góry jak szpadel . Tak że przykro mi drogie dzieci, ale nie wiecie jak się kopie i szukacie w internetach podpowiedzi do czego służy łopata a do czego szpadel .
Zgłoś
Satrina 2013-10-19, 12:56
Jako kobieta która uciekła z kuchni żeby machać łopatą stwierdzam że zrobiliście wielką dyskusje z gówna... Szpadlem to ja ściągam humus... A łopatą plantuje i wyrzucam ziemie z wykopu. Za 4 lata będę mieć magistra z łopatologi stosowanej.
Zgłoś